Εγχειρίδια – εργαλεία ΣΥΕΠ
Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με στόχο την επιστημονική στήριξη των φορέων και των στελεχών εκπονεί σε συστηματική βάση επιστημονικά εγχειρίδια και εργαλεία Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Τα επιστημονικά εγχειρίδια και ενημερωτικά έντυπα εκδίδονται σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
2. «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Νέων Και Ενηλίκων» - Δεκέμβριος 2017, ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας και λοιπούς επαγγελματίες συναφών υπηρεσιών (ΕΟΠΠΕΠ, 2017).
3. «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Νέων Και Ενηλίκων» - Δεκέμβριος 2017, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ για Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας και λοιπούς επαγγελματίες συναφών υπηρεσιών (ΕΟΠΠΕΠ, 2017).
4. «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας για την υποστήριξη των NEETs (Νέοι 15-29 ετών εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης)», ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας και λοιπούς επαγγελματίες συναφών υπηρεσιών (ΕΟΠΠΕΠ, 2016).
5. «Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας για την υποστήριξη των NEETs (Νέοι 15-29 ετών εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης)», ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΕΟΠΠΕΠ, 2016).
6. «Από Συμβούλους για Συμβούλους …από Συμβουλευόμενους για Συμβουλευόμενους, Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Ομοτίμων (peer support) στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας», (ΕΟΠΠΕΠ, 2015)
7. «Δωσ’ μου το χέρι σου - Υπαρξιακή Φιλοσοφία, Συναλλακτική Ανάλυση και Θεωρία του Moreno στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ για Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας και λοιπούς επαγγελματίες συναφών υπηρεσιών » (ΕΟΠΠΕΠ, 2015)
8. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Δια Βίου Διαχείρισης της Σταδιοδρομίας: Θεωρητικό Πλαίσιο - Εγχειρίδιο Πρακτικής Εφαρμογής για Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Πρόκειται για την ελληνική έκδοση, που ολοκλήρωσε ο ΕΟΠΠΕΠ το 2012, της ευρωπαϊκής μελέτης που εξέδωσε το CEDEFOP το 2011 με τίτλο «Guidance supporting Europe’s aspiring entrepreneurs». Η μελέτη δείχνει ότι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην επιχειρηματικότητα έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών προσόντων των ατόμων, την ευαισθητοποίηση απέναντι στην αυτό-απασχόληση ως επιλογή σταδιοδρομίας και τη δημιουργία θετικής στάσης απέναντι στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να θεωρηθεί μόνο ως ένα μέσο για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, αλλά και ως γενική νοοτροπία, που μπορεί να τεθεί εύκολα σε εφαρμογή από τον καθένα, στην καθημερινή ζωή και σε διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας. Η μελέτη επίσης αναδεικνύει ότι η παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ΕΕΚ και την ΑΕ ενδυναμώνει όλο και περισσότερο τέτοιες επιχειρηματικές νοοτροπίες στους νέους.
11. Μελέτη για τα πράσινα επαγγέλματα στην Ελλάδα και τις νέες απαιτούμενες δεξιότητες.
Ο ΕΟΠΠΕΠ εκπόνησε το 2011 μια Μελέτη για τα Πράσινα Επαγγέλματα στην Ελλάδα και τις νέες απαιτούμενες δεξιότητες, με στόχο την αποτύπωση των τάσεων και προοπτικών ανάπτυξης πράσινων θέσεων εργασίας ή ευκαιριών πράσινης επιχειρηματικότητας και της πράσινης διάστασης που μπορεί να αναπτυχθεί σε υπάρχοντα επαγγέλματα στην Ελλάδα. Παράλληλα έγινε καταγραφή των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών προσόντων, γνώσεων, δεξιοτήτων που υπάρχουν ή προβλέπεται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα καθώς και η αποτύπωση και καταγραφή των εκπαιδευτικών ευκαιριών που προσφέρονται από την τυπική εκπαίδευση, τις δομές επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου μάθησης. Η μελέτη περιλαμβάνει και ένα ενημερωτικό έντυπο για τη διάχυση της πληροφόρησης στο ευρύ κοινό.
12. Δεξιότητες για πράσινα επαγγέλματα – Ευρωπαϊκή Συνθετική Έκθεση
Η μελέτη εξετάζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση της πράσινης ατζέντας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Οι μελέτες περιπτώσεων που εμπεριέχει η μελέτη δείχνουν ότι, αν και η ανάγκη για νέες δεξιότητες οδηγεί στη δημιουργία νέων προτύπων επαγγελματικών προσόντων, η ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης και των περιβαλλοντικών ζητημάτων στα υφιστάμενα επαγγελματικά προσόντα γίνεται μια μαζική διαδικασία και τελικά μπορεί να αφορά σε όλα τα προσόντα. Πρόκειται για την ελληνική έκδοση της ευρωπαϊκής συνθετικής έκθεσης που εξέδωσε το CEDEFOP το 2010 με τίτλο «Skills for green jobs-European synthesis report».
13. «Βασικές Αρχές Επαγγελματικής Συμβουλευτικής. Διαδικασίες και Τεχνικές»
Το βιβλίο διαπραγματεύεται βασικά ζητήματα τα οποία διαχειρίζονται οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας. Ως στόχο έχει να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε σύμβουλο να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της επαγγελματικής συμβουλευτικής, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Παρουσιάζονται επίσης, βασικές θεωρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, με έμφαση στην πρακτική αξιοποίησή τους, η οποία αναδεικνύεται μέσω αντιπροσωπευτικών μελετών περίπτωσης.
14. «Οδηγός Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον τομέα της Απασχόλησης»
Ο ΕΟΠΠΕΠ (πρώην ΕΚΕΠ) προκειμένου να υποστηρίξει τις δράσεις των φορέων και των στελεχών που παρέχουν υπηρεσίες ΣΥΕΠ προέβη στην εκπόνηση δύο Οδηγών ΣΥΕΠ για την Εκπαίδευση και την Απασχόληση. Μέσα από το περιεχόμενο των Οδηγών προβάλλονται μεταξύ άλλων, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θεσμό «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός» και οι τρέχουσες διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, γεγονός που επηρεάζει και σε κάποιο βαθμό διαμορφώνει τις εθνικές πολιτικές και δράσεις στο αντικείμενο ΣΥΕΠ.
«Οδηγός Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον τομέα της Εκπαίδευσης»
16. Κατάλογος Ελληνόγλωσσης Βιβλιογραφίας για ΣΥ.Ε.Π.
Σας ενημερώνουμε ότι έχει αναπτυχθεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη στο αντικείμενο ΣΥ.Ε.Π. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., η οποία διαθέτει 3.693 ελληνόγλωσσους και ξενόγλωσσους τίτλους, καθώς και 60 περίπου αντίτυπα Ελληνικών και Ξένων Οπτικοαουστικών Μέσων και συνδρομές 31 Ελληνόγλωσσων και Ξενόγλωσσων Περιοδικών. Η εν λόγω βιβλιοθήκη θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο νέο site.
17. Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες
Η μελέτη με τίτλο «Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες» εκπονήθηκε το 2013 από τον Εθνικό Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) στο πλαίσιο των δράσεών του ως Κέντρο Euroguidance της Ελλάδας. Η μελέτη έχει ως στόχο να εντοπίσει νέες δυνατότητες εκπαίδευσης, εξειδίκευσης, κατάρτισης και απασχόλησης που φαίνεται να προκύπτουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, με βάση τις επι¬στημονικές και τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Στόχος είναι τα αποτελέσματα της μελέτης να μπορούν να αξιοποιηθούν ως πηγή πληροφόρησης από ένα ευρύ κοινό: μαθητές, σπουδαστές, αποφοίτους ΑΕΙ / ΤΕΙ που αναζητούν περαιτέρω εξειδίκευση, νέους που βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, αλλά και από συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαιδευτικούς, γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε και το ενημερωτικό φυλλάδιο.