Δράσεις Διασφάλισης Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Πλαίσιο Ποιότητας π3
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και τους λοιπούς φορείς διοίκησης έχει αναπτύξει (2011) ένα Εθνικό Πλαίσιο Ποιότητας για τη Διά Βίου Μάθηση (π3) που απευθύνεται εξίσου σε φορείς διοίκησης και παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Ο σχεδιασμός του Εθνικού Πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας στη Διά Βίου Μάθηση (π3) βασίζεται στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2009/C 155/01 της 18ης Ιουνίου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Για να δείτε το κείμενο του Εθνικού Πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας στη Διά Βίου Μάθηση (π3) , πατήστε εδώ.
Υποστήριξη για τον σχεδιασμό ενός εθνικού πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας της μη τυπικής εκπαίδευσης και την αξιολόγηση και επικύρωση της πρότερης μάθησης
Ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕΟΠΠΕΠ αναπτύσσουν το έργο «Υποστήριξη στον σχεδιασμό ενός εθνικού πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας της μη τυπικής εκπαίδευσης και την αξιολόγηση και επικύρωση της πρότερης μάθησης». Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης και υλοποιείται από τον ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο ΕΟΠΠΕΠ, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους Κοινωνικούς Εταίρους, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Πλαίσιο Διασφάλισης Ποιότητας, για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών των παρόχων της μη τυπικής μάθησης. Ο ΕΟΠΠΕΠ επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θέτει για πρώτη φορά τις αρχές για την ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης, αναγνώρισης και επικύρωσης της πρότερης μάθησης.
Για να δείτε τον Οδικό Χάρτη για την εισαγωγή ενός ελληνικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας για τη μη τυπική εκπαίδευση, πατήστε εδώ.
Για να δείτε τον Οδικό Χάρτη για την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης και επικύρωσης της πρότερης μάθησης στην Ελλάδα, πατήστε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ
Μελέτες και έρευνες που έχει εκπονήσει ο ΕΟΠΠΕΠ ως εθνικό σημείο αναφοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου EQAVET
Ο ΕΟΠΠΕΠ, ως εθνικό σημείο αναφοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, EQAVET, έχει εκπονήσει μελέτες και έρευνες σχετικά με διάφορες πτυχές της Διασφάλισης Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση:
Έρευνα παρακολούθησης της πορείας των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος ΕRASMUS+ «ΕQAVET NRPs 2019-2021»
Πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη κατά την περίοδο 2020-2021, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕRASMUS+ ΚΑ3 Support for Policy Reform, European Quality Assurance in Vocational Education and Training National Reference Points», μέσω δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και περιελάμβανε 50.000 αποφοίτους ΙΕΚ και 1.000 επιχειρήσεις.
Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας Προγραμμάτων Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Η Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αναπτύχθηκε από τον ΕΟΠΠΕΠ στο πλαίσιο της εγκεκριμένης πρότασης «Towards an Enhanced Post - covid VET», με διακριτικό τίτλο «EPOS - VET», στο πλαίσιο του έργου «ΕQAVET NRPs 2021-2023» του Προγράμματος ΕRASMUS+, το οποίο υλοποίησε ο ΕΟΠΠΕΠ ως Εθνικό Σημείο Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση EQAVET (με 85% Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση και 15% Εθνική Συμμετοχή).
Οδηγός Εφαρμογής Μεθοδολογίας Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ο Οδηγός Εφαρμογής είναι προσάρτημα της Μεθοδολογίας Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τους φορείς Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στην υλοποίηση της αυτο-αξιολόγησης, στο πλαίσιο της διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών τους.
Οι παραπάνω έρευνες και μελέτες είναι διαθέσιμες εδώ.