Skip to main content

Σύστημα Αξιολόγησης ΚΕΚ- Εξειδικευμένων Κέντρων


Στόχος του Συστήματος Αξιολόγησης των ΚΕΚ - Εξειδικευμένων Κέντρων είναι:
- Η βελτίωση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης και των αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων.
- Η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων των εργαζομένων, των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και η διευκόλυνση της ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού στην απασχόληση και στην αγορά εργασίας.
- Η αύξηση της αξιοπιστίας των φορέων επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Το σύστημα περιλαμβάνει:

  • Τήρηση των Πιστοποιημένων Στοιχείων και ανανέωση της Πιστοποίησης
  • Παρακολούθηση και Αξιολόγηση των πιστοποιημένων ΚΕΚ- Εξειδικευμένων Κέντρων
  • Ανανέωση της Πιστοποίησης

 

Τήρηση Πιστοποιημένων Στοιχείων

Η τήρηση των πιστοποιημένων στοιχείων αφορά:

  • στο ανθρώπινο δυναμικό του φορέα και
  • στην κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή του.

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., κάθε έτος, ελέγχει τα στοιχεία και τους όρους Πιστοποίησης των ΚΕΚ- Εξειδικευμένων Κέντρων, λαμβάνει υπ' όψιν τις αλλαγές πιστοποιημένων στοιχείων που εγκρίνονται από το Δ.Σ., διενεργεί στους φορείς επί τόπου ελέγχους επαλήθευσης και προσαρμόζει τη βαθμολογία των ΚΕΚ- Εξειδικευμένων Κέντρων.
Η βαθμολογία του ΚΕΚ- Εξειδικευμένου Κέντρου κοινοποιείται στο φορέα σε ετήσια βάση.
Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποστέλλει στο ΚΕΚ- Εξειδικευμένο Κέντρο το Έντυπο Τήρησης Πιστοποιημένων Στοιχείων, στο οποίο αναγράφονται όλα τα πιστοποιημένα στοιχεία κάθε Δομής του ΚΕΚ- Εξειδικευμένου Κέντρου.
Το ΚΕΚ - Εξειδικευμένο Κέντρο αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επισημαίνοντας, είτε τα σημεία στα οποία έχει υποβάλλει αίτημα για αλλαγή, στην περίπτωση που η αλλαγή δεν έχει ακόμα εγκριθεί, είτε τα δεδομένα τα οποία έχουν αποτυπωθεί εσφαλμένα (πχ αριθμούς ταυτότητας, ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα).

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό στο οποίο οι φορείς συμπληρώνουν τα στοιχεία τήρησης και εν συνεχεία τα εκτυπώνουν και τα αποστέλλουν σε έντυπη μορφή στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Λογισμικό Τήρησης Πιστοποιημένων Στοιχείων   

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διενεργεί ελέγχους.
Στη συνέχεια, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. επιβεβαιώνει, μέσω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, την τήρηση ή μη των κριτηρίων και γίνεται και η προσαρμογή της βαθμολογίας.
Το νέο στοιχείο που εισάγει το σύστημα αφορά στις περιόδους κοινοποίησης της νέας βαθμολογίας που προκύπτει από την έγκριση αλλαγών ή τον επιτόπιο έλεγχο, η οποία κοινοποιείται στα ΚΕΚ- Εξειδικευμένα Κέντρα μία φορά ετησίως.

 

Συλλογή Στοιχείων


Κάθε δύο χρόνια τα ΚΕΚ- Εξειδικευμένα Κέντρα συμπληρώνουν στο Έντυπο Συλλογής Στοιχείων τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση γίνεται με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που οργανώνονται σε τρεις ενότητες:
- "Οργάνωση και Λειτουργία" που περιλαμβάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τις συναφείς δραστηριότητες και τους μηχανισμούς διάδοσης και προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών των ΚΕΚ- Εξειδικευμένων Κέντρων.
- "Παρεχόμενη κατάρτιση" που περιλαμβάνει τα συστήματα σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της κατάρτισης καθώς και τη μέτρηση της εμπειρίας του ΚΕΚ- Εξειδικευμένου Κέντρου.
- "Προώθηση στην απασχόληση" που περιλαμβάνει το σύστημα παρακολούθησης των καταρτιζομένων μετά την κατάρτιση, τους μηχανισμούς υποστήριξης και προώθησης στην απασχόληση και την ένταξη των καταρτιζομένων στην απασχόληση και την αγορά εργασίας.
Οι περισσότεροι δείκτες είναι σταθμισμένοι σε επίπεδο Διοικητικής Περιφέρειας και υπολογίζονται για κάθε Δομή χωριστά.

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό στο οποίο καταγράφονται από τους φορείς τα παραπάνω στοιχεία αξιολόγησης.

Λογισμικό Συλλογής Στοιχείων

Αφού καταθέσουν όλα τα ΚΕΚ- Εξειδικευμένα Κέντρα το Έντυπο Συλλογής Στοιχείων, γίνεται έλεγχος πληρότητας από την υπηρεσία.



Κοινοποίηση σε