Skip to main content

CoVEs for the Tourism Industry , Tour X


Γενική Περιγραφή του TourX

Το TourX στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης διακρατικής πλατφόρμας Κέντρων Επαγγελματικής Αριστείας (CoVEs) στον τομέα του τουρισμού σε εθνικό επίπεδο σε τέσσερις (4) Ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθώς και σε διακρατικό επίπεδο – μέσω της διακρατικής πλατφόρμας TourX.

Ο τομέας του τουρισμού αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη, όπως αναφέρεται σε πολλές εκθέσεις, δημοσιεύσεις και έρευνες που διεξήχθησαν από όλους τους σημαντικούς ενδιαφερόμενους. Το έργο σκοπεύει να αξιοποιήσει την εμπειρία από το έργο VET2Business (https://vet2business.eu/), όπου τα «Τρίγωνα της Γνώσης» (Knowledge triangles) που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν εισαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Η πρόθεση της TourX είναι να επεκτείνει αυτή την εμπειρία και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, δύο από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Το TourX είναι ένα έργο που έχει άμεση σχέση τόσο με το πεδίο εφαρμογής όσο και με τους στόχους της πρόσκλησης ERASMUS-EDU-2021-PEX-COVE, καθώς υιοθετεί μια προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» για την αριστεία στον τομέα του τουρισμού, ενισχύοντας την ικανότητα των παρόχων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (επίπεδα EQF 3-5) να αυξήσουν το ποσοστό ανταπόκρισής τους στο ταχέως μεταβαλλόμενο τουριστικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, το TourX θέτει ως όραμα τη δημιουργία μίας διακρατικής Πλατφόρμας Τουρισμού των περιφερειακών CoVEs (Κέντρων Αριστείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση) για την προώθηση του στρατηγικού ρόλου της ΕΕΚ στην υποστήριξη της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συμπερίληψης.

Σκοπός και στόχοι

Το έργο TourX αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας τεσσάρων (4) ετών με στόχο την ενίσχυση και ενσωμάτωση του ρόλου της αριστείας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα του Τουρισμού.  Οι στόχοι της πρότασης έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογής και περιλαμβάνουν:

  • Προώθηση εθνικής/διακρατικής συνεργασίας μεταξύ όλων των συνεργαζόμενων φορέων μέσω της δημιουργίας του Διακρατικού Οικοσυστήματος TourX για την Αριστεία στον Τουρισμό
  • Ενίσχυση της πρόβλεψης δεξιοτήτων στην τουριστική βιομηχανία μέσω της δημιουργίας παρατηρητηρίου
  • Αύξηση της τομεακής απασχολησιμότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  • Αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό που σχετίζεται με τον τουρισμό.
  • Επίτευξη ενός δικαιότερου, βιώσιμου και ανθεκτικότερου μοντέλου στον τουρισμό.
  • Προώθηση της διεθνοποίησης για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών.
  • Δημιουργία βρόχων ανατροφοδότησης για την προσαρμογή της παροχής ΕΕΚ.
  • Βελτίωση της εικόνας της ΕΕΚ στον τομέα

Εταίροι

etairoi

Συμμετοχή του ΕΟΠΠΕΠ

O Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) ως εταίρος, στο εν λόγω έργο συμμετέχει σε όλα τα Πακέτα Εργασίας και σε όλες τις φάσεις του έργου. Ειδικότερα, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προβλέπεται να έχει ενεργό ρόλο στις παρακάτω δράσεις:

  1. Δημιουργία Ατομικών Λογαριασμών Μάθησης (Individual Learning Accounts)
  2. Ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για την αναγνώριση Μικρο- Διαπιστευτηριών (Micro-credentials) στον τουριστικό κλάδο
  3. Πιλοτική εφαρμογή των Ατομικών Λογαριασμών Μάθησης και των Μικρο- Διαπιστευτηρίων
  4. Κεφαλαιοποίηση των Ατομικών Λογαριασμών Μάθησης

Ιστότοπος του έργου

https://tour-x.eu/

 



Κοινοποίηση σε