Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eguide+
Τίτλος Έργου:
e-Guide+ “Quality Career Guidance for disadvantaged and migrant job seekers”
Πρόγραμμα Leonardo da Vinci – Transfer of Innovation project, στο πλαίσιο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ (ΑΡ. ΕΓΚΡΙΣΗΣ: LLP-LdV-TOI-10-CY-1671011 – ΑΡ. ΕΡΓΟΥ: 2010-1-CY-LEO05-00866).
Εταίροι:
• KADIS (Σλοβενία) – Συντονιστής έργου
• Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ (Κύπρος)
• Ballymun Job Centre (Ιρλανδία)
• Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού / Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Ελλάδα)
• Web Relations (Ελλάδα)
• Core Training S.A. (Ελλάδα)
Διάρκεια: 2010-2012
Περιγραφή έργου: Το eGuide + είναι ένα Έργο Μεταφοράς Καινοτομίας (Transfer of Innovation project - ToI), το οποίο επικεντρώνεται στην παροχή δομημένης συμβουλευτικής σταδιοδρομίας σε μειονεκτούντα άτομα και μετανάστες που αναζητούν εργασία. Βασίζεται στα καινοτόμα αποτελέσματα ενός προηγούμενου έργου, του eGUIDE (2005-2007) και έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας καθώς και μια συστοιχία εργαλείων αξιολόγησης προσωπικότητας.
Τα προϊόντα του προγράμματος E-guide+ περιλαμβάνουν:
• Τρία διαδικτυακά εργαλεία διαχείρισης σταδιοδρομίας:
o Εξερευνητής ενδιαφερόντων,
o Εξερευνητής προσωπικότητας,
o Γνωστικός εξερευνητής
• Τρία διαδικτυακά εργαλεία αυτό-διερεύνησης
o Προκλήσεις
o Αξίες
o Στόχοι
• Ένα Πλαίσιο Διασφάλισης Ποιότητας στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας
Στόχοι του Έργου:
• Η εισαγωγή των καινοτόμων αποτελεσμάτων του eGUIDE στα συστήματα επαγγελματικού προσανατολισμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Σλοβενίας.
• Η αξιοποίηση του πλαισίου διασφάλισης ποιότητας και των εργαλείων αξιολόγησης της προσωπικότητας προς όφελος των ατόμων που δυσκολεύονται στην αναζήτηση εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
• Η ενημέρωση των Ευρωπαίων συμβούλων σταδιοδρομίας για το Πλαίσιο Διασφάλισης Ποιότητας και τα εργαλεία αξιολόγησης του προγράμματος eGuide
Ωφελούμενοι:
1. Φορείς και στελέχη που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού στο δημόσιο τομέα
2. Συμβουλευόμενοι όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας, όπως μετανάστες, άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι άνω των 50 ετών κλπ
Ρόλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.:
Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας μεταξύ άλλων για θέματα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος e-guide+ (εργαλεία αυτοαξιολόγησης προσωπικότητας και πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας) στους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το ευρύ κοινό καθώς και για την αξιοποίηση των εργαλείων αυτών προς όφελος των χρηστών. Ειδικότερα Ο ΕΟΠΠΕΠ στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, εξέδωσε ενημερωτικά φυλλάδια στα ελληνικά και διοργάνωσε την τελική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος e-guide+ στις 28 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα καθώς και το τελικό συνέδριο του έργου με τίτλο «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας – το πρόγραμμα e-guide+», το οποίο παρακολούθησαν 105 περίπου σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού από όλους τους κλάδους (εκπαίδευση – κατάρτιση – απασχόλησης) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήτοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού σε ΚΕΣΥΠ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, Γραφεία Διασύνδεσης των ελληνικών ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, φορείς ειδικών κοινωνικών ομάδων (Σωματεία ΑΜΕΑ, Μονάδες απεξάρτησης κλπ), ιδιωτικά κέντρα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και ιδιωτικά ΚΕΚ, επιστημονικούς συλλόγους συμβούλων καθώς και στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας κλπ. Επίσης πρότεινε αλλαγές και βελτιώσεις στα εργαλεία αυτοαξιολόγησης του προγράμματος, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά και κατανοητά στις ομάδες στόχου του προγράμματος (μετανάστες, ηλικιωμένους κλπ).
O Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με στόχο την αξιοποίηση των εργαλείων από τις δομές συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην στάθμιση των εργαλείων του προγράμματος στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις των υπουργείων παιδείας και εργασίας και τον εταίρο CORE Training. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σχετικό σεμινάριο εκπαίδευσης των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων του δείγματος στάθμισης. Μετά τη στάθμιση των εργαλείων θα δρομολογηθούν επιπλέον επιμορφώσεις των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού στη χορήγησή τους προκειμένου να διαδοθεί και να εξαπλωθεί η χρήση τους προς όφελος των συμβουλευόμενων – χρηστών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία του έργου, μπορείτε να δείτε στα ενημερωτικά σημειώματα:
Newsletter 1 (Ιανουάριος 2011)
Newsletter 2 (Δεκέμβριος 2012)
Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το τελικό συνέδριο του έργου, πατήστε εδώ
Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης