Skip to main content

Παραρτήματα - Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)


Στο πλαίσιο θέσπισης του νομοθετικού πλαισίου (ν. 5094/2024 /ΦΕΚ Α 39) για την αδειοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην εποπτεία του οποίου υπάγονται τα Ν.Π.Π.Ε., προκειμένου ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. να αποστείλει γνώμη ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων του Ν. 5094/2024.

Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος υπό τη μορφή Ν.Π.Π.Ε. εκκινεί από την υποβολή αίτησης (άρθρο 139 του ν. 5094/2024 ) στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Τμήμα Α’ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού) και των νομίμων δικαιολογητικών.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα δικαιολογητικά που σχετίζονται με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του παραρτήματος - Ν.Π.Π.Ε., η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 138 του ν. 5094/2024 (σύμφωνα με το άρθρο 189 του ν. 5094/2024).

Μπορείτε να αναζητήσετε το σχετικό ΦΕΚ Α 39/2024 (κυρίως, το μέρος Δ) εδώ.

Μπορείτε να αναζητήσετε εδώ το ΦΕΚ το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τα ζητήματα:
- Παραβόλου (κατά την υποβολή αίτησης περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων - Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης): παράβολο εξακοσίων χιλιάδων (600.000,00) ευρώ ανά αίτηση, η οποία αφορά στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από μία (1) έως τρεις (3) Σχολές. Για κάθε επιπλέον Σχολή, το παράβολο προσαυξάνεται κατά διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ και μειώνεται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της ΚΥΑ.
Εκ του συνολικού ποσού παραβόλου, ποσοστό 10% καταβάλλεται ως χρηματικό ποσό υπερ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μέσω της εφαρμογής e-πληρωμές στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
- Εγγυητικής επιστολής (ζητήματα διαδικασίας, επιστροφής, κατάπτωσης κτλ)
- Εκκίνησης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων (στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού) περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων ΝΠΠΕ, κατά την πρώτη εφαρμογή: 2/1/2025 - 1/3/2025.
- Καθορισμού διεθνών αναγνωρισμένων οίκων που κατατάσσουν παγκοσμίως πανεπιστημιακά ιδρύματα (κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026).



Κοινοποίηση σε