Skip to main content

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.



Το τελευταίο διάστημα ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δέχεται μία εντεινόμενη επίθεση σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του. Υπήρξαν καταγγελίες για παραβίαση θρησκευτικών δικαιωμάτων εργαζομένων του οργανισμού, οι οποίες μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν ευρύτατα σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε. Επίσης υπήρξαν καταγγελίες, μέσω επιστολών, για αντιδημοκρατικές διοικητικές πρακτικές, καθώς και για προβλήματα στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι ειδικά οι καταγγελίες για παραβίαση θρησκευτικών δικαιωμάτων και για αντιδημοκρατικές διοικητικές πρακτικές που αναπαράγονται συνεχώς από τα Μ.Μ.Ε. διαψεύστηκαν επισήμως και γραπτά από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, η οποία κατηγορείται.

Όπως επιβάλλουν και οι αρχές της πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, τις οποίες σέβεται απολύτως ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., τα σχετικά θέματα, από την πρώτη στιγμή, διερευνώνται αρμοδίως, με ευθύνη του εποπτεύοντος Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να εξακριβωθεί το βάσιμο ή όχι των καταγγελιών αυτών, όπως φαίνεται στη σχετική ανακοίνωσή του.

Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., θεωρεί ότι η επίθεση που δέχεται ο Οργανισμός είναι άδικη και έχει ως στόχο να ανακόψει την προσπάθεια διοικητικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισής του που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τον ορισμό του. Θεωρεί υποχρέωση του να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα ακόλουθα:

Ο οργανισμός αντιμετώπιζε σωρεία σοβαρών προβλημάτων. Έχοντας προκύψει από μία θεσμικά προβληματική συγχώνευση 3 επιμέρους οργανισμών το 2012, χωρίς Κανονισμό Λειτουργίας, χωρίς Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών και με ελλιπή νομοθεσία για σοβαρά ζητήματα της αρμοδιότητας του (π.χ. πιστοποίηση συνεχιζόμενης εκπαίδευσης/διαβίου μάθησης, έλεγχος φορέων πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ, κ.ά.) δυσκολευόταν να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο του.

Σοβαρότατο επίσης πρόβλημα ήταν (και είναι) οι μεγάλης κλίμακας μισθολογικές διαφορές των μελών του προσωπικού, που προέρχονταν από τους διαφορετικούς φορείς που συγχωνεύθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση της έλλειψης ισονομίας και να διαταράσσεται η εργασιακή ειρήνη στη λειτουργία του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δ.Σ. οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων με θεσμικό και διαφανή τρόπο. Με την προ τετραμήνου πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντα Συμβούλου, μετά από δημόσια προκήρυξη και κρίση, λύθηκε ένα ακόμα βασικό πρόβλημα που είχε προκύψει στον Οργανισμό κατά τη τελευταία διετία. Κατέστη δυνατή η συστηματική και καθημερινή εποπτεία της διοικητικής του λειτουργίας και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης και αναβάθμισής του, όπως η τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων που χρόνιζαν, η επέκταση της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομική διαχείριση κ.ά. Πολλά ακόμη και σοβαρά προβλήματα παραμένουν, όμως η επίλυσή τους έχει δρομολογηθεί.

To Δ.Σ. δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία εξυγίανσης του οργανισμού και οποιαδήποτε προσπάθεια ανακοπής της, από όπου και αν προέρχεται, θα το βρει σθεναρά αντίθετο.



Κοινοποίηση σε