Κατάλογος Επαγγελματικών Περιγραμμάτων 51-100
Εργοδηγός Τμημάτων Παραγωγής
Τι αφορά
Ο Εργοδηγός Τμημάτων Παραγωγής έχει ως κύρια καθήκοντα να:
αναθέτει εργασία στους εργαζόμενους του τμήματός του και να τους συντονίζει, ώστε να παράγεται το προβλεπόμενο έργο με βάση τις αντίστοιχες προδιαγραφές ποιότητας, ποσότητας, κόστους και χρόνου,
συνεννοείται με τους ανωτέρους του σχετικά με το πρόγραμμα παραγωγής,τα προβλήματα,την παραγωγικότητα κ.α., φροντίζει για την καλή κατάσταση, την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, και να επικοινωνεί με άλλα τμήματα εάν χρειάζεται προκειμένου να το επιτύχει, φροντίζει για την επάρκεια των πρώτων και βοηθητικών υλών στο τμήμα του, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει τον προγραμματισμό της παραγωγής, φροντίζει ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και έγγραφα κατά την παραγωγή σύμφωνα με το εγχειρίδιο ποιότητας, συμμετέχει στην επιλογή των υφισταμένων του,μεριμνά για την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και αξιολόγηση του προσωπικού του τμήματος, φροντίζει να επιλύει άμεσα προβλήματα στην παραγωγή και συγκρούσεις του προσωπικού εάν υπάρχουν, ή εφόσον δεν μπορεί να επιλυθούν στο επίπεδό του να απευθύνεται σε ανωτέρους του στην ιεραρχία, να διαβάζει τα κατασκευαστικά σχέδια και οδηγίες παραγωγής ώστε να καθοδηγεί τους εργαζόμενους του τμήματός,
φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τη χρησιμοποίηση των μέσων ατομικής προστασίας από τους εργαζόμενους στο τμήμα του, και τηρεί τα προβλεπόμενα αρχεία και στοιχεία.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Το επάγγελμα – θέση του Εργοδηγού Τμημάτων Παραγωγής απαντάται σε όλες τους κλάδους της βιομηχανίας. Συναντάται τόσο στην μεταποίηση όσο και στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Όμως, δεδομένου ότι ο αριθμός των μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων στην χώρα μας μειώνεται κυρίως λόγω της παγκοσμιοποίησης, αναμένεται να μειωθούν οι εργοδηγοί παραγωγής που εργάζονται στους κλάδους αυτούς. Αντίθετα, η κατασκευή, η οποία θεωρείται και η ατμομηχανή της οικονομίας εμφανίζει μία κυκλικότητα. Αντίστοιχη κυκλικότητα εμφανίζουν και οι σχετικές δραστηριότητες (λατομεία, μεταποίηση μη μεταλλικών ορυκτών, σιδηρο-και αλουμινοκατασκευές, κατασκευή ειδών υγιεινής κλπ). Κατά συνέπεια δεν αναμένεται σοβαρή διαφοροποίηση (μείωση) της απασχόλησης των προϊσταμένων παραγωγής.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 εργοδηγοί στην Ελλάδα. Όμως η ανάγκη συμπίεσης του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις δυνατότητες, που παρέχει η τεχνολογία (προγραμματιζόμενες μηχανές κλπ), έχουν οδηγήσει μερικές μεγάλες βιομηχανίες στην εισαγωγή συστημάτων ομαδικής εργασίας για κάποιες φάσεις της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση των θέσεων των εργοδηγών παραγωγής.
Ζωγράφος – Πλαστικός
Τι αφορά
Το βασικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Ζωγράφου – Πλαστικού αφορά στη δημιουργία μίας ή περισσοτέρων εικόνων που αποτελούν μέρος ή σύνολο ενός θέματος του σκηνικού, λαμβάνοντας υπόψη την ατμόσφαιρα, την εποχή και το ύφος που επιθυμεί να προσδώσει ο σκηνογράφος ή ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Ο Ζωγράφος – Πλαστικός:
• πραγματοποιεί κάθε ζωγραφική ή και πλαστική ζωγραφική εργασία στα σκηνικά καθώς και σε επιμέρους στοιχεία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που του έχει υποδείξει στη μακέτα ο Σκηνογράφος (set designer) ή ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής (art director), και
• αποδίδει τη ζωγραφική και την υφή (αναγλυφότητα – δομή – σύσταση) των στοιχείων ενός σχεδίου ή μιας μακέτας,
• δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του θεάτρου αλλά και στο κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως και στον ευρύτερο χώρο της ψυχαγωγίας, όπου αναλαμβάνει τη ζωγραφική εκτέλεση φόντου σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στην Ελληνική αγορά, και κυρίως τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης και των νέων μορφών παραγωγής (λειτουργούν 10 τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, 108 περιφερειακής και τοπικής και περίπου 250 θέατρα ενώ υπάρχουν περίπου 30 κινηματογραφικές παραγωγές ανά έτος και αρκετές διαφημιστικές μικροταινίες και μουσικές σκηνές) διευρύνεται σταδιακά η αγορά αλλά και οι δυνατότητες απασχόλησης των Ζωγράφων – Πλαστικών. Ταυτόχρονα όμως, η στενή συνάρτηση του επαγγέλματος με την εξέλιξη του οπτικοακουστικού χώρου προκαλεί αμφίρροπες τάσεις σε ό,τι αφορά τις προοπτικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων στο επάγγελμα, οι απασχολούμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε θέατρα Ζωγράφοι - Πλαστικοί ανέρχονται στους 50 σε όλη την Ελλάδα. Ο κύριος όγκος των Ζωγράφων - Πλαστικών απασχολείται στο θέατρο, ακολούθως στον κινηματογράφο και τέλος στην τηλεόραση, ενώ σύμφωνα την κατά φύλο κατανομή, αυτή τη στιγμή επικρατούν στο επάγγελμα οι άνδρες. Ο τομέας των θεατρικών και διαφημιστικών παραγωγών, παρά την σημερινή κάμψη, παρουσιάζει δυναμικές προοπτικές.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν πρόκειται για επάγγελμα αμιγώς χειρωνακτικό, πρόκειται για τέχνη, που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές ώστε ο επαγγελματίας να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Μπορεί για ένα διάστημα η ψηφιακή εκτύπωση να δημιούργησε εμπόδια στην απασχόληση των Ζωγράφων - Πλαστικών, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αποδώσει το συναίσθημα και την εικαστική παρέμβαση που αναγνωρίζεται σε κάθε πρωτότυπη μορφή.
Ηχολήπτης/τρια
Τι αφορά:
Το επάγγελμα του Ηχολήπτη/τριας συγκεντρώνεται κυρίως σε δύο επαγγελματικούς χώρους με διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες συγκροτούν τις κύριες επαγγελματικές κατευθύνσεις του επαγγελματικού περιγράμματος: αυτή του Ηχολήπτη/τριας Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και την επαγγελματική κατεύθυνση του Ηχολήπτη/τριας Ραδιοφωνίας.
Στον χώρο του Κινηματογράφου – Τηλεόρασης ο/η Ηχολήπτης/τρια είναι υπεύθυνος/η:
• για την καλλιτεχνική και τεχνική ποιότητα των ηχητικών εγγραφών, τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές λήψεις,
• για τον χειρισμό και την σωστή λειτουργία των συσκευών εγγραφής, αναπαραγωγής και επεξεργασίας του ήχου, τις οποίες χρησιμοποιεί ο ίδιος/α και ο/η βοηθός του.
Στην Ραδιοφωνία ο/η Ηχολήπτης/τρια φροντίζει:
• για την τεχνική και καλλιτεχνική κάλυψη του προς εγγραφή, επεξεργασία ή μετάδοση από τον ραδιοσταθμό προγράμματος, και είναι ο μόνος/η που χειρίζεται τα μηχανήματα ήχου, είτε ο ήχος αυτός παράγεται και μεταδίδεται ταυτοχρόνως, είτε ηχογραφείται σε οποιαδήποτε μορφή ηχητικού υλικού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή και μεταδίδεται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων ήχου ή οιασδήποτε άλλης μορφής, σε οποιονδήποτε χρόνο από τον ραδιοφωνικό σταθμό και η εργασία του/της πραγματοποιείται εντός των εγκαταστάσεων του ραδιοσταθμού ή εκτός αυτών, όταν αυτό απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος του ραδιοσταθμούς (ισχύουν δηλαδή τα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ της 13ης Απριλίου 2009 που κατάρτισε η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (Π.Κ 18/13-4-2009) η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική με την υπ αριθμ 19736/1574/11-6-2009 Απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ΦΕΚ 1208/Β/19-6-2009) και επεκτάθηκε η ισχύς της σε ολόκληρη την Επικράτεια με την υπ’ αριθμ 21274 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1965/Β/10-9-2009).
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Εκτιμήσεις των εργαζομένων θεωρούν ότι στον επάγγελμα του Ηχολήπτη/τριας απασχολούνται περίπου 2.000 άτομα. Ο/η Ηχολήπτης/τρια στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση συνήθως εργάζεται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Σε ότι αφορά το Ραδιόφωνο εργάζεται πάντα με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και Ηχολήπτες που είναι ιδιοκτήτες των στούντιο ηχογράφησης, στα οποία εργάζονται κυρίως οι ίδιοι ή προσλαμβάνουν άλλους ηχολήπτες με εξαρτημένη εργασία πλήρους απασχόλησης ή ημιαπασχόλησης. Πολλοί Ηχολήπτες εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπως επίσης και στην δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία (ΕΡΤ) ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι.
Ένα βασικό διαρθρωτικό πρόβλημα του επαγγέλματος είναι η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και επιθεώρησης στους χώρους εργασίας του ηχολήπτη, με αποτέλεσμα να απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι χωρίς θεωρητικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, με ελλιπή κατάρτιση, και χαμηλότερη της προβλεπόμενης μισθοδοσία, χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς και κυρίως ασφάλειας, παρόλο που το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει με απόλυτη σαφήνεια ποιοι θα πρέπει να εργάζονται ως Ηχολήπτες. Αυτό έχει αποτέλεσμα στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, στην απαξίωση του επαγγέλματος και στην κρίση της απασχόλησης στον επαγγελματικό χώρο.
Οι τάσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τις γενικότερες εξελίξεις του οπτικοακουστικού τομέα. Οι προοπτικές απασχόλησης εντοπίζονται κυρίως στον χώρο των συναυλιών.
Ιδιωτικό προσωπικό παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
Τι αφορά
Ο εργαζόμενος που ανήκει στο ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας αναλαμβάνει να επιτηρεί και να ελέγχει με κάθε σύννομο μέσο και τρόπο υλικά και άυλα αγαθά και αξίες με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πάσης φύσεως κινδύνων. Συνοπτικά καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς διαφύλαξη περιουσιών, αγαθών και αξιών και φυσικών προσώπων από κινδύνους απρόβλεπτους καθώς και εσκεμμένους.
Στο ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας περιλαμβάνονται 4 ειδικότητες:
Ειδικότητα: Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Σταθερών Φυλάξεων
Ειδικότητα: Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Εποχούμενης Φύλαξης
Ειδικότητα: Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Χρηματαποστολών
Ειδικότητα: Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας Χειρισμού Κ.Σ.Λ.Σ. (Κεντρικού Σταθμού Λήψης Σημάτων)
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στην ελληνική αγορά σήμερα δηλώνονται περί των 1.000 επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας με άνω των 35.000 υπαλλήλων - σταθερής και εποχιακής απασχόλησης, αναφερόμενοι πλέον βάσει και των διεθνών προτύπων με τον όρο «βιομηχανία της ασφάλειας» (Security Industry - στοιχεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος).
Μία ανάλυση του μεριδίου απασχόλησης των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην ελληνική αγορά (2007), είναι ενδεικτική των προοπτικών που υπάρχουν:
Τρεις (3) επιχειρήσεις με κύριο μερίδιο στην αγορά απασχολούν προσωπικό άνω των 1500 υπαλλήλων.
Τρεις (3) επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό έως επτακόσιους (700) υπαλλήλους.
Τέσσερις (4) επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό έως τετρακόσιους (400) υπαλλήλους.
Δέκα (10) επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό έως εκατόν πενήντα (150) υπαλλήλους.
Λοιπές επιχειρήσεις απασχολούν πρόσθετο προσωπικό.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Ιδιωτικού προσωπικού παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
Καθαριστής ταπήτων - ταπετσαριών
Τι αφορά
Το επάγγελμα του καθαριστή ταπήτων / ταπετσαριών ορίζεται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που περικλείουν τον καθαρισμό, την φύλαξη και τη συντήρηση υφάνσιμων επιφανειών. Ο καθαρισμός γίνεται σε οργανωμένους επαγγελματικούς χώρους ταπητοκαθαριστηρίων ή στο χώρο του πελάτη. Το επάγγελμα του καθαριστή ταπήτων / ταπετσαριών δεν καλύπτει δραστηριότητες ατόμων που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και παράλληλα αναλαμβάνουν τον καθαρισμό ταπήτων / ταπετσαριών. Κατά την εργασία του ο καθαριστής ταπήτων / ταπετσαριών χειρίζεται ειδικά μηχανήματα και εργαλεία, όπως επαγγελματικά πλυντήρια, ειδικές μηχανές καθαρισμού και μηχανές συσκευασίας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο καθαριστής ταπήτων / ταπετσαριών παραδοσιακά απασχολείται σε μικρές κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις. Σε ποσοστό που αγγίζει το 75% των επιχειρήσεων απασχολούνται 1-5 εργαζόμενοι. Η περιοδική ένταση της απασχόλησης δεν οδηγεί ικανοποιητικό αριθμό ατόμων στην ενασχόληση με το επάγγελμα. Η ανάγκη για χρήση σωματικής δύναμης δεν οδηγεί ικανοποιητικό αριθμό ατόμων στην ενασχόληση με το επάγγελμα. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φύση του επαγγέλματος είναι εποχιακή αλλά το επάγγελμα δεν χαρακτηρίζεται ως εποχιακό από τον ΟΑΕΔ, με συνέπεια μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να προσλαμβάνονται στην αρχή της περιόδου και να απολύονται με το τέλος της. Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν για το επάγγελμα του καθαριστή ταπήτων / ταπετσαριών.
Ο καθαριστής ταπήτων / ταπετσαριών παραδοσιακά απασχολείται σε μικρές κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις. Σε ποσοστό που αγγίζει το 75% των επιχειρήσεων απασχολούνται 1-5 εργαζόμενοι. Η περιοδική ένταση της απασχόλησης δεν οδηγεί ικανοποιητικό αριθμό ατόμων στην ενασχόληση με το επάγγελμα. Η ανάγκη για χρήση σωματικής δύναμης δεν οδηγεί ικανοποιητικό αριθμό ατόμων στην ενασχόληση με το επάγγελμα. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φύση του επαγγέλματος είναι εποχιακή αλλά το επάγγελμα δεν χαρακτηρίζεται ως εποχιακό από τον ΟΑΕΔ, με συνέπεια μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να προσλαμβάνονται στην αρχή της περιόδου και να απολύονται με το τέλος της. Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν για το επάγγελμα του καθαριστή ταπήτων / ταπετσαριών.
Κατασκευαστής επιγραφών
Τι αφορά
Ο Κατασκευαστής Επιγραφών εκτελεί το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την κατασκευή όλων των τύπων των επιγραφών. Μελετάει και σχεδιάζει επιγραφές κτηρίων, αυτοκινήτων, καταστημάτων, κατοικιών, εκθέσεων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, υπαίθρου και γενικά όπου χρειάζεται επιγραφή. Χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, φιλμ, ξύλο και άλλα, σε συνδυασμό με διάφορες φωτιστικές πηγές (όταν απαιτείται), κατασκευάζει και φιλοτεχνεί επιγραφές. Τοποθετεί τις επιγραφές εφαρμόζοντας όλους τους σχετικούς κανονισμούς χρησιμοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα ανάλογα εξαρτήματα. Συντηρεί και επισκευάζει τις επιγραφές βάσει των προγραμμάτων συντήρησης ή όταν απαιτείται.
Οι ειδικότητες που συναντούνται στο επάγγελμα είναι ο Κατασκευαστής Επιγραφών Λαμπτήρων ΝΕΟΝ και ο Κατασκευαστής Επιγραφών Ζωγραφικής.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο κλάδος των επιγραφών σημειώνει ανάπτυξη και οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι ιδιαίτερα θετικές. Η μη ύπαρξη σχολών εκπαίδευσης και κατάρτισης και η δυσκολία εκμάθησης του επαγγέλματος αυξάνει συνεχώς τη ζήτηση τεχνιτών για το επάγγελμα.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι το επάγγελμα του τεχνίτη επιγραφών είναι ένα πολύπλοκο επάγγελμα και δεν μπορεί να εκτελεσθεί από ανειδίκευτους εργαζομένους. Για το λόγο αυτό απαιτείται εκπαίδευση, ικανότητες και εμπειρία η οποία μπορεί να αποκτηθεί με μαθητεία σε πεπειραμένους επαγγελματίες.
Οι καταρτισμένοι τεχνίτες λόγο των παραπάνω συνθηκών και απαιτήσεων είναι σε θέση να βρίσκουν ιδιαίτερα εύκολα αντίστοιχη εργασία με καλές αποδοχές.
Καφεπώλης - Υπεύθυνος καταστημάτων πώλησης καφέ
Τι αφορά
Ο ρόλος του «Καφεπώλη- Υπευθύνου καταστημάτων πώλησης καφέ» (καφετέριας / καφενείου / αναψυκτηρίου) είναι να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της μονάδας της οποίας έχει την ευθύνη και να εξασφαλίζει τις συνθήκες εκείνες που θα την οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μπορεί να είναι είτε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος όταν πρόκειται για μικρομεσαίου μεγέθους ατομικές επιχειρήσεις, είτε ένα στέλεχος διοίκησης όταν πρόκειται για μεγάλου μεγέθους εταιρείες ή αλυσίδες καταστημάτων πώλησης καφέ. Η αγορά που απαρτίζουν τα καταστήματα αυτά χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από πολυδιάσπαση με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των υπευθύνων να είναι και οι ιδιοκτήτες των εν λόγω καταστημάτων.
Χαρακτηριστικό κατάστημα της συγκεκριμένης αγοράς είναι η καφετέρια ή αναψυκτήριο. Τα συγκεκριμένα καταστήματα προσφέρουν κάθε είδους καφέ και άλλα ροφήματα, ποτά οινοπνευματώδη και αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά, τυρόπιτες, τοστ και άλλου είδους σάντουιτς, τα οποία περιέχουν είδη που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα. Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως διατίθεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, αλίπαστα κ.λπ.).
Οι καφετέριες και τα αναψυκτήρια ανήκουν στη κατηγορία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή επιχειρήσεων όπου γίνεται παρασκευή, διάθεση και αποθήκευση ή/και εμπορία ροφημάτων, τροφίμων και ποτών κάθε είδους καθώς και προσφορά υπηρεσιών. Η ίδρυση και λειτουργία ενός καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι μία διαδικασία με ιδιαίτερη σημασία για τη Δημόσια Υγεία, γι’ αυτό και η σχετική νομοθεσία πρόβλεψε και επέβαλε τη συμμετοχή της Υγειονομικής Υπηρεσίας, η οποία μετά από αυτοψία θα γνωμοδοτήσει με βάση τη νομοθεσία, τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία της για το είδος του καταστήματος που μπορεί να λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
Ο «Υπεύθυνος καταστημάτων πώλησης καφέ» είναι κατά κανόνα και ο αγορανομικός υπεύθυνος του καταστήματος, κάτι που σε περιπτώσεις που ο ίδιος δεν ταυτίζεται με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον τοποθετεί εξ’ ορισμού σε μια υψηλή θέση στην ιεραρχία της δομής της. Η πιο συνηθισμένη δομή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνει τμήμα παρασκευής των ροφημάτων και ποτών (αποτελείται από τον μπουφετζή) και το τμήμα παροχής υπηρεσιών (αποτελείται από τους σερβιτόρους). Σκοπός του «Υπευθύνου καταστημάτων πώλησης καφέ» είναι να οργανώσει αποτελεσματικά την λειτουργία των επιμέρους τμημάτων, αλλά και να δημιουργήσει και να επιβλέπει μια σειρά διαδικασιών που σχετίζονται με επιμέρους λειτουργίες που μπορεί να αφορούν από την παραλαβή των πρώτων υλών και τους χώρους και τους χρόνους εναπόθεσης των απορριμμάτων έως τη συντήρηση του εξοπλισμού και τη διαχείριση των θέσεων στάθμευσης.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο χώρος ευθύνης του επαγγελματία περιλαμβάνει το σύνολο των οργανωτικών, νομικών και οικονομικών λειτουργιών μιας τέτοιας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο αριθμός των επιχειρήσεων (καφενείων) σε ολόκληρη την επικράτεια ανέρχεται περίπου στις 40.000. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο μαζί με τον ιδιοκτήτη και το προσωπικό, απασχολούνται 3 άτομα στο καθένα (Στοιχεία από την Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος). Στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα πολύ μεγάλα καταστήματα πώλησης καφέ που δεν ανήκουν στη ομοσπονδία και διαφέρουν κατά πολύ από το μικρό καφενείο. Βέβαια όπως έχει ήδη γίνει φανερό, η μελέτη αναφέρεται σε επαγγελματία που θα μπορούσε να απασχολείται σε οποιαδήποτε μορφή παρόμοιας επιχείρησης απλά είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το πλαίσιο να καταγραφούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις.Συμπερασματικά, στην κατηγορία των παραδοσιακών καφεπωλείων / καφενείων διακρίνονται τάσεις συρρίκνωσης οι οποίες έχουν σαφώς επιδράσεις στην απασχόληση του κλάδου. Από την άλλη, οι ισχυρές τάσεις ανάπτυξης που εμφανίζονται στις εκσυγχρονισμένες μορφές του κλάδου (καφετέριες, αναψυκτήρια) έχουν ως στιγμής μικτές επιπτώσεις στην απασχόληση μιας που παρουσιάζονται κυρίως στην αγορά των αλυσίδων καφέ και αυξάνουν το δείκτη συγκέντρωσης. Ως αποτέλεσμα η αυτοαπασχόληση τείνει να μειώνεται και ταυτόχρονα η μισθωτή εργασία να ενισχύεται.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Καφεπώλη - Υπεύθυνου καταστημάτων πώλησης καφέ
Κλειθροποιός - Κλειδαράς
Τι αφορά
Ο κλειθροποιός είναι το άτομο που:
τοποθετεί, επισκευάζει, συντηρεί και ανοίγει όλων των ειδών τις μηχανικές κλειδαριές καθώς και αυτές που ελέγχονται με ηλεκτρονικό και μαγνητικό τρόπο και
κατασκευάζει και συντηρεί όλων των ειδών τα κλειδιά συμπεριλαμβανομένων και αυτών των χρηματοκιβωτίων, τηλεκοντρόλ, immobilizer, πατενταρισμένα και καταχωρημένα κλειδιά από αντιγραφή ή κωδικό.
Πιο συγκεκριμένα , βασικές αρμοδιότητες του κλειθροποιού είναι να:
Συναλλάσσεται με τους πελάτες(-ισσες).
Τοποθετεί και παρεμβαίνει σε κλειδαριές και μηχανισμούς σε πόρτες οικιών, επαγγελματικών και βοηθητικών χώρων, σε αυτοκίνητα και σε ειδικές κλειδαριές.
Κατασκευάζει και πουλάει κλειδιά οικιών, αυτοκινήτων, και παντός άλλου τύπου.
Οργανώνει και διαχειρίζεται το χώρο εργασίας του.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Το είδος των επιχειρήσεων όπου εμφανίζεται κατά κύριο λόγο το επάγγελμα είναι τα κλειθροποιεία – κλειδαράδικα. Τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα αυτά δείχνουν να ακολουθούν μια τάση εξειδίκευσης π.χ. στα immobilizer των αυτοκινήτων, στις κλειδαριές και στο άνοιγμα κατοικιών κ.λπ. Η τάση αυτή ενισχύεται από τη ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και την ύπαρξη πολλών ειδικών λογισμικών για κάθε κατηγορία κλειδαριών / κλειδιών.
Με βάση τον αριθμό των μελών του Συνδέσμου Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών (ΣΑΕΚ) και βάσει εκτιμήσεων, ο αριθμός των επαγγελματιών κλειθροποιών / κλειδαράδων, σήμερα στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερος κατά 20% από τον αντίστοιχο αριθμό προ δεκαετίας.
Κομμωτής - Τεχνικός Περιποίησης Κόμης
Τι αφορά
Ο Κομμωτής – Τεχνικός Περιποίησης Κόμης είναι ένας ειδικός τεχνίτης στις κομμώσεις ανδρών και γυναικών, καθώς και σε εργασίες περιποίησης κόμης, όπως αποχρωματισμός, βαφή, βοστρίχωση (περμανάντ), αποσγούρωση κ.λ.π. Καθήκον του κουρέα - κομμωτή είναι να αλλάζει την κόμη και το χρώμα των μαλλιών σύμφωνα με την προτίμηση του πελάτη. Ο κουρέας περιποιείται επίσης και τα αντρικά γένια και ασχολείται κατά κύριο λόγο με την περιποίηση των αντρών, ενώ ο κομμωτής ασχολείται εξίσου και με τα δύο φύλα. Η κατάρτιση του επεκτείνεται στην οργάνωση και διαχείριση στο χώρο του κομμωτηρίου και στην αγορά. Οι εργασίες των κομμωτών γίνονται σε χώρους εξοπλισμένους με ειδικά μηχανήματα και όργανα, τηρουμένων όλων των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι κλάδοι στους οποίους μπορεί να απασχοληθεί ο κομμωτής είναι:
Βιομηχανίες – εταιρίες προϊόντων κόμης
Πωλήσεις προϊόντων κόμης (επισκέψεις, αντιπροσωπείες, σύμβουλοι χρήσης αυτών)
Ελεύθεροι επαγγελματίες – κομμωτήρια
Επικεφαλής σε μεγάλες μονάδες πολυάριθμου προσωπικού (κομμωτήρια, εμπορικές εταιρίες)
Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, οίκοι μόδας.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) Κουρείο Ανδρών β) Κομμωτήριο Ανδρών – Γυναικών – Παιδιών
Οι ειδικεύσεις είναι: α) Βοηθού Κουρέα, Βοηθού Κομμωτή β) Κουρέα γ) Κομμωτή δ) Κουρέα Α' ε) Κομμωτή Α'
Αυτές όμως δεν είναι με την κυριολεκτική έννοια κατευθύνσεις μιας και όλες συνδέονται με εκπαιδευτικό επίπεδο και κυρίως με χρόνια εμπειρίας και προϋπηρεσίας. Σε αυτό το περίγραμμα περιγράφουμε τον κομμωτή που είναι και η βασική μορφή άσκησης του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας. Επίσης πέρα από αυτά τα επίπεδα υπάρχουν και δύο ειδικότητες (όχι θεσμοθετημένες με άδεια ξεχωριστή). Ο Τεχνίτης σαλονιού και ο Τεχνίτης βαφείου.
Στα στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση, το επάγγελμα του κομμωτή συμπεριλαμβάνεται μαζί με αυτά των αισθητικών και τεχνιτών περιποίησης χεριών και ποδιών, ενώ με βάση στοιχεία της ΕΣΥΕ το έτος 2007 απασχολούνται 40.270 άτομα.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Κομμωτή - Τεχνικού Περιποίησης Κόμης
Κρεοπώλης
Τι αφορά
Ο Κρεοπώλης είναι ο εργαζόμενος – τεχνίτης κρέατος (ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, εργατοϋπάλληλος κρεοπωλείων ή τεχνίτης εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος) ο οποίος ασχολείται :
με την κοπή του σφαγίου σε τεμάχια για χονδρική ή λιανική πώληση,
την αποστέωση,
την περιποίηση και παρουσίαση προς εμπορία – πώληση μεγάλων και μικρών μηρυκαστικών και χοίρων, πτηνών (όρνιθες, ινδιάνοι, πάπιες, χήνες),
τη συσκευασία των κρεάτων σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα ή στο κενό,
την παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος σε εργαστήριο ή παρακείμενο χώρο κρεοπωλείου.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο Κρεοπώλης μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε κρεοπωλείο, Super Market ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας το δικό του κρεοπωλείο. Όσον αφορά τις τάσεις και προοπτικές της απασχόλησης θεωρείται ότι το επάγγελμα δεν εμφανίζει κάποιες αξιοσημείωτες μεταβολές αύξησης ή μείωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν 15.000 κρεοπώλες σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου δυναμικού του επαγγέλματος. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι γραμμένοι 3.420 (στοιχεία Ιανουαρίου 2007). Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών θεωρεί ότι καλύπτει περίπου 6.000 κρεοπώλες και έχει 39 Σωματεία - μέλη.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Κρεοπώλη προσδιορίζονται με το Π.Δ. 468/90, ο δε Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδας έχει συντάξει έναν κώδικα δεοντολογίας που ακολουθείται από τα μέλη του.
Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Κρεοπώλη πρέπει να φοιτήσει στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών ή Θεσσαλονίκης και Λάρισας που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρακολούθηση της σχολής είναι διάρκειας τριακοσίων (300) ωρών συνολικά (θεωρητική διδασκαλία, πρακτική εκπαίδευση, εκπαιδευτικές επισκέψεις). Η πρακτική άσκηση του υποψήφιου κρεοπώλη πραγματοποιείται σε κρεοπωλείο.
Λινοθηκάριος
Τι αφορά
O/η Λινοθηκάριος:
• φροντίζει για την σωστή διαχείριση του ιματισμού μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης,
• φροντίζει για τον εξοπλισμό του τμήματος πλυντηρίου – λινοθήκης με όλα τα απαραίτητα υλικά,
• παρακολουθεί τη γενικότερη λειτουργική και τεχνική κατάσταση του χώρου ευθύνης του/της, συμβάλλοντας με τις υπηρεσίες του/της στην άνετη διαμονή των πελατών σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.
Ο/η Λινοθηκάρος απασχολείται - η σε «ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε αστικά κέντρα, σε τόπους θερινών διαμονών, σε λουτροπόλεις και σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας, με την μορφή του ξενοδοχείου, ξενώνα οικοτροφείου, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπάνγκαλοους), μοτέλ τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού – διακοπών και κάμπινγκ».
Έρχεται σε άμεση επαφή με πελάτες διαφορετικών εθνικοτήτων και αναγκών (π.χ. υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ΑΜΕΑ κ.ά.) για τον καθαρισμό του προσωπικού τους ιματισμού (φορέματα, κουστούμια κ.ά). Ο/η Λινοθηκάριος φροντίζει για την καλή κατάσταση όλου του ιματισμού της ξενοδοχειακής επιχείρησης, εφοδιάζοντας με καθαρά λινά όλα τα τμήματα ενός τουριστικού καταλύματος (εστιατόρια, ορόφους, στολές προσωπικού κ.ά.). Το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη γνώμη των πελατών για την ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ, οι εργαζόμενοι στα ελληνικά ξενοδοχεία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων, εκ των οποίων το 28% εργάζεται στους ορόφους (όπου εντάσσεται και το επάγγελμα του λινοθηκάριου), ενώ σύμφωνα με τη διάρθρωση της απασχόλησης η γυναικεία μισθωτή απασχόληση στα κλασικά ξενοδοχεία ανέρχεται στο 74%.
Η διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στις χώρες της Ε.Ε και η διαρκής εισροή αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, από οικονομικά ασθενέστερες χώρες αλλάζει διαρκώς το εργασιακό τοπίο στον τουριστικό τομέα, και έχει σαν αποτέλεσμα, κυρίως σε θέσεις εργασίας ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό αλλοδαποί εργαζόμενοι. Σε γενικές γραμμές το επάγγελμα του/της Λινοθηκαρίου εμφανίζει σταθερότητα σε ότι αφορά στις συνθήκες απασχόλησης και δεν αναμένεται να υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στον τρόπο άσκησής του.
Μάγειρας
Τι αφορά
Μάγειρας/ισσα (Cook) ορίζεται ο/η επαγγελματίας, ο/η οποίος/α γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της κουζίνας, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής. Η κουζίνα αυτή μπορεί να βρίσκεται σε εσωτερικούς ή υπαίθριους χώρους.
Ειδικότερα ο Μάγειρας ασκεί (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) τα παρακάτω καθήκοντα:
• την παρασκευή και την παράθεση των εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας με βάση τις πρότυπες συνταγές και τις συνταγές που συντάσσει ο ίδιος,
• τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των πρώτων υλών και των εδεσμάτων,
• την κατανομή, τον τεμαχισμό των πρώτων υλών, την προετοιμασία τους και την χρήση τους με σκοπό την παρασκευή και την παράθεση του εδέσματος.
• τη σύνθεση του μενού με βάση τις αγορανομικές διατάξεις και τους κανόνες γαστρονομίας,
• τη διακόσμηση και την παρουσίαση των εδεσμάτων,
• την οργάνωση και τη διοίκηση της κουζίνας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Το επάγγελμα του μάγειρα έχει ευρεία ζήτηση στον κλάδο του επισιτισμού, αναψυχής και της φιλοξενίας. Έχει υπολογιστεί σύμφωνα με στοιχειά του ΙΚΑ ότι κατά το 2005 ο κλάδος επισιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας απασχολούσε 180.266 εργαζομένους. Ενώ σε παλαιότερη έρευνα του ΠΟΕΣΕ (1997) είχε υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο επισιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας ανέρχονταν στις 110.000 εργαζομένους. Από την σύγκριση των παραπάνω στοιχειών μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο αυξάνουν.
Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ το β’ τρίμηνο του 2002 στην επαγγελματική κατηγορία 514 Μάγειροι καταγράφηκαν 36.642 απασχολούμενοι, που ισοδυναμούν με το 0,93% της συνολικής απασχόλησης. Το β’ τρίμηνο του 1998 είχαν καταγραφεί 34.836 απασχολούμενοι (0,88% της συνολικής απασχόλησης). Μεταξύ του 1998 και του 2002, συνεπώς, η απασχόληση στη κατηγορία αυτή αυξήθηκε κατά 5,2%.
Μελισσοκόμος
Τι αφορά
Ο Μελισσοκόμος έχει την ιδιότητα του αρχηγού αγροτικής εκμετάλλευσης, ήτοι είναι εγκατεστημένος στην γεωργία κατά κύριο επάγγελμα. Το επάγγελμα του Μελισσοκόμου ως δραστηριότητα περικλείει:
• την εκτροφή των μελισσών για την παραγωγή μελιού, κεριού, βασιλικού πολτού και άλλων προϊόντων,
• την εφαρμογή των κανόνων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής διασφαλίζοντας την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων,
• την αποτελεσματική οργάνωση και διαχείριση της μελισσοκομικής του εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και τους κανόνες επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η μελισσοκομία είναι ένας σημαντικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2005, στον κλάδο της μελισσοκομίας απασχολούνται 19.814 μελισσοκόμοι οι οποίοι κατέχουν 1.497.690 κυψέλες. Το 73% των κυψελών ανήκει σε επαγγελματίες Μελισσοκόμους ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 7.170. Οι τάσεις απασχόλησης για τον κλάδο της μελισσοκομίας εμφανίζονται αυξητικές όσον αφορά τους επαγγελματίες Μελισσοκόμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο αριθμό κυψελών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση, σε ποσοστό 44% στον αριθμό των επαγγελματιών μελισσοκόμων και μικρή μείωση, σε ποσοστό 6 % του συνολικού αριθμού των μελισσοκόμων το 2005 σε σύγκριση με το 2001. Συγκρίνοντας τα ίδια έτη το συνολικό αριθμό των κατεχόμενων κυψελών, διαπιστώνουμε αύξηση σε ποσοστό 8% περίπου.
Ο μελισσοκόμος αποτελεί ένα δυναμικό επάγγελμα, που μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο και στήριξη του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος. Το ελληνικό μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γεύση που αναγνωρίζονται διεθνώς. Σε αυτό συμβάλλουν πρωτίστως οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας καθώς και η πλούσια και ποικίλη μελισσοκομική χλωρίδα. Ανήκει στα αγροτικά μας προϊόντα που έχουν μεγάλες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή αγορά λαμβανομένου υπόψη ότι η Ε.Ε είναι ελλειμματική σε μέλι με βαθμό αυτάρκειας 60%.
Η παγκόσμια παραγωγή μελιού μειώθηκε σε ποσοστό 3,15% το 2007 σε σύγκριση με το 2006 φθάνοντας τους 1.400.491 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO 2007, η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από την Αμερική και την Ευρώπη. Η διαταραχή ή σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών Colony collapse disorder (CCD) ευθύνεται κυρίως για τη μείωση στον αριθμό των μελισσών στην Αμερική. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής μελιού η Κίνα παραμένει η πρώτη παραγωγός χώρα στον κόσμο με παραγωγή μελιού 303.220 τόνους και ποσοστό παραγωγής 21,65%. Ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση ( 27 χώρες μέλη) με 193.695 τόνους και ποσοστό 13,83%, η Αργεντινή με 81.000 τόνους, η Τουρκία με 73.935 τόνους, και η Ουκρανία με 67.700 τόνους και ποσοστό 5,78% ,5,27% και 4,83% αντίστοιχα.
Μεσίτης αστικών συμβάσεων - Διαχειριστής ακίνητης περιουσίας
Τι αφορά
Ως Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 248 της 23/28.6.1993, Περί Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, (ΦΕΚ τευχ. Α΄108), είναι το φυσικό πρόσωπο ή εμπορική εταιρεία κάθε είδους, που εφόσον εκπληρώνει τις προϋποθέσεις του νόμου και έχει λάβει σχετική άδεια, ασκώντας μονομερώς εμπορικές πράξεις, μεσολαβεί για την σύναψη των αστικού δικαίου συμβάσεων πώλησης, ανταλλαγής, μίσθωσης ακινήτων, παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή, συνομολόγηση χρηματικών δανείων ή υποδεικνύει ευκαιρία για σύναψη τέτοιων συμβάσεων.
Σύμφωνα με τη συναλλακτική πρακτική, οι επαγγελματικές δραστηριότητες των επαγγελματιών του χώρου, δηλαδή η διαμεσολάβηση και η υπόδειξη ευκαιρίας επεκτείνονται τόσο σε αστικά όσο και σε μη αστικά ακίνητα. Ο Μεσίτης διατηρεί δικό του γραφείο, (επαγγελματική έδρα).
Αναφορικά με τη νομική μορφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτή μπορεί να ασκείται και με εταιρική μορφή (εμπορικής εταιρίας). Η μεσιτική άδεια όμως είναι προσωπικού χαρακτήρα, εκδίδεται στο όνομα φυσικού προσώπου, (προφανώς εταίρου), δια του οποίου και διενεργούνται οι μεσιτικές εργασίες από την εταιρία, οι οποίες αποτελούν και την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Η παρούσα μελέτη θα εστιάσει στο επαγγελματικό περίγραμμα του Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων και κατά συνέπεια θα αφορά στο φυσικό πρόσωπο και όχι στη νομική μορφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων με τις γνώσεις και εμπειρία που διαθέτει είναι σε θέση:
• να εξασφαλίσει τις καταλληλότερες εναλλακτικές λύσεις στους ενδιαφερόμενους να συνάψουν συμβάσεις αστικού δικαίου για την αγορά, πώληση, μίσθωση ακινήτων, παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή, καθώς και συμπληρωματικές ή υποστηρικτικές συμβάσεις, (π.χ. δανείου για τη χρηματοδότηση της αγοράς ή της επισκευής του ακινήτου)
• να τους βοηθήσει να λάβουν ορθολογικές αποφάσεις σχετικά με τις συμβάσεις αυτές, (προδιαγραφές, τιμή, κλπ), ώστε να καλυφθούν ικανοποιητικά οι ανάγκες τους, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα της αγοράς
• να τους απαλλάξει από την αναποτελεσματική ανάλωση χρόνου, στην αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου ή του ενδιαφερόμενου υποψηφίου,
• να τους προφυλάξει από κινδύνους που σχετίζονται είτε με την καταλληλότητα του ακινήτου είτε τη φερεγγυότητα ή αξιοπιστία του υποψήφιου αντισυμβαλλόμενου,
• να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύμβασης, αναλαμβάνοντας ύστερα από εξουσιοδότησή τους, τη διεκπεραίωση διαδικασιών, που σχετίζονται με τη μελλοντική σύμβαση, ενώπιον διοικητικών ή άλλων αρχών,
• να απαλλάξει τους πελάτες του από τη χρονοβόρα διαδικασία της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, ιδίως όταν αυτοί διαμένουν σε διαφορετικό τόπο από εκείνο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό τους, δεν διαθέτουν χρόνο για τη δραστηριότητα αυτή, καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργίες, κλπ
Σε γενικές γραμμές ο Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων, η οποία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Αρχικά, παρά τα επιχειρήματα περί της αναγκαιότητας του οικονομικού και νομικού σκοπού του επαγγέλματος του μεσίτη, δεν μπορεί να υποστηριχθεί αδιαπραγμάτευτα η κοινωνική του αποδοχή. Μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, (1999), επισημαίνει τη μειωμένη κοινωνική αποδοχή του επαγγέλματος, εντοπίζοντας και τους παράγοντες που την επηρεάζουν και πρόσθετα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ειδικότερα, επισημαίνει την έλλειψη ειδικού θεσμικού πλαισίου, η οποία συνεπάγεται την αλόγιστη διόγκωση του κλάδου, την ανάπτυξη της παραμεσιτείας, την υψηλή αυταπασχόληση, το μικρό μέγεθος της επαγγελματικής μονάδας, με τις συνεπακόλουθες αδυναμίες, την έλλειψη περιορισμού ως προς την ηλικία εισόδου στον κλάδο, ο οποίος συνήθως διευρύνεται με την εισαγωγή συνταξιούχων από άλλα επαγγέλματα, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και την ελλιπή πληροφόρηση των μεσιτών, την αδυναμία δραστηριοποίησής τους σε δυναμικούς επιχειρηματικούς τομείς. Αυτά και άλλα πολλά επιτείνουν τη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, μειώνουν τον αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου και συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση της κοινωνικής αποδοχής του.
Για την αντιμετώπισή τους προτείνονται μέτρα, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στην αναθέσμιση του επαγγέλματος και στην υιοθέτηση κανόνων δεοντολογίας. Παρά την παρέλευση 10ετίας από την εκπόνηση της μελέτης αυτής, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται: η έλλειψη θεσμικού πλαισίου κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων, η έλλειψη νομοθετικά κατοχυρωμένου δεοντολογικού κώδικα άσκησης του επαγγέλματος καθώς και η ανυπαρξία συνεπειών, (διοικητικών ή άλλων), ευνοούν την παράνομη μεσιτική δραστηριότητα, (τη δραστηριότητα και από μη μεσίτες) ενώ ακόμα και η νόμιμη είσοδος στον κλάδο εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και χωρίς ποιοτικές προϋποθέσεις, σε όρους γνώσεων και δεξιοτήτων, δεδομένου ότι και αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΙΕΚ της αντίστοιχης ειδικότητας δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί.
Η επαγγελματική δραστηριότητα των μεσιτών εξάλλου συναρτάται ευθέως με τα δεδομένα που αφορούν στις στεγαστικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως στην αγορά στέγης. Σήμερα, στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη της ΠΟΜΙΔΑ, (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), τόσο τα στοιχεία και οι δείκτες που αφορούν στην ιδιόκτητη στέγη όσο και στα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού καθώς και η υψηλή φορολογία για την απόκτηση αλλά και εκμετάλλευση ακινήτων, δικαιολογούν τη μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί η μείωση της ελκυστικότητας της αντιπαροχής και το κόστος για την απόκτηση κατοικίας, που εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, παρά τις πιέσεις και τους κλυδωνισμούς της αγοράς. Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε τη προσφορά και τη ζήτηση για ανοικοδόμηση ή αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, επέδρασε θετικά στη ζήτηση για μίσθωση κατοικίας ενώ ενίσχυσε και το ρόλο των ενδιαμέσων που μπορούν να διευκολύνουν τη σύναψη συμβάσεων δανειοδότησης για τη χρηματοδότηση συμβάσεων πώλησης με αντικείμενο τα ακίνητα.
Ο ρόλος του μεσίτη, συνεπώς παραμένει σημαντικός, το δε μίγμα δραστηριοτήτων του αναπροσανατολίζεται, προκειμένου να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Επίσης εξακολουθεί περισσότερο από ποτέ να είναι σημαντική η συμβολή του για την ενίσχυση της διαφάνειας της αγοράς αυτής και της ενδυνάμωσης της συναλλακτικής πίστης, ενόψει των νομικών κυρίως ελαττωμάτων των ακινήτων, που λόγω της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί, (βάρη, υποθήκες). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται μετά το 2010 ή σύμφωνα με άλλους αναλυτές από το 2013. Εξάλλου τα χαρτοφυλάκια μεσιτικών υπηρεσιών έχουν ήδη αρχίσει να εμπλουτίζονται με υπηρεσίες μεσολαβήσεων για νέου τύπου συμβάσεις, (franchising, leasing, κλπ).
Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών εξακολουθεί να διαθέτει τυπικά μόνον προσόντα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα οποία συμπληρώνει η επαγγελματική τους εμπειρία, έτσι ώστε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα να περιορίζεται στις τυπικές μεσιτικές πράξεις της μεσολάβησης και της υπόδειξης ευκαιρίας για οικιστικού κυρίως ενδιαφέροντος ακίνητα.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Μεσίτη αστικών συμβάσεων - Διαχειριστή ακίνητης περιουσίας
Μηχανικός Αυτοκινήτων
Τι αφορά
Ο Μηχανικός Αυτοκινήτων προσφέρει εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη εργασία που αφορά σε εργασίες :
επισκευής όλων των μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου
συντήρησης όλων των μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου
διάγνωσης / ανεύρεσης βλαβών όλων των συστημάτων κάθε τύπου αυτοκινήτου
ελέγχου καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων κάθε τύπου αυτοκινήτου.
Κατά συνέπεια ο Μηχανικός Αυτοκινήτων συντηρεί και επισκευάζει τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων, το διαφορικό καθώς και τα συστήματα–συμβατικά και σύγχρονα -τροφοδοσίας, εξαγωγής καυσαερίων, διεύθυνσης (συµπεριλαµβανόµενης και της ζυγοστάθµισης τροχών), πέδησης, μετάδοσης κίνησης στους κινητήριους τροχούς, ανάρτηση, ψύξης και λίπανσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων. Αναλαμβάνει επίσης την εξαγωγή και επανατοποθέτηση αερόσακων αεροθαλάμων καθώς και τις εργασίες συντήρησης και επισκευής πάσης φύσεως συστημάτων κλιματισμού (air condition, climatair), όπως και τη συντήρηση και την αντικατάσταση των συσσωρευτών.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι τάσεις που επικρατούν στο επάγγελμα λόγω ραγδαίας τεχνολογικών εξελίξεων στο αυτοκίνητο είναι κάποιες ειδικότητες του επαγγέλματος να μειώνονται δραματικά (π.χ. τεχνίτες επισκευής εξαερωτήρων), ενώ ταυτόχρονα να δημιουργούνται «νέες» (όπως πχ. διαγνωστής βλαβών, χειριστής προγραμμάτων αποθήκης ανταλλακτικών, υποδοχέας αυτοκινήτων συνεργείου κ.ά.). Οι νέες τεχνολογίες που διαθέτουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, επέβαλλαν την επαγγελματική επιμόρφωση και κατάρτιση όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, αλλά και την απόκτηση νέου και ακριβού μηχανολογικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα πολλά ανεξάρτητα συνεργεία να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις πολλές και ταχείες με συνέπεια τη συρρίκνωση των μικρών αυτών επιχειρήσεων.Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων επισκευής του αυτοκινήτου (συνεργεία, ηλεκτρολογεία, φανοποιεία/βαφεία), λειτουργούν με ημερομηνία λήξης (2010), λόγω αλλαγής χρήσεων γης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μη ύπαρξης συνθηκών και κινήτρων μετεγκατάστασης. Πολλοί (αυτο) - απασχολούμενοι στο επάγγελμα βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης και ένα μεγάλο ποσοστό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (2 -3 χρόνια ) αναμένεται να απομακρυνθεί από τον ενεργό επαγγελματικό βίο.
Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική είναι κυρίως :
Επιχειρήσεις με προγράμματα ανεύρεσης βλαβών
Επιχειρήσεις με τη διάγνωση βλαβών
Επιχειρήσεις / Συνεργεία κάθετης οργάνωσης
Επιχειρήσεις Τεχνικού Ελέγχου (Ιδιωτικά ΚΤΕΟ).
Μοντέλα επίδειξης και παρουσίασης προϊόντων και υπηρεσιών
Τι αφορά:
Το επάγγελμα των μοντέλων αφορά την εργασία κυρίως γυναικών αλλά και ανδρών με τα κατάλληλα σωματικά προσόντα για την παρουσίαση και επίδειξη προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερα τα μοντέλα απασχολούνται στις κύριες επαγγελματικές κατηγορίες της επίδειξης προϊόντων ένδυσης, υπόδησης και των σχετικών αξεσουάρ (κοσμήματα, γάντια, καπέλα κλπ, με κυρίαρχο πεδίο αυτό της εργασίας σε χώρους επίδειξης μόδας.
Επιπρόσθετα, το επαγγελματικό πεδίο των μοντέλων περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιδείξεις, σε εκδηλώσεις πάσης φύσεως (όπως εκθέσεις, επιχειρηματικές και άλλες συναντήσεις). Ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των μοντέλων αποτελεί η εργασία στην διαφήμιση, σε φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις και κινηματογραφήσεις. Τέλος, ένα σημαντικό πεδίο απασχόλησης των μοντέλων αποτελεί η συμμετοχή σε τηλεοπτικές παραγωγές.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Η απασχόληση των μοντέλων κρίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα ως ικανοποιητική. Ωστόσο, η απασχόληση των μοντέλων χαρακτηρίζεται από ειδικές συνθήκες και χαρακτηριστικά. Τα βασικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης των μοντέλων μπορούν να προσδιοριστούν ως ακολούθως:
• Είσοδος στην εργασία με βάση συγκεκριμένα σωματικά προσόντα.
• Είσοδος στο επάγγελμα σε μικρή ηλικία, με επιπτώσεις πολλές φορές στην φυσιολογική ανάπτυξη των νεοεισερχομένων, κυρίως – και μάλλον σε συντριπτικό ποσοστό νέων γυναικών που βρίσκονται στην εφηβεία με έμφαση στις ηλικίες 17-20 ετών.
• Μικρή διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των μοντέλων που δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τα 15 χρόνια.
• Διείσδυση στην αγορά εργασίας με την ανάπτυξη προσωπικών επαφών και ουσιαστικά με την διαχείριση από τα μοντέλα του εαυτού τους, με την δημιουργία κύκλου γνωριμιών με καλλιτεχνικά γραφεία και πρακτορεία και με σταδιακή δημιουργία του profile του κάθε εργαζόμενου – μοντέλου.
Ο αριθμός των εργαζομένων μοντέλων μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση. Ωστόσο, ο προσδιορισμός των εργαζομένων μοντέλων είναι αναγκαίο να γίνει με βάση το επίπεδο επαγγελματισμού.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχει ένας αριθμός εργαζομένων ως μοντέλων που απασχολείται κυρίως σε εργασίες στις τηλεοπτικές παραγωγές και στο ευρύτερο πεδίο της διαφήμισης, σε εργασίες κατά τεκμήριο χαμηλότερο επίπεδο από την πλευρά των απαιτήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εργασίες δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες στην εργασία με τα μοντέλα υψηλού επαγγελματισμού.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Μοντέλων επίδειξης και παρουσίασης προϊόντων και υπηρεσιών
Μορφολόγος - Σχεδιαστής προϊόντων
Τι αφορά
Ο Μορφολόγος-Σχεδιαστής Προϊόντων ασχολείται με την καλλιτεχνική δημιουργία προϊόντων για παραγωγή, με εργονομική δομή και αισθητικά εξελιγμένη μορφή, ελκυστική εμφάνιση και πρωτοτυπία, με στόχο την κάλυψη προσωπικών και ευρύτερα καταναλωτικών αναγκών.
Ο Μορφολόγος-Σχεδιαστής Προϊόντων πραγματοποιεί πράξη μορφοδοσίας, που ως έννοια ανταποκρίνεται στον αγγλοσαξονικό όρο design, αποδίδοντας μορφές και λειτουργίες στα σύγχρονα προϊόντα χρήσης. Κατανοεί τις ιδιαιτερότητες ομάδας χρηστών σε σχέση με τα χρηστικά προϊόντα που δημιουργεί και σχεδιάζει προϊόντα για ειδικούς πελάτες ή καταστάσεις (πχ. άτομα με ειδικές ανάγκες, έξυπνα προϊόντα κλπ.).
Λαμβάνει υπόψη του τη χρήση του αντικειμένου, τα απαιτούμενα υλικά, τις δυνατότητες και τους τυχόν περιορισμούς βιομηχανικής ή βιοτεχνικής παραγωγής, αλλά και τον ανταγωνισμό στην ελεύθερη αγορά (εμπορικότητα προϊόντος). Κατά συνεκδοχή, περιλαμβάνει στο σχεδιασμό και την ιδιότητα του έτοιμου προϊόντος να ταυτίζεται με τον κατασκευαστή.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο Μορφολόγος Σχεδιαστής συνήθως ασχολείται με μικρές και μεγάλες βιομηχανίες καταναλωτικών, αλλά και επενδυτικών προϊόντων, βιοτεχνίες ενδυμάτων, υποδημάτων, χαλιών, ειδών υγιεινής, επίπλων, μικροσυσκευών. Επίσης, εργάζεται ως αυτοαπασχολούμενος, σε προσωπικό γραφείο ή studio.
Τέλος, εργάζεται σε εργαστήρια κεραμικών, σχεδιασμού και δημιουργίας καλλιτεχνημάτων, κοσμημάτων, μικροκατασκευών από γυαλί, βιοτεχνίες παιχνιδιών, επιχειρηματικών δώρων, κ.α.
Σχετικά πρόσφατα εμφανίστηκε και ο κλάδος πληροφορικής (Hardware), όπου Σχεδιαστές και Τεχνικοί κατασκευάζουν συστήματα Η/Υ (ακόμη και Laptops) ελκυστικής εμφάνισης, υψηλών προδιαγραφών, που πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές, σε «πείσμα» των αντίστοιχων εισαγωγών «ποικίλης» προέλευσης.
Μπάρμαν
Τι αφορά
Ο Μπάρμαν:
• προετοιμάζει τον χώρο του μπαρ για σερβίρισμα ποτών, αφεψημάτων και ετοίμων εδεσμάτων
• καλωσορίζει τους πελάτες στο μπαρ και εφαρμόζει τις προκαταρτικές διαδικασίες εξυπηρέτησης,
• παρασκευάζει και προσφέρει τα ποτά, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και εφαρμόζοντας τους διατυπωμένους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας
• καθαρίζει τον πάγκο εργασίας του και τον πάγκο σερβιρίσματος,
• φροντίζει για την προμήθεια α’ υλών από την αποθήκη,
• εισπράττει τους λογαριασμούς από τους πελάτες και πραγματοποιεί την διαδικασία κλεισίματος του μπαρ και την απογραφή της «κάβας».
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι κλάδοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού, στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Μπάρμαν», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και σπουδαιότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον, εφόσον απασχολείται άμεσα και έμμεσα το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Το επάγγελμα του μπάρμαν έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες. Υπολογίζεται ότι κατά το 2005 εργάζονταν στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις επισιτισμού και αναψυχής που ήταν εγγεγραμμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία του ΙΚΑ περί τις 180.266 εργαζόμενοι, ενώ από αυτούς το 49,6% ήταν μερικώς απασχολούμενοι.
Μπουφετζής
Τι αφορά
Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του μπουφετζή είναι η προετοιμασία του χώρου του μπουφέ σε χώρους εστίασης και αναψυχής (καφετέριες, αναψυκτήρια, ξενοδοχεία, λέσχες, οργανισμούς κ.λ.π.), με στόχο να ετοιμάσει την παραγγελία που θα παραλάβει από το σερβιτόρο σύμφωνα με τους γαστρονομικούς κανόνες και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να ικανοποιήσει τον πελάτη για να τον προτρέψει να γίνει τακτικός πελάτης.
Ο Μπουφετζής:
• γνωρίζοντας βασικά στοιχεία μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και εστιατορικής τέχνης, παρασκευάζει κυρίως ροφήματα, χυμούς, ζεστά και κρύα σνακ, ορισμένα γλυκά (βάφλες, κρέπες κ.λ.π.),
• ετοιμάζει τα αναψυκτικά και ορισμένα ποτά (μπύρες, συσκευασμένα αλκοολούχα κοκτέιλ, ενεργειακά ποτά) για προσκόμιση από το σερβιτόρο, και
• επίσης είναι δυνατόν σε συνεργασία με το τμήμα της κουζίνας να φροντίζει το μπουφέ του πρωινού.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο κλάδος του τουρισμού- επισιτισμού στην Ελλάδα θεωρείται από τους πλέον αναπτυσσόμενους και δυναμικούς κλάδους στην Ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο κύκλος εργασιών στον Τουριστικό Τομέα παρουσιάζει σταθερή αύξηση ανά τρίμηνο από το οικονομικό έτος 2005 έως το οικονομικό έτος 2008. Το επάγγελμα του μπουφετζή έχει ευρεία ζήτηση στον κλάδο του επισιτισμού, αναψυχής και της φιλοξενίας. Έχει υπολογιστεί σύμφωνα με στοιχεία του Ι.Κ.Α. ότι κατά το 2005 ο κλάδος επισιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας απασχολούσε 180.266 εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά ξενοδοχεία καλύπτουν μία μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ 2004 ο 5% είναι διευθυντές και το 6% προϊστάμενοι τμημάτων, το 9% απασχολείται στην κουζίνα, το 28% εργάζεται στους ορόφους, το 20% στην υποδοχή και το 16% στα επισιτιστικά τμήματα, όπου ανήκουν και οι μπουφετζήδες.
Το επάγγελμα του μπουφετζή εμφανίζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης για το άμεσο μέλλον. Πρέπει όμως να επισημανθεί η ανάγκη καταπολέμησης της μαύρης εργασίας στον τουριστικό κλάδο, μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του επαγγέλματος του μπουφετζή στο πλαίσιο της πλήρους και έγκυρης επαγγελματικής κατάρτισης.
Ναυαγοσώστης
Τι αφορά
Ο Ναυαγοσώστης:
• φροντίζει για την πρόληψη των ατυχημάτων,
• φροντίζει για τη διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος, και
• την παροχή των πρώτων βοηθειών σε λουόμενους, κολυμβητές και γενικότερα σε άτομα που ασκούν δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με το υγρό στοιχείο μέσα στα όρια ευθύνης του.
Οι ναυαγοσώστες μπορούν να εργαστούν σε πισίνες και σε ακτές (θάλασσας – λίμνης). Ο ναυαγοσώστης με την ειδικότητα «Ναυαγοσώστης ακτής» που εργάζεται σε ακτές (θάλασσας – λίμνης), οφείλει εκτός των άλλων προσόντων να έχει και άδεια χειριστή ταχυπλόου και ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι κλάδοι της ασφάλειας, αθλητισμού και παροχής προσωπικών υπηρεσιών στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Ναυαγοσώστη», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και σπουδαιότητά τους στην οικονομική ανάπτυξη.
Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η μεγάλη έκταση της παράκτιας ζώνης σε συνδυασμό με τον ολοένα αναπτυσσόμενο και ποιοτικό τουρισμό ως τομέα της οικονομίας προσφέρει ένα ελπιδοφόρο μέλλον στο επάγγελμα.
Ξυλογλύπτης
Τι αφορά
Η ξυλογλυπτική είναι διακοσμητική τέχνη με ρίζες στην αρχαιότητα, η οποία βρίσκει σημαντικές εφαρμογές όπως:
• στη διακόσμηση διαφόρων αντικειμένων της καθημερινής ζωής, που μπορεί να είναι και χρηστικά εργαλεία, σκεύη κ.α.,
• στη διακόσμηση επίπλων, κουφωμάτων και διαφόρων ξυλοκατασκευών,
• στη δημιουργία έργων τέχνης, όπως αγάλματα και διακοσμητικά ανάγλυφα, και
• στη διακόσμηση κτιρίων.
Ως προς τη χρησιμοποιούμενη τεχνική διακρίνουμε διάφορα είδη ξυλογλυπτικής, όπως:
• Την περίοπτη (ολόγλυφη) ξυλογλυπτική, δηλ. την τρισδιάστατη δημιουργία ολόσωμου έργου.
• Την ανάγλυφη ξυλογλυπτική, στην οποία η διαφοροποίηση του βάθους φόντου και το συμπληρωματικό σκάλισμα επιτρέπουν τη δημιουργία πολλών επιπέδων και αντιθέσεων στο φως.
• Τη γραμμική ξυλογλυπτική, η οποία χαρακτηρίζεται από τις σκαλισμένες (σκαμμένες) γραμμές.
• Τη διάτρητη (διαμπερή) ξυλογλυπτική, στην οποία αφαιρούμε πλήρως το φόντο.
• Την επενδυμένη (ενθετική) ξυλογλυπτική, όπου το σκαλιστό σχέδιο επικολλάται επάνω σε λεία επιφάνεια καπλαμά ή ξύλου (επιπλοποιία) ή εφαρμόζεται σε ξύλινη βάση.
Στην πράξη, ο ξυλογλύπτης πολλές φορές συνδυάζει τα διάφορα είδη της ξυλογλυπτικής τέχνης προκειμένου να πετύχει το στόχο του, όπως την επενδυμένη με τη διάτρητη ξυλογλυπτική.
Στην ξυλογλυπτική χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ξύλων, τα οποία πρέπει να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: να σκαλίζονται εύκολα, να έχουν μέτρια πυκνότητα και σκληρότητα, να μη σχίζονται και να μην παρουσιάζουν σφάλματα δομής. Σήμερα όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τη χρήση πολλών ειδών ξύλου γιατί υπάρχει ραγδαία βελτίωση στην ποιότητα των χρησιμοποιούμενων εργαλείων και μηχανημάτων, ενώ στην υπηρεσία του σύγχρονου ξυλογλύπτη διατίθεται και ο Η/Υ. Το ξύλο λόγω της αισθητικής του υπεροχής, της πολύπλοκης δομής, της ποικιλίας των χρωμάτων και σχεδιάσεων που διαθέτει, ενισχύει την αισθητική υπεροχή των ξυλόγλυπτων.
Ο ξυλογλύπτης χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από εργαλεία σκαλίσματος, κοπής και κατεργασίας του ξύλου. Διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο πάγκο ξυλογλυπτικής, καθώς και ειδικά οργανωμένο και εξοπλισμένο εργαστήριο. Το σκάλισμα μπορεί να υποστηριχθεί από ειδικά μηχανήματα σκαλίσματος (παντογράφους, σέγες, κέντρα εργασίας, κλπ.). Απαραίτητο για τον ξυλογλύπτη είναι και το σχεδιαστήριο, όπου σχεδιάζει και δημιουργεί τα σχέδιά του. Οι σύγχρονοι σκαλιστές χρησιμοποιούν και τον Η/Υ για τη δημιουργία σχεδίων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ξυλογλυπτική ως δημιουργία, αναφέρεται στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, όπου το σκάλισμα γίνεται με το χέρι και η συμμετοχή των διαφόρων μηχανών σκαλίσματος και αντιγραφής είναι περιορισμένη. Στο σκάλισμα με το χέρι αποτυπώνεται το ταλέντο και η τέχνη του σκαλιστή.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στη χώρα μας υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό των ξυλογλυπτών (60% περίπου) που απασχολούνται σε αμιγώς επιχειρήσεις ξυλόγλυπτων εκκλησιαστικών επίπλων και κατασκευών. Οι εν λόγω εργαζόμενοι ασκούν πρωτίστως την ξυλογλυπτική εργασία σε όλα τα στάδια (σχεδιασμός παραστάσεων, αποτύπωση, σκάλισμα). Παράλληλα μπορεί να απασχολούνται και στο κομμάτι της κατασκευής του ξύλινου σκελετού του επίπλου ή της ξυλοκατασκευής, της συναρμολόγησης και του φινιρίσματος, δηλ. γνωρίζουν και τα βασικά της παραγωγής του επίπλου - της κατασκευής, πάνω στα οποία θα εκτελέσουν την κύρια εργασία της ξυλογλυπτικής.Περιορισμένος αριθμός ξυλογλυπτών, 20% περίπου του συνόλου, απασχολούνται σε διάφορες επιχειρήσεις παραδοσιακών επίπλων με ξυλόγλυπτη διακόσμηση, όπου κυρίως εργάζονται ως ξυλογλύπτες, αλλά δευτερευόντως και ως επιπλοποιοί, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.Λίγοι ξυλογλύπτες εργάζονται σε μονάδες ξύλινων ειδών λαϊκής τέχνης όπου συνδυάζουν την εργασία σκαλίσματος με την χειροτεχνία και καλλιτεχνία, την εργασία στον τόρνο και την κατασκευή απλών επίπλων και ξύλινων αντικειμένων.Τέλος, μικρός αριθμός ξυλογλυπτών εργάζονται μόνοι τους, στο εργαστήριό τους, όπου σκαλίζουν μαζικά τμήματα επίπλων και κατασκευών με ανάθεση (φασόν) από οργανωμένες επιχειρήσεις ξυλόγλυπτων επίπλων και κατασκευών.
Ξυλουργός
Τι αφορά
Υπό τον όρο «Ξυλουργός» νοείται το επάγγελμα που ασχολείται με την αξιοποίηση και την επεξεργασία του ξύλου, προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες που απαιτούν τη χρήση ξύλου στην οικοδομική και τις εξωτερικές κατασκευές. Ασχολείται δηλαδή με εξωτερικές κατασκευές από ξύλο όπως: υπόστεγα, κιόσκια, ξύλινες περιφράξεις, πέργκολες, κατασκευές που αφορούν την ψυχαγωγία παιδιών, ξύλινες εξέδρες κ.α., ενώ ως κατασκευές που αφορούν την οικοδομική νοούνται: λυόμενα σπίτια, ξύλινες σκεπές, ξύλινες επενδύσεις, ξύλινα κουφώματα (εσωτερικά και εξωτερικά) κτιρίων, ξύλινα πατώματα, ξύλινες σκάλες και ερμάρια (ντουλάπια) κουζίνας και υπνοδωματίων, χωρίσματα δωματίων. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή οι εσωτερικές κατασκευές επίπλων, που αφορούν το επάγγελμα του επιπλοποιού. Στην πράξη είναι δυνατόν να υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των δυο επαγγελμάτων, που συναντάται κυρίως σε έπιπλα (ντουλάπια) κουζίνας και μικροκατασκευές εσωτερικού χώρου.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ 2009), τα οποία αφορούν στη διαχρονική εξέλιξη των απασχολούμενων ξυλουργών ως ατομικό επάγγελμα για την περίοδο 1993-2009 (των τελευταίων 17 ετών), παρατηρείται να εμφανίζεται μια κυκλική διακύμανση του αριθμού αυτών. Συγκεκριμένα η διακύμανση αυτή εμφανίζει τα μέγιστα της απασχόλησης κάθε 5-6 χρόνια και αντίστοιχα κάθε 6-7 έτη παρατηρείται το minimum αυτής. Ήδη σήμερα (2009) το επάγγελμα του ξυλουργού βρίσκεται στο 2ο κατώτατο όριο της τελευταίας 17ετίας (24.670 επαγγελματίες), οπότε προβλέπεται ύστερα από 1 ή 2 έτη το πολύ να γνωρίζει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ακόμα καλύτερες προοπτικές.
Αναφορικά με την απασχόληση των χειριστών εγκαταστάσεων επεξεργασίας ξύλου (0814) και χειριστών μηχανών παραγωγής προϊόντων ξύλου (0841) ως ατομικό επάγγελμα, για την περίοδο 1993-2009, παρατηρείται μια αυξητική τάση τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς φαίνεται ότι οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου αυτού έχοντας μηχανοποιήσει τις εργασίες τους σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό και προμηθευόμενες σύγχρονα μηχανήματα (CNC, πρέσες, ρομπότ κλπ) έχουν αυξήσει την προσφορά εργασίας στις ειδικότητες αυτές.
Οδηγός Βουνού
Τι αφορά:
Ως Οδηγός Βουνού ορίζεται ο επαγγελματίας που κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να:
• Οδηγεί άτομα σε κάθε μορφής δραστηριότητας όπου απαιτείται η χρήση ορειβατικού εξοπλισμού ή ατομικών μέτρων προστασίας, στις οποίες συνήθως συμπεριλαμβάνονται: Η ανάβαση σε βράχο και πάγο, το ορειβατικό σκι, οι χιονοδρομικές εκδρομές με πέδιλα χιονιού είτε εντός είτε εκτός πίστας, η περιήγηση στο βουνό και σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος και η διάσχιση φαραγγιών.
• Εκπαιδεύει άλλους στις τεχνικές ορειβασίας, αναρρίχησης και ορειβατικού σκι, στις τεχνικές αναρρίχησης σε τεχνητό έδαφος, στις περιηγητικές τεχνικές ακόμη και με πέδιλα χιονιού και στις τεχνικές διάσχισης φαραγγιού.
• Κατασκευάζει ή/και να βελτιώνει στίβους περιπέτειας, αναρριχητικά πάρκα και κατασκευές σε δένδρα ή σε τεχνητά ικριώματα που χρήζουν ορειβατικό αναρριχητικό εξοπλισμό και χειρισμούς με αντίστοιχες τεχνικές.
• Διοργανώνει αγώνες, επιδείξεις ή σεμινάρια που χρήζουν τεχνικές ορειβασίας, ή χρήση ασφαλειών και χειρισμών αναρρίχησης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Σύμφωνα με το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ), οι Οδηγοί Βουνού (ΟΒ) στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό τόσο από «αυτόκλητους Οδηγούς Βουνού» ή διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων, όσο και από αλλοδαπούς συναδέλφους τους με πτυχίο UIAGM, (δηλ. της σχολής των Διεθνών Οδηγών Βουνού) τους οποίους προσλαμβάνουν ξένες εταιρίες για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Αρκετές από αυτές τις εταιρίες ζητούν από τα Ελληνικά γραφεία που συνεργάζονται, Έλληνες Οδηγούς Βουνού που να έχουν νομική κάλυψη ώστε να συντάξουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των πελατών τους, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση. Το ΣΕΟΒ ουσιαστικά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι αφού δεν υπάρχει καμιά περιγραφή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του. Σύμφωνα πάντα με το ΣΕΟΒ, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί με θεσμικό προσδιορισμό (κατοχύρωση) του επαγγέλματος και την αντίστοιχη περιγραφή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των επαγγελματιών Οδηγών Βουνού.
Σύμφωνα με το ΣΕΟΒ, τα άτομα που ακούν το επάγγελμα στην Ελλάδα και έχουν την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια είναι περίπου 40.
Οικοξεναγός (Ξεναγός Οικολογικών Συστημάτων)
Τι αφορά:
Ο Οικοξεναγός σχεδιάζει και οργανώνει εκδρομές, επισκέψεις, περιπατητικές διαδρομές στη φύση, σε περιοχές ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντος, σε προστατευόμενες περιοχές και σε επισκέψιμα αγροκτήματα.
Επίσης, ο Οικοξεναγός (οικο+ ξενος+ -αγός) συνοδεύει και παρέχει πληροφορίες στους επισκέπτες σε σχεδιασμένες διαδρομές στη φύση, σε περιοχές ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντος, σε προστατευόμενες περιοχές και σε επισκέψιμα αγροκτήματα.
Αναλυτικότερα, ο Οικοξεναγός (οικο+ εξηγητής) είναι αυτός που συνοδεύει ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επισκέπτες ή περιηγητές, τους καθοδηγεί, τους υποδεικνύει τα αξιοθέατα του αγροτικού τοπίου και της φύσης, τους εξηγεί την ιστορία τους, τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου και παρέχει πλήρη, υπεύθυνη και συνεχή πληροφόρηση στους επισκέπτες για τη φύση, το τοπίο, τη χλωρίδα, την πανίδα (ενδημικά, απειλούμενα, σπάνια και προστατευόμενα είδη), τα αμφίβια, την ιχθυοπανίδα, την ορνιθοπανίδα, τα ερπετά, τα θηλαστικά, που συναντούν κατά την διάρκεια της διαδρομής, τις οικολογικές ενότητες και τα κυρίαρχα στοιχεία όπως σημαντικές συστάδες χλωρίδας, όνομα τύποι φυτοκοινωνιών, είδη βλάστησης, θώκοι, θέση, έκταση, επιστημονικό και κοινό όνομα των ειδών που έχουν παρατηρηθεί, ιδιοκτησιακό καθεστώς και το αβιοτικό περιβάλλον (κλιματολογικά στοιχεία, γεωμορφολογία, γεωλογία και στοιχεία εδαφών, υδρολογία, παραλίμνια ύδατα, υπόγεια νερά, υδρογεωλογία) .
Σκοπός του Οικοξεναγού είναι να φέρει τους επισκέπτες κοντά στη φύση (αντικείμενο της ξενάγησης) και να πάρουν ενεργητικά μέρος σε αυτήν (π.χ. παρατήρηση ορνιθοπανίδας, συλλογή και αναγνώριση και ταξινόμηση χλωρίδας, συμμετοχή σε αγροτικές ασχολίες και δραστηριότητες κλπ).
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Με τα σημερινά δεδομένα, οικοξενάγηση εκτελούν άτομα διαφόρων ακαδημαϊκών επιπέδων. Οικοξεναγός μπορεί να είναι είτε απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε τριτοβάθμιας (Περιβαντολλόγος, Βιολόγος, Δασολόγος). Η άσκηση της δραστηριότητας αυτής θεωρείται «συμπληρωματική» ως προς μια άλλη κύρια δραστηριότητα που συνήθως εκτελείται στο πλαίσιο μιας ΜΚΟ για το περιβάλλον (π.χ. Εταιρεία προστασίας Πρεσπών, Αρκτρούρος, Ορνιθολογική Εταιρεία, ‘’Ροδιά-Υγροβιότοποος’’), ενός Φορέα Διαχείρισης (βλέπε προηγούμενη αναφορά στον κατάλογο των Φορέων Διαχείρισης), μιας Δημοτικής Επιχείρησης (π.χ. Εταιρεία Προστασίας Βιστωνίδαςς Συνήθως οι φύλακες-επιτηρητές των προστατευόμενων περιοχών εκτελούν και χρέη οικοξεναγού.
Επιπροσθέτως, δραστηριότητες οικοξενάγησης αναλαμβάνουν κάτοχοι αγροτουριστικών επιχειρήσεων (αγροκτήματα με άλογα) και αμπελώνων (οινοτουρισμός).
Όσον αφορά ποσοτικά στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν υπάρχουν επίσημα ακριβή δεδομένα από την ΕΣΥΕ. Το επάγγελμα περιλαμβάνεται στον κωδικό 5112 κατά ΣΤΕΠ 92, ενώ τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα για τον κωδικό αυτό, αφορούν όλους τους επαγγελματίες που: «Συνοδεύουν άτομα ή ομάδες σε αξιοθέατα ή εκδρομές και φροντίζουν για τις ανέσεις τους. Ξεναγούν περιηγητές σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πινακοθήκες, εργοστάσια και παρέχουν σχετικές πληροφορίες για τα εκθέματα. Διευθύνουν εκδρομές για ορειβασία, κυνήγι ή ψάρεμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, παρατηρείται μια ανοδική τάση στην απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο 2006-2008 παρατηρείται μία αξιοσημείωτη αύξηση στην απασχόληση των «ταξιδιωτικών συνοδών, φροντιστών και ξεναγών», ενώ για την ίδια κατηγορία επαγγελμάτων, η αύξηση που καταγράφεται για την τελευταία δεκαετία (1998-2008) αγγίζει το 7%.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Οικοξεναγού (Ξεναγός Οικολογικών Συστημάτων)
Οινοχόος
Τι αφορά
Ο Οινοχόος:
• συμβουλεύει τους πελάτες για το ταίριασμα των γαστρονομικών γεύσεων με την ορθότερη επιλογή των οίνων και ποτών, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και το εύρος τιμών και εξασφαλίζει το σερβίρισμά τους στις ιδανικές συνθήκες διατήρησης της ποιότητας και θερμοκρασίας και πάντα σύμφωνα με τους ενδεδειγμένους κανόνες σερβιρίσματος,
• συνεργάζεται με τον Αρχισερβιτόρο και τους υπόλοιπους σερβιτόρους, τον Chef καθώς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην κουζίνα του εστιατορίου, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προτείνει το κατάλληλο κρασί για κάθε έδεσμα που προτείνεται στο μενού και να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες στους πελάτες αξιολογώντας τη γεύση, το άρωμα, την ποικιλία, τον τρόπο παρασκευής, την εμφάνιση, την ετικέτα, την χρονιά και τον τόπο εμφιάλωσης καθώς και την ποιότητά τους,
• φροντίζει για τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την αποθήκευση, τη συντήρηση και διαχείριση της κάβας της επιχείρησης επισιτισμού-οίνου,
• συντάσσει το οινολόγιο και τη λίστα αλκοολούχων ποτών & μη, και
• παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές στους πελάτες σχετικά με το «οινικό γίγνεσθαι», συμβάλλοντας έτσι στην έμμεση εκπαίδευσή τους, και
• ενίοτε, ανάλογα με επίπεδο των καθηκόντων του και το μέγεθος του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται, συμμετέχει στην εκπαίδευση και των άλλων εργαζομένων του εστιατορίου σχετικά με τις απαραίτητες γνώσεις οινοχοίας που πρέπει να διαθέτουν.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο κλάδος του τουρισμού - επισιτισμού στην Ελλάδα θεωρείται από τους πλέον αναπτυσσόμενους και δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του ΣΕΤΕ το 2003, η συνολική απασχόληση ανέρχεται στους 809.000 εργαζόμενους (σερβιτόρους, μπάρμεν, μαγείρους, οινοχόους, καμαριέρες, υπαλλήλους υποδοχής, διευθυντικά στελέχη και στελέχη μάρκετινγκ, υπαλλήλους τουριστικών γραφείων, υπαλλήλους τουριστικών καταστημάτων), από τους οποίους οι 255.308 έχουν άμεση πλήρη απασχόληση, οι 89.358 άμεση μερική απασχόληση και με έμμεση απασχόληση 464.196. Στο σύνολο των εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. τουριστικής ανάπτυξης οι 450.000- 500.000, εργάζονται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις αναψυχής και επισιτισμού. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, οι επιχειρήσεις του κλάδου ανέρχονται συνολικά στις 120.000, ο μέσος ετήσιος τζίρος ανά κατάστημα ανέρχεται στο ποσόν των 54.133 €.
Οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά τμήματα στα οποία εντάσσονται και οι οινοχόοι, αποτελούν μετά τις ειδικότητες υπαλλήλων ορόφου και τους υπαλλήλους υποδοχής, την τρίτη κατηγορία με ποσοστό 16%, σε όρους δυναμικότητας του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ 2005 (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Ανάπτυξης).
Oι προοπτικές για το επάγγελμα του διαγράφουν αυξητική τάση, όσο εξελίσσεται η γαστρονομία αλλά και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών. Το μορφωτικό αλλά και το εμπειρικό επίπεδο από την άλλη πλευρά των οινοχόων όλο και βελτιώνεται, πράγμα που επιτρέπει την όλο και ποιοτικότερη κάλυψη των υπηρεσιών του οινοχόου. Ο καταναλωτής αναγνωρίζει ως ποιοτικό ένα σημείο εστίασης, εάν καλύπτεται με οινοχόο. Εκτός από τα σημεία εστίασης, θα γίνεται όλο και ποιο αναγκαία η παρουσία του σε εξειδικευμένες κάβες ποτών, ντελικατέσεν αλλά και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Οπλουργός
Τι αφορά
Ως οπλουργός καλείται το πρόσωπο εκείνο που εξειδικεύεται στην επισκευή, συντήρηση και έλεγχο της καλής και ασφαλούς λειτουργίας των όπλων. Επίσης, ο οπλουργός ως εξειδικευμένος γνώστης των όπλων δύναται να σχεδιάζει και να κατασκευάζει εξαρτήματα όπλων διαφόρων τύπων και να τα εφαρμόζει πάνω σε αυτά.
Κύρια ευθύνη αυτού που ασκεί το επάγγελμα του οπλουργού, είναι η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας ενός όπλου με απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότητα κατά τη χρήση του και παράλληλα τη συμμόρφωση στους προβλεπόμενους κανόνες και προειδοποιήσεις ασφαλούς χρήσης των όπλων. Η ασφαλής χρήση των όπλων συνεπάγεται την εξάλειψη ή τον περιορισμό του ρίσκου για πρόκληση θανάτου, τραυματισμού και ζημιών άνευ προθέσεως του χρήστη του.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι οπλουργοί στην Ελλάδα απασχολούνται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί. Αυτοί που ασκούν το επάγγελμα του οπλουργού ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συνήθως διαθέτουν το δικό τους εργαστήριο – οπλουργείο, πολλές φορές σε συνδυασμό με την άσκηση δραστηριότητας εμπορίας όπλων και άλλων ειδών κυνηγιού και παρόμοιων ειδών. Οι οπλουργοί της κατηγορίας αυτής δραστηριοποιούνται κυρίως στην επισκευή, συντήρηση και έλεγχο των όπλων, καθώς και στην παροχή συμβουλών προς τους πελάτες τους ως προς την ορθή χρήση και συντήρηση του όπλου τους. Όσον αφορά στους οπλουργούς οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα τους ως μισθωτοί, μπορούμε να αναφερθούμε στα άτομα που απασχολούνται, σε περιορισμένο βαθμό, στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ).
Οργανοποιός
Τι αφορά
Το επάγγελμα του Οργανοποιού ως δραστηριότητα αφορά στην κατασκευή, την επισκευή – ανακατασκευή και τη συντήρηση – αναπαλαίωση ενός μουσικού οργάνου.
Ο Οργανοποιός:
- σχεδιάζει το μουσικό όργανο που επιθυμεί να κατασκευάσει ή επιλέγει ανάμεσα σε υφιστάμενα σχέδια
- επιλέγει τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή (κυρίως ξύλο)
- επεξεργάζεται τα υλικά με τη χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού και εργαλείων χειρός
- συνδέει, συναρμολογεί και συγκολλά τα μέρη του μουσικού οργάνου
- στιλβώνει το μουσικό όργανο και ελέγχει την ακουστική του απόδοση
- αναγνωρίζει τα προβλήματα ενός μουσικού οργάνου
- επιλέγει τον τρόπο επισκευής του μουσικού οργάνου
- αντικαθιστά και ρυθμίζει τα προβληματικά μέρη του οργάνου
- ρυθμίζει και ελέγχει («τεστάρει») το μουσικό όργανο
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Λόγω του μικρού μεγέθους του κλάδου της κατασκευής μουσικών οργάνων δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της απασχόλησης. Οι εκτιμήσεις από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού που διεξάγει η ΕΣΥΕ βρίσκονται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από την Eurostat (Structural Business Statistics, Industry Trade & Services), σύμφωνα με τα οποία η απασχόληση στην Ελλάδα για τα έτη 2004 και 2005 κυμαίνεται περίπου στα 200 άτομα, εκ των οποίων το 50% είναι αυτοαπασχολούμενοι και το 50% μισθωτοί.
Οροφοκόμος
Τι αφορά
Οροφοκόμος – Καμαριέρης/α είναι ο/η εργαζόμενος - η σε «ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε αστικά κέντρα, σε τόπους θερινών διαμονών, σε λουτροπόλεις και σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας, με την μορφή του ξενοδοχείου, ξενώνα οικοτροφείου, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπάνγκαλοους), μοτέλ τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού – διακοπών και κάμπινγκ. O/Η Oροφοκόμος φροντίζει για :
καθαριότητα και τακτοποίηση των δωματίων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης
τον εξοπλισμό των δωματίων με όλα τα απαραίτητα υλικά, προσφέροντας στους πελάτες μία άνετη διαμονή σε ένα καθαρό, υγιεινό, άνετο και ήσυχο περιβάλλον.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο κλάδος του τουρισμού, στον οποίο εντάσσεται το επάγγελμα του/της «Οροφοκόμου – Καμαριέρη/ας», εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον.
Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά ξενοδοχεία καλύπτουν μία μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων. Ο αριθμός των απασχολούμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων ανά ειδικότητα σχετίζεται άμεσα από τον αριθμό των κλινών που διαθέτει το ξενοδοχείο και την κατηγοριοποίησή του ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών. Σε ολόκληρη τη χώρα, το 2004 λειτουργούσαν 9.500 ξενοδοχειακές μονάδες με 680.0000 κλίνες, το δε μεγαλύτερο μερίδιο όσον αφορά το συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων, κατείχαν τα ξενοδοχεία Γ’ κατηγορίας. Υπάρχουν ακόµη 30.643 θέσεις κατασκήνωσης και 949 οικίσκοι (μπάνγκαλοους) σε 351 κάµπινγκ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ (α’ τρίμηνο 2007) στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» απασχολούνται 281.124 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 1132 ανήκουν στην κατηγορία «Διαχειριστές, οικονόμοι, αρχιθαλαμηπόλοι κ.π.α.ε.». Από αυτούς οι 796 εργάζονται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του 2006 οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην κατηγορία «Διαχειριστές, οικονόμοι, αρχιθαλαμηπόλοι κ.π.α.ε.» ήταν 1.573 άτομα.
Δεν υπάρχουν ειδικεύσεις/κατευθύνσεις σε αυτό το επάγγελμα καθώς πρόκειται ήδη για εξειδίκευση του επαγγέλματος του ξενοδοχοϋπάλληλου. Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι συχνά υπάρχει ένας άτυπος καταμερισμός εργασίας, σε άτομα πιο υπεύθυνα και έμπειρα, για την εξυπηρέτηση πελατών V.I.P., την καθαριότητα ορισμένων executive δωματίων ή σουιτών κλπ.
Παρασκευαστής Χημείου
Τι αφορά:
Ο Παρασκευαστής Χημείου λειτουργεί ως εξειδικευμένος βοηθός του αναλυτή χημείου, δηλαδή του καθ’ ύλη αρμόδιου για την πραγματοποίηση των Αναλύσεων που καλείται να υποστηρίξει ένα Χημείο. Ο ρόλος του Παρασκευαστή στο χημείο είναι βοηθητικός εκτός αν τυχαίνει (είτε λόγω περιορισμένου μεγέθους του οργανισμού, ή λόγω λιτής δομής στην επάνδρωση του χημείου) να είναι και ο ίδιος αναλυτής – οπότε και δύναται να υποστηρίξει το σύνολο των εργασιών του χημείου.
Ο φυσικός χώρος εργασίας του είναι το Χημείο ή/και ο χώρος όπου λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα που υποστηρίζει το Χημείο (π.χ. βιομηχανική παραγωγή).
Οι βασικές αρμοδιότητες του Παρασκευαστή χημείου συνοψίζονται στα παρακάτω:
Παρασκευή διαλυμάτων ημέρας εργασίας, προετοιμασία δειγμάτων, πρότυπων διαλυμάτων κ.ά.
Έλεγχος – βαθμονόμηση βοηθητικών εργαλείων ανάλυσης (pH-μετρα, ζυγοί κ.ά.)
Έλεγχος – παραγγελία υλικών ανάλυσης (γυαλικά, αντιδραστήρια, αναλώσιμα χημείου κ.ά.)
Καθαριότητα πάγκων και εργαλείων ανάλυσης
Συμμετοχή στην εύρυθμη λειτουργία του χημείου
Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας στην εργασία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παρασκευαστής Χημείου εκτελεί διαφορετική εργασία από τον Παρασκευαστή σε μικροβιολογικό εργαστήριο και τα δύο επαγγέλματα δεν θα πρέπει να συγχέονται. Ο βοηθός μικροβιολογικού εργαστηρίου είναι ο επαγγελματίας υγείας που πραγματοποιεί μικροβιολογικές, βιοχημικές, αιματολογικές και ανοσολογικές τεχνικές σε βιολογικά υγρά (πχ. αίμα, ούρα, πτύελα, κόπρανα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό κλπ.) ή άλλα δείγματα. Το ίδιο ισχύει και για Κλινικούς Παρασκευαστές. Παρόλο λοιπόν που οι επαγγελματίες αυτοί είναι γνωστοί ως “Παρασκευαστές” ή “Βοηθοί” στο εργαστήριο όπου εργάζονται, το αντικείμενο της εργασίας τους είναι τελείως διαφορετικό.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε επάγγελμα που ανήκει στις χαμηλότερες βαθμίδες της Διοικητικής πυραμίδας, δεν επιτρέπει την ύπαρξη του επαγγέλματος σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ανάγκη συμπίεσης του παραγωγικού κόστους (στην βιομηχανία) σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, έχουν οδηγήσει στην μείωση θέσεων εργασίας ακόμη και σε μεγάλους οργανισμούς. Οικονομικοί και τεχνολογικοί λόγοι, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός, οδηγούν σε αλλαγές στην φύση της εργασίας. Κατά συνέπεια οι εταιρείες εφαρμόζουν όσο το δυνατόν πιο οριζόντιες οργανώσεις, δίδοντας περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες σε εργαζόμενους των κατώτερων βαθμίδων, ενώ ενοποιούν ή καταργούν μεσαίες οργανωτικές βαθμίδες.
Σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά ΣΤΕΠ92 και ΣΤΑΚΟΔ των τελευταίων δέκα ετών (1998 – 2008), οι εργαζόμενοι στους τομείς: Βιομηχανία τροφίμων και ποτών, Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες και Έρευνα & Ανάπτυξη, στους οποίους θα μπορούσαν να απασχοληθούν οι Παρασκευαστές χημείου, παρουσιάζουν συνολικά αύξηση 10%. Εξετάζοντας τα ίδια στοιχεία για το διάστημα 2006 – 2008, η αντίστοιχη αύξηση είναι 2%.
Προπονητής
Τι αφορά
Προπονητής ενός αθλήματος είναι ο υπεύθυνος για την εκγύμναση και την προπόνηση ομάδων ή ατόμων, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, της τεχνικής και τακτικής τους, σε ένα άθλημα.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στην Ελλάδα σήμερα οι περισσότεροι προπονητές απασχολούνται σε αθλητικά σωματεία τα οποία συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους σε σεμινάρια των ομοσπονδιών του κάθε αθλήματος, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτεί ο ν. 2725/99, περί αθλητικών σωματείων. Επιπλέον, οι προπονητές απασχολούνται στα παιδικά και εφηβικά τμήματα των συλλόγων, σε σχολεία, σε δημοτικά ή κοινοτικά στάδια και σε καλοκαιρινά camps.
Προωθητής πωλήσεων λιανικού εμπορίου (Merchandiser)
Τι αφορά
O Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου που θα καλείται εφεξής ως merchandiser είναι ο υπάλληλος εμπορικού καταστήματος που βασικά φροντίζει για την προώθηση, καλή τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι, την εμφάνιση της βιτρίνας, την εμφάνιση του καταστήματος, την προώθηση και προβολή των προϊόντων στο κατάστημα, δίνοντας ταυτόχρονα όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν χαρακτηριστικά του προϊόντος και προσφέροντας ποιοτική εξυπηρέτηση στους πελάτες- επισκέπτες του καταστήματος.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Όπως φαίνεται τόσο η τριτογενοποίηση της οικονομίας μας όσο και η ίδια η τάση ανάπτυξης του εμπορίου στη χώρα μας δημιουργούν μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης του επαγγέλματος του merchandiser. Οπωσδήποτε, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη λιανική πώληση θα δημιουργήσει μια σειρά αυξημένων απαιτήσεων για τους merchandisers. Η αίσθηση της λιανικής πώλησης και το ταλέντο στην αισθητική δεν θα είναι ικανές προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας στο επάγγελμα. Η γνώση και η εξειδίκευση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ) το επάγγελμα του merchandiser λιανικής πώλησης δεν έχει υποστεί ιδιαίτερο κορεσμό, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο τομέας του εμπορίου διευρύνεται συνεχώς και το συγκεκριμένο επάγγελμα χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα. Η παραπάνω διαπίστωση σχετίζεται με το γεγονός ότι το επάγγελμα του merchandiser αποτελεί, αρκετές φορές, το δευτερογενές στάδιο εισόδου των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Προωθητή πωλήσεων λιανικού εμπορίου (Merchandiser)
Πωλητής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού
Τι αφορά
Ο «Υπάλληλος διαχείρισης συστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου» αποτελεί ένα σχετικά νέο επάγγελμα το οποίο σχετίζεται με την είσοδο στο επιχειρηματικό περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι επιφορτισμένος με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την οργάνωση, την εκτέλεση και την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι πωλητές ιατροτεχνολογικού καταγράφονται στατιστικά στην κατηγορία των πωλητών. Η απασχόληση στο σύνολο του κλάδου του εμπορίου, που ανήκει και η ειδικότητα του «πωλητή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού», παρουσιάζει αύξηση σε όλες τις κατηγορίες και κυρίως της μισθωτής απασχόλησης στην οποία, κατά κύριο λόγο, εντάσσεται και το εν λόγω επάγγελμα. Τα κυριότερα επαγγέλματα στον κλάδο του εμπορίου είναι πωλητές, διευθύνοντες επιχειρηματίες και προϊστάμενοι μικρών επιχειρήσεων, μηχανικοί/ εφαρμοστές και υπάλληλοι γραφείου. Οι πωλητές καταλαμβάνουν το 1/3 του συνόλου με ποσοστό 35,3% (Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2009).
Κατά την περίοδο 1993-2009 στον κλάδο του εμπορίου δημιουργήθηκαν 240.715 θέσεις εργασίας, αυξήθηκαν δηλαδή οι θέσεις απασχόλησής του κατά 41% σε σχέση με το 1993. Την ίδια χρονική περίοδο στο σύνολο της οικονομίας δημιουργήθηκαν 816.550 θέσεις απασχόλησης. Κατά συνέπεια το 29,5% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία από το 1993 μέχρι το 2009 οφείλονται στην ανάπτυξη του εμπορίου.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Πωλητή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού
Πωλητής Λιανικής
Τι αφορά
«Πωλητής είναι ο υπάλληλος εμπορικού καταστήματος που εξυπηρετεί τους πελάτες, δείχνοντάς τους τα προϊόντα και δίνοντάς τους σχετικές πληροφορίες». Στην ελληνική αγορά εργασίας ο πλέον γνωστός όρος που περιγράφει το συγκεκριμένο επαγγέλματα είναι «Πωλητής προϊόντων» όρος ο οποίος περιλαμβάνει όλο το εύρος των προς πώληση προϊόντων. Ως Πωλητής Λιανικής ορίζεται ο υπάλληλος εμπορικού καταστήματος λιανικού εμπορίου ο οποίος ασχολείται με την πώληση των προϊόντων και την εξυπηρέτηση των πελατών με σκοπό τη διατήρηση των υφισταμένων πελατών και τη δημιουργία νέων. Σκοπός του Πωλητή Λιανικής είναι η πώληση, η πληροφόρηση και η επεξήγηση του προς πώληση προϊόντος στον καταναλωτή. Δηλ. ασχολείται με την ολοκλήρωση της εμπορικής δραστηριότητας. Οι Πωλητές Λιανικής ασχολούνται με την πώληση μιας ευρείας γκάμας προϊόντων σε καταστήματα που ανήκουν στον κλάδο της λιανικής πώλησης και απευθύνονται κατά βάση στο ευρύ κοινό.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Εξαιτίας της τριτογενοποίησης της οικονομίας της χώρας, καθώς και της τάσης ανάπτυξης του εμπορίου δημιουργείται μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης του επαγγέλματος του πωλητή. Παράλληλα όμως, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη λιανική πώληση θα δημιουργήσει μια σειρά αυξημένων απαιτήσεων για τους πωλητές. Η αίσθηση της πώλησης και το ταλέντο της επικοινωνίας δεν θα είναι ικανές προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας στο επάγγελμα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ) το επάγγελμα του Πωλητή Λιανικής δεν έχει υποστεί ιδιαίτερο κορεσμό. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι ο τομέας του εμπορίου διευρύνεται συνεχώς και αφετέρου στο ότι είναι ένα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα. Η παραπάνω διαπίστωση σχετίζεται με το γεγονός ότι το επάγγελμα του πωλητή αποτελεί, αρκετές φορές, το πρώτο στάδιο εισόδου των νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
Πωλητής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
Τι αφορά:
Ο πωλητής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του, τις γνώσεις του και διάφορες τεχνικές πωλήσεων ώστε να αυξήσει τις πωλήσεις της επιχείρησης παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην οποία εργάζεται.
Ο ρόλος του «Πωλητή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών» είναι να διεκπεραιώσει, στο πλαίσιο μιας οργανωτικής – ιεραρχικής δομής και μέσω προκαθορισμένων οδηγιών και διαδικασιών, μέρος ή σύνολο πωλήσεων μιας επιχείρησης παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Στα πλαίσια των καθηκόντων του περιλαμβάνονται:
• Η υποδοχή των πελατών στο κατάστημα και η επίδειξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ή / και του απαραίτητου εξοπλισμό, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης και γενικότερα η εξυπηρέτηση των πελατών πριν και μετά την πώληση.
• Η διεκπεραίωση των διοικητικών και διαχειριστικών διαδικασιών του καταστήματος, ιδιαίτερα σε θέματα συναλλαγών με τους πελάτες, τακτοποίησης και διαχείρισης των αποθεμάτων και τακτοποίησης διοικητικών θεμάτων.
• Η συνεχής ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τεχνολογικές βελτιώσεις, εμφάνιση νέων υπηρεσιών ή συναφών προϊόντων, κυρίως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό) και η ανάπτυξη και βελτίωση των γνώσεών του σχετικά με τον ανταγωνισμό και τις τεχνικές προώθησης,
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Οι προοπτικές ανάπτυξης του επαγγέλματος του «Πωλητή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών» είναι συνυφασμένες με τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Οι τηλεπικοινωνίες και οι συναφείς με αυτές δραστηριότητες του Διαδικτύου και της Πληροφορικής, αποτέλεσαν παγκοσμίως κατά τα τελευταία έτη τον κυριότερο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στις περισσότερες χώρες με προηγμένη οικονομία. Αναφορικά με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου κατέχει δεσπόζουσα θέση ο ΟΤΕ, η απασχόληση στους πλησιέστερους κωδικούς “Πωλητές σε καταστήματα σε άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών” (ΣΤΕΠ 532) σε “ Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών ” (ΣΤΑΚΟΔ 47) κυμαίνεται γύρω στις 20.000 άτομα. Είναι ενδεικτικό ότι στον ευρύτερο κωδικό των «Πωλητών σε καταστήματα λιανικής» παρατηρείται αυξητική τάση της απασχόλησης.
Ράπτης/Ράπτρια Ενδυμάτων
Τι αφορά
Ο/η ράπτης/ράπτρια ενδυμάτων κατασκευάζει χειροποίητα ανδρικά και γυναικεία εξωτερικά ενδύματα (κοστούμια, παντελόνια, παλτά, ταγέρ, φορέματα, γιλέκα κ.λ.π.) από ύφασμα, κατόπιν παραγγελίας. Επιπρόσθετα:
Παίρνει τα απαραίτητα μέτρα του/της πελάτη/πελάτισσας (π.χ. ύψος, περιφέρεια, μέση, στήθος κ.λ.π.) με σκοπό τη δημιουργία του ανάλογου με τη περίσταση πατρόν.
Δημιουργεί το πατρόν.
Κόβει και ράβει, σε μεγάλο βαθμό χειροποίητα, το ύφασμα βάσει του πατρόν.
Προσαρμόζει το ένδυμα στον πελάτη.
Ο σκοπός της εργασίας του είναι:
Η κατασκευή μεμονωμένων ενδυμάτων προσαρμοσμένων στην ιδιομορφία του εκάστοτε σώματος.
Δημιουργία ενδυμάτων βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων και σχεδίων της επιλογής του/της πελάτη/πελάτισσας.
Ικανοποίηση του/της πελάτη/πελάτισσας για τη χειροποίητη ποιότητα και τη μοναδικότητα του ενδύματος που παράχθηκε.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι ειδικεύσεις του επαγγέλματος καθορίζονται :
Ι. Ως προς τα είδη ενδυμάτων : α) Ανδρικά ενδύματα (π.χ. σακάκι, παντελόνι, σμόκιν, φράκο, πουκάμισο κ.λ.π.), β) Γυναικεία ένδυση (ταγιέρ, παντελόνι, φούστα, φόρεμα μπλούζα, βραδινό, νυφικό, κ.λ.π.), γ) Ειδικά ενδύματα (στολές ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, ιερέων, θεάτρου κ.λ.π.).
ΙΙ. Ως προς τις διαφορετικές θέσεις εργασίας και εργασιακά περιβάλλοντα:
- Παραγγελιοράπτης ανδρικών ενδυμάτων.
- Παραγγελιοράπτρια (μοδίστρα) γυναικείων ενδυμάτων
- Ράπτης/ράπτρια σε καταστήματα μεταποίησης ενδυμάτων.
- Ράπτης/ράπτρια σε εργαστήρια μόδας και υψηλής ραπτικής.
- Ράπτης/ράπτρια σε βιοτεχνίες prêt a porter.
- Ράπτης/ράπτρια σε βιομηχανίες κατασκευής ενδυμάτων (σπανίζει).
- Ράπτης/ράπτρια στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο.
Σερβιτόρος
Τι αφορά
Σερβιτόρος είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος γνωρίζοντας την εστιατορική τέχνη και τους κανόνες γαστρονομίας-οινολογίας, σερβίρει φαγητά και ποτά στους πελάτες που συχνάζουν σε χώρους εστίασης-αναψυχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις κέτερινγκ, αναψυκτήρια, λέσχες, οργανισμούς, καφετέριες κ.λπ.) εφαρμόζοντας με ευπρέπεια και ευγένεια, τους κανόνες σερβιρίσματος.
Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του σερβιτόρου είναι να φροντίσει για την προετοιμασία του χώρου εστίασης-αναψυχής, ώστε να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες σερβιρίσματος εδεσμάτων και ποτών στους πελάτες, δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για να τους προτρέψει να γίνουν τακτικοί επισκέπτες και τέλος να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες είσπραξης των λογαριασμών και να συμμετέχει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών κλεισίματος του χώρου εστίασης-αναψυχής.
Η νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος του σερβιτόρου αφορά στην χορήγηση της επαγγελματικής ταυτότητας, στο βιβλιάριο υγείας του εργαζόμενου καθώς και στους γενικούς όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας (παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα) όπου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις αμοιβές τους, τα επιδόματα και άλλες παροχές.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Το επάγγελμα του σερβιτόρου έχει ευρεία ζήτηση στην αγορά εργασίας και είναι ιδιαίτερα πολυπληθές. Υπολογίζεται ότι κατά το 2005 εργάζονταν στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις επισιτισμού και αναψυχής που ήταν εγγεγραμμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία του ΙΚΑ περί τις 180.266 εργαζόμενους, ενώ από αυτούς το 49,6% είναι μερικώς απασχολούμενοι.
Η αύξηση του αριθμού τόσο των καταλυμάτων, όσο και των επισιτιστικών και ψυχαγωγικών μονάδων, δείχνει ότι ο αριθμός των εργαζόμενων στο επάγγελμα θα έχει μια αύξουσα ζήτηση προσωπικού στο άμεσο μέλλον.
Στεγνοκαθαριστής
Τι αφορά
Το επάγγελμα του στεγνοκαθαριστή ορίζεται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που περικλείουν τον πλήρη κύκλο καθαρισμού και φροντίδας ειδών ύφανσης (ενδεικτικά: ρουχισμός, παπλώματα, κουβέρτες, καλύμματα επίπλων). Ο στεγνοκαθαριστής αναγνωρίζει και προμηθεύεται από το εμπόριο τα διάφορα είδη διαλυτών και ουσιών καθαρισμού και συντήρησης. Για την εργασία του χρησιμοποιεί και χειρίζεται ειδικά μηχανήματα, όπως επαγγελματικά πλυντήρια, αυτόματες και χειροκίνητες πρέσες, μηχανές συσκευασίας και συστήματα ταξινόμησης και αποθήκευσης των ειδών ύφανσης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Διαχρονικά ο βασικός τύπος στεγνοκαθαριστηρίου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είναι η μικρή επιχείρηση με 3-5 εργαζόμενους και όπως αναφέρθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα σήμερα, το 96% των στεγνοκαθαριστηρίων είναι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-3 εργαζόμενους, που τις περισσότερες φορές είναι ιδιοκτήτες και συμβοηθούντα μέλη. Κατά τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε μια αύξηση του αριθμού των μεγαλύτερων σε μέγεθος επιχειρήσεων (επιχειρήσεις των 15-20 εργαζομένων, με κεντρική δομή και πρατήρια, σε αρκετές περιπτώσεις), όμως σήμερα ο αριθμός αυτού του τύπου των επιχειρήσεων συρρικνώνεται και παρατηρείται επάνοδος στην κλασική οικογενειακή μορφή που αναφέρθηκε στις προηγούμενες ενότητες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του εξοπλισμού μιας επιχείρησης καθαρισμού είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την είσοδο νέων επαγγελματιών στον κλάδο, ιδιαίτερα σε συνθήκες γενικότερης οικονομικής ύφεσης.
Στέλεχος Αγροτικών Επιχειρήσεων
Τι αφορά
Ως στέλεχος αγροτικών επιχειρήσεων ορίζεται ο/η αυτοαπασχολούμενος/η αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης της οποίας έχει την νομική ευθύνη αποδεικνυόμενη με την νόμιμη κατοχή της .
Ο/Η ανωτέρω παράγει κάθε είδους προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, τα οποία εμπορεύεται ως έχουν, μπορεί να μεταποιεί στην γεωργική του/ της εκμετάλλευση, ενώ επίσης μπορεί να ασκεί συμπληρωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση (αγροτουρισμός, αγροτοβιοτεχνία, κλπ)
Το επάγγελμα οδηγείται σε μια όλο και μεγαλύτερη εξειδίκευση που συναρτάται όχι με την καθετοποίηση της παραγωγής που επιβάλλει η αγορά αλλά και με τεχνολογικές εξελίξεις που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να ανατρέπουν το τοπίο.
Το επάγγελμα έχει δύο κυρίαρχες κατευθύνσεις, αυτή των μονάδων φυτικής και αυτή των μονάδων ζωικής παραγωγής, εντός των οποίων υφίσταται πλήθος κατηγοριοποιήσεων, ενώ στο πλήθος των κατηγοριοποιήσεων αυτών θα πρέπει να προστεθούν και εκείνες (που ουσιαστικά επιφέρουν τον διπλασιασμό) της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο αριθμός των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις χώρες της Δύσης μειώνεται συνεχώς καθώς το ίδιο το επάγγελμα δεν φαίνεται να ελκύει τους νέους, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές και ο ανταγωνισμός από τις «αναπτυσσόμενες» χώρες όλο και εντονότερος. Η μείωση των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που έχουν να κάνουν όχι μόνον με την τάση που με καθυστέρηση ακολούθησε η χώρα μας για μείωση του απασχολούμενου στον πρωτογενή τομέα προσωπικού αλλά και εξαιτίας των εξελίξεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χαρακτηριστικό της ελληνικής γεωργίας είναι ότι ειδικεύσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων εμφανίζουν περιορισμένη δυναμική , σε αντίθεση με άλλες που είναι περισσότερο δυναμικές (κτηνοτροφία, βιολογικά προϊόντα, κλπ) και στις οποίες η υψηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων δίνει επιπλέον δυναμική.
Τελευταίες εξελίξεις δείχνουν, όμως, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα έλλειψης τροφίμων. Η εξέλιξη αυτή είναι επίσης πιθανόν να κάνει εκ νέου ελκυστικό και κερδοφόρο το γεωργικό επάγγελμα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σημαντικό πρόβλημα του κλάδου αποτελεί το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των απασχολούμενων στον τομέα, που παρά την βελτίωση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να υστερεί άλλων κλάδων. Το έλλειμμα αυτό γίνεται εντονότερο εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων του επαγγέλματος σήμερα, της ανάγκης εισαγωγής και χρήσης νέων τεχνολογικών και καινοτομικών μεθόδων.
Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης
Τι αφορά
Στην ελληνική αγορά εργασίας, ο απασχολούμενος που ασκεί το επάγγελμα του Στελέχους Διαχείρισης Αποθήκης σε έναν οικονομικό οργανισμό, αναφέρεται συνήθως με το γενικό όρο «αποθηκάριος».
Το Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης διεκπεραιώνει εργασίες, σχετικές με τις εισροές, εκροές, τη βέλτιστη διευθέτηση των υλικών/προϊόντων της αποθήκης μιας επιχείρησης στην οποία εργάζεται, καθώς και την τήρηση (καταχώριση, ενημέρωση, διασταύρωση, επιβεβαίωση κ.ά.) λογιστικών στοιχείων. Ενώ περιορίζεται σε αποκλειστικά επικουρικό ρόλο, οι εργασίες του εκτείνονται σε μεγάλο φάσμα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης που σχετίζονται με την αποθήκη όπως λογιστήριο, παραγωγή, τμήμα διαχείρισης παραγγελιών, πιστωτικός έλεγχος, τμήμα προμηθειών, κ.ά.
Η άσκηση των εργασιακών καθηκόντων πραγματοποιείται στους χώρους της αποθήκης του εκάστοτε οικονομικού οργανισμού.
Yπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι επιχειρήσεις που απασχολούν Στελέχη Διαχείρισης Αποθήκης δραστηριοποιούνται τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.
Σε όλους τους οικονομικούς οργανισμούς απαιτείται η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης αποθήκης και υπάρχουν παντού οικονομικές υπηρεσίες. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών, καθώς και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, απασχολούν αναλογικά περισσότερα Στελέχη Διαχείρισης Αποθήκης.
Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση τα επόμενα χρόνια εντοπίζονται στους ακόλουθους κλάδους κατά σειρά δυναμικής ανάπτυξης:
Αποθήκευση/Διανομή,
Γεωργικά προϊόντα, Τρόφιμα,
Χονδρικό – Λιανικό εμπόριο,
Κατασκευές,
Μεταποίηση,
Φυσικό Αέριο,
Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας.
Στέλεχος Διαχείρισης και Εμπορίας Βιολογικών Προϊόντων
Τι αφορά
Το στέλεχος διαχείρισης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων αναζητά, προμηθεύεται, διακινεί και τέλος εμπορεύεται τα βιολογικά προϊόντα με βάση τους αποδεκτούς κανόνες πιστοποίησης και ελέγχου που ισχύουν για τα βιολογικά προϊόντα.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, επιλέγει βιολογικά προϊόντα, παραλαμβάνει τα βιολογικά προϊόντα, διεκπεραιώνει τις απαραίτητες διαχειριστικές εργασίες, μεριμνά για την αποθήκευση και συσκευασία των βιολογικών προϊόντων, μεριμνά για την μεταφορά στα σημεία παράδοσης, συμμετέχει στις διαχειριστικές διαδικασίες, παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς και τις λαμβάνει υπ’ όψη στη λήψη αποφάσεων (benchmarking), ασχολείται με τις πωλήσεις και επεμβαίνει με σκοπό την αύξησή τους, υλοποιεί το marketing και φροντίζει για το χτίσιμο και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων καναλιών.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας είναι σταθερά δυναμική. Υπάρχει μεγάλη άγνοια ως προς το συγκεκριμένο επάγγελμα και οι ανάγκες εξειδίκευσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν επηρεάζουν το επάγγελμα αρνητικά καθώς οι διαθέτοντες περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα μετακινούνται προς άλλες εξειδικευμένες κατευθύνσεις, «αφήνοντας χώρο» στα «ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» που δε διαθέτουν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα.
Το επάγγελμα θεωρείται ανερχόμενο, η δυναμική του παραμένει ανοδικά ανεπηρέαστη, ενώ αυξάνει, παράλληλα, η αναγκαιότητα απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, ακριβώς για να ανταποκρίνονται στη δυναμική της αγοράς.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Στελέχους Διαχείρισης και Εμπορίας Βιολογικών Προϊόντων
Στέλεχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων
Τι αφορά
Το Στέλεχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ο εργαζόμενος που κατέχει τις απαραίτητες οριζόντιες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να παρέχει υποστηρικτική διοικητική εργασία στο διοικητικό τομέα του συνόλου της τουριστικής επιχείρησης/φορέα/οργανισμού που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές στον προγραμματισμό, οργάνωση, διεύθυνση και έλεγχο.
Ειδικότερα, το Στέλεχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων:
Υποστηρίζει τη διοίκηση για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής επιχείρησης
Υποστηρίζει την εφαρμογή επιστημονικών και διοικητικών μεθόδων και πρακτικών στην παραγωγή, διανομή και προώθηση τουριστικών προϊόντων
Υποστηρίζει τον οικονομικό προγραμματισμό και την οικονομική δραστηριότητα της τουριστικής επιχείρησης
Υποστηρίζει τη διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων της τουριστικής επιχείρησης
Είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών Η/Υ στον τουρισμό, γενικά.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο τουρισμός αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο οικονοµικό τοµέα σε παγκόσµιο επίπεδο. Για την Ελλάδα αυτό αντιστοιχεί σε δεκατρία εκατοµµύρια αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ετησίως (15η χώρα παγκοσµίως στις τουριστικές αφίξεις), κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση των χωρών της ΕΕ σε καθαρά έσοδα από τον τουρισµό. Συμβάλλει, επίσης, στο 17% του ΑΕΠ ενώ αφορά στο 18% της συνολικής απασχόλησης.
Οι απασχολούμενοι στο συγκεκριμένο επάγγελμα εντάσσονται κυρίως στους τομείς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των τουριστικών γραφείων. Με βάση την παραγωγικότητα του τομέα ανά άφιξη, για κάθε περίπου 30 αφίξεις, δημιουργείται 1 νέα θέση εργασίας στον τουρισμό ή 1,9 θέσεις εργασίας στο σύνολο της τουριστικής οικονομίας. Έτσι, πχ. κατά το 2006 που σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 7,45% (επιπλέον 953.471 αφίξεις), και με την παραδοχή ότι η παραγωγικότητα ανά άφιξη διατηρείται σταθερή, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν 31.780 νέες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 6,8% των ανέργων του 2005.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Στελέχους Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων
Στέλεχος πρατηρίου καυσίμων
Τι αφορά
Ως «Στέλεχος πρατηρίου καυσίμων», ορίζεται ο εργαζόμενος σε πρατήριο καυσίμων ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο εργασίας τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις και οι οποίες εστιάζουν στην παράδοση και παραλαβή υγρών καυσίμων και τις συνεπαγόμενες απ’ αυτές επί μέρους εργασίες.
Ως «Πρατήριο υγρών καυσίμων» νοείται η εγκατάσταση στην οποία:
- ανεφοδιάζονται με υγρά καύσιμα οδικά οχήματα, ειδικά μηχανήματα, ελαφρά σκάφη κ.α.
- αποθηκεύεται και διακινείται πετρέλαιο θέρμαν¬σης ή και οποιουδήποτε εγκεκριμένου τύπου πετρέλαιο (φωτιστικό πετρέλαιο κ.α).
Στα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι δυνατόν να ασκούνται επιπλέον και οι ακόλουθες δραστηριότητες:
i. παροχή υπηρεσιών πλύσης και λίπανσης στα οχήμα¬τα.
ii. εμπορία ειδών συναφών προς τα οχήματα.
iii. παροχή διαφόρων υπηρεσιών στους διακινούμενους.
Περιεχόμενο του επαγγέλματος:
Ο εργαζόμενος σε πρατήριο καυσίμων εκτελεί εργασίες οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την παραλαβή και την παράδοση υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του εντάσσεται ο χειρισμός των αντλιών παροχής καυσίμων, η τροφοδοσία των οχημάτων με υγρά καύσιμα, η παραλαβή υγρών καυσίμων, η διακίνηση υγρών καυσίμων σε χώρους πέραν του πρατηρίου, η έκδοση παραστατικών και η συμπλήρωση εντύπων για την διακίνηση υγρών καυσίμων, η γνώση και ο έλεγχος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ο έλεγχος κίνησης οχημάτων στο χώρο του πρατηρίου, η ύπαρξη και λειτουργία των πυροσβεστικών μέσων, η μέτρηση των ποσοτήτων των αντλιών, η γνώση σχετικής νομοθεσίας, η γνώση του Κ.Ο.Κ., η συμπλήρωση των βιβλίων και αρχείων που είναι υποχρεωμένο να διατηρεί το πρατήριο, η επικοινωνία και ενημέρωση του πελάτη. Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του πρατήριου το μέγεθός του ή και την χρονική περίοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο ο εργαζόμενος να απασχολείται σε ορισμένες από τις παραπάνω δραστηριότητες με βάση την κατανομή των ρόλων και κατόπιν συνεννόησης με τους προϊσταμένους του στον χώρο εργασίας. Παρόλα αυτά η γνώση των κανόνων ασφαλείας και οι περιβαλλοντικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται κρίνεται απαραίτητο να βρίσκονται εν γνώσει του κάθε εργαζόμενου, ανεξαρτήτως των εργασιών που επιτελεί.
Σκοπός του επαγγέλματος
• Διακίνηση υγρών καυσίμων (λιανική πώληση)
• Τήρηση κανόνων ασφαλείας και κανόνων εργασίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων
• Τήρηση περιβαλλοντικής νομοθεσίας
• Νομιμοποίηση και αποφυγή επικινδυνότητας στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που σχετίζονται με την εμπορία καυσίμων
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία απασχόλησης. Τα περισσότερα πρατήρια είναι οικογενειακού χαρακτήρα μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν σε σημαντική έκταση συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας. Ένας σημαντικός αριθμός απασχολεί μέχρι τέσσερις εργαζόμενους ενώ ελάχιστος αριθμός απασχολεί μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.Δεν υπάρχουν στοιχεία εξέλιξης της απασχόλησης. Με βάση τον αριθμό των πρατηρίων και τις εμπειρικές παρατηρήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου η απασχόληση αύξανε μέχρι το 2008. Με την οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε εμφανίσθηκε στασιμότητα και υποχώρηση της απασχόλησης. Η διεξαγωγή μιας απογραφικής έρευνας για την κατάσταση της απασχόλησης που επικρατεί στον κλάδο αποτελεί πάγιο αίτημα των ομάδων εκπροσώπησης του χώρου. Παράλληλα, οι αλλαγές που σημειώνονται στο σύγχρονο οικονομικό πεδίο φαίνεται να έχουν αντίκτυπο και στην αγορά των καυσίμων η οποία τελεί με την σειρά της υπό σημαντικές αλλαγές και στην Ελλάδα. Η τάση αυτή στην εγχώρια αγορά έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια με την εξαγορά και την συγχώνευση μικρότερων εταιρειών του χώρου. Όπως είναι φυσιολογικό, υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων εξελίξεων είναι δύσκολο να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση για τις επερχόμενες εξελίξεις στο χώρο της αγοράς καυσίμων, δεδομένης και της έλευσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Στέλεχος Τμήματος Ποιότητας
Τι αφορά
Το Στέλεχος Τμήματος Ποιότητας, εργάζεται σε Τμήματα Ποιότητας επιχειρήσεων / οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, από τις κάτωθι γνωστικές περιοχές:
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων,
Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων,
Διοίκηση Παραγωγής,
Στατιστική,
Στατιστικό έλεγχο διεργασιών,
Τεχνικές Διοίκησης Ποιότητας.
Το επάγγελμα του Στελέχους Τμήματος Ποιότητας δεν διέπεται από νομοθετικές ρυθμίσεις, πλέον των προαπαιτούμενων για την άσκηση της νόμιμης εργασίας. Η δημιουργία ενός επαρκούς και πιστοποιημένου επαγγέλματος, δημιουργεί την απαίτηση για νομοθετική αποτύπωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που θα κατοχυρώσουν το παρόν επάγγελμα.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η ζήτηση των σχετικών με την ποιότητα επαγγελμάτων, στην αγορά εργασίας παρουσιάζεται ελαφρώς ανοδική. Στα τμήματα ποιότητας των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, απασχολούνται ως επί το πλείστον πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Διαχείρισης Ποιότητας. Αντίστοιχα, στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις η διαχείριση της ποιότητας ασκείται ως επί το πλείστον από τους διευθυντές / ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών, σαν επιπρόσθετη των κυρίων καθηκόντων τους δραστηριότητα.
Οι προοπτικές είναι θετικές και το επάγγελμα θεωρείται δυναμικό. Η δυναμική του επαγγέλματος χαρακτηρίζεται από ανοδική τάση, δεδομένου ότι όλες οι μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας απαιτούν ποιότητα. Αυξάνει βέβαια η αναγκαιότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων από πλευράς υπαλλήλων υπηρεσιών ποιότητας, ακριβώς για να ανταποκρίνονται στη δυναμική της αγοράς. Η αναγκαιότητα αυτή, επιβάλλει τη δημιουργία και εφαρμογή ολοκληρωμένων ενεργειών επαγγελματικής κατάρτισης, σχετικών με το αντικείμενο, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει την αγορά με Στελέχη Τμήματος Ποιότητας.
Στέλεχος Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού
Τι αφορά
Το Στέλεχος Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού (Catering) ορίζεται ο/η εργαζόμενος/η του ιδιωτικού τομέα, ο/η οποίος/α :
εργάζεται σε μονάδες παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού και
οργανώνει και παρακολουθεί την παροχή σίτισης σε μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων, οι οποίες βρίσκονται σε εσωτερικούς ή υπαίθριους χώρους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στην παροχή υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού δραστηριοποιούνται
αφενός μεν εξειδικευμένες επιχειρήσεις,
αφετέρου δε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και σε άλλους τομείς (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία).
Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών το συνολικό μέγεθος εγχώριας αγοράς παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering) ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1997-2004 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,3%.
Το επάγγελμα κρίνεται ως ανερχόμενο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συνεχώς αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, η άνοδος του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και η ανάγκη για εναλλακτικές μορφές επισιτισμού, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν μία ανοδική πορεία στο επάγγελμα. Παρατηρείται επίσης αυξητική τάση στον αριθμό επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering).
Επαγγελματικό Περίγραμμα Στελέχους Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού
Στέλεχος Υποστήριξης Marketing
Τι αφορά
Το Στέλεχος Υποστήριξης Marketing :
συμμετέχει σε έρευνες μάρκετινγκ, στην ανάλυση της κίνησης της αγοράς και στην πρόβλεψη του όγκου των πωλήσεων που μπορεί να επιτευχθεί, στις διαδικασίες σχεδιασμού, εισαγωγής και ανάπτυξης νέων προϊόντων στην αγορά , στη συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων για τις πωλήσεις, το κέρδος και τις επενδύσεις, στη διαδικασία τιμολόγησης του προϊόντος,
συνεργάζεται με τους ειδικούς για τη διαφήμιση, προβολή και προώθηση των προϊόντων,
συμμετέχει στην εφαρμογή των τεχνικών προώθησης πωλήσεων,
συμμετέχει στην εφαρμογή πρακτικών δημοσίων σχέσεων για την προώθηση του κύρους του οργανισμού, και
συμμετέχει στην πραγματοποίηση πωλήσεων τελικών προϊόντων.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας εμφανίζει σχετικά στάσιμη έως ελαφρώς ανοδική τάση και οι ανάγκες εξειδίκευσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν επηρεάζουν το επάγγελμα αρνητικά, καθώς όσοι διαθέτουν περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων) μετακινούνται προς τις εξειδικευμένες αυτές κατευθύνσεις, «αφήνοντας χώρο» στα Στελέχη Υποστήριξης Μάρκετινγκ που δε διαθέτουν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα.
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας σήμερα εμφανίζεται με τη μορφή διαφόρων τίτλων - θέσεων εργασίας (π.χ Μarketing Assistant ή Marketing Coordinator). Ιδιαίτερο στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ο «πληθωρισμός» πτυχίων και βεβαιώσεων, δηλαδή ο πολύ μεγάλος αριθμός αποφοίτων διαφόρων προγραμμάτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ΙΕΚ που δημιουργεί υπερβολική προσφορά δυνητικών εργαζομένων στην ειδικότητα Στέλεχος Υποστήριξης Μάρκετινγκ και αυτό με τη σειρά του υπερκαλύπτει τη ζήτηση και διατηρεί το επίπεδο αμοιβών σε σχετικά χαμηλό επίπεδο για τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Στέλεχος Υποστήριξης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Τι αφορά
Το Στέλεχος Υποστήριξης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας:
• επικεντρώνεται στην παραγωγή προμελετημένων ενεργειών αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ ενός Υποκειμένου Δημοσίων Σχέσεων *– Υπ ΔΣ (ατόμου / ομάδας / οργανισμού / επιχείρησης) και το κοινού αυτού, εσωτερικού και εξωτερικού, με στόχο το αμοιβαίο συμφέρον, έχοντας προηγουμένως σταθμίσει τις απόψεις και τις τάσεις του κοινού,
• επιδιώκει, με συστηματική δράση και συμπεριφορά, να επηρεάσει την κοινή γνώμη, να αναπτύξει αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, να εδραιώσει θετική εικόνα και να δημιουργήσει δημοσιότητα και φήμη (για το Υπ ΔΣ),
• συγκεντρώνει το κατάλληλο ευνοϊκό υλικό, αναπτύσσει καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ, και αξιοποιεί ποικίλα «εργαλεία» επικοινωνίας, προφορικής, γραπτής και ηλεκτρονικής, όπως δελτία τύπου, e-mails, εκδηλώσεις, ομιλίες, news letters, κ.λπ.
*Το Υποκείμενο Δημοσίων Σχέσεων (Υπ ΔΣ) δύναται να αφορά άτομο / ομάδα / οργανισμό / επιχείρηση
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Τα τελευταία χρόνια, οι δημόσιες σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά στη χώρα μας, αποτελώντας μια αυτόνομη επαγγελματική δραστηριότητα επικοινωνίας η οποία δεν εντάσσεται πλέον στον τομέα της διαφήμισης ή του μάρκετινγκ. Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι σημαντικές, καθώς αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας εργαλείο της Διοίκησης, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις/ή οργανισμοί μπορούν να ασκήσουν ισχυρή επιρροή στη γνώμη και στάση του κοινού.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι προοπτικές απασχόλησης στο επάγγελμα θεωρούνται καλές, με θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας απασχολούνται σε:
1) εμπορικές επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,
2) εταιρίες συμβούλων δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, πολιτικής επικοινωνίας, διαφήμησης, δημοσκοπήσεων, εφαρμοσμένης επικοινωνίας και επικοινωνιακής στρατηγικής, οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων και λοιπών εκδηλώσεων
3) Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), πολιτικά κόμματα, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Στελέχους Υποστήριξης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Στέλεχος Υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Τι αφορά
Ο εργαζόμενος ως Στέλεχος Υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας διεκπεραιώνει εργασίες, σχετικές με την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης (ή φορέα ή οργανισμού) στην οποία εργάζεται.
Στο αντικείμενο εργασίας του περιλαμβάνεται κατά βάση η συμμετοχή του στις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη εισροή, εκροή, αποθήκευση και διάθεση αγαθών – υπηρεσιών της εκάστοτε επιχείρησης ή οργανισμού του.
Το περιεχόμενο της εργασίας του αφορά όλο το εύρος των λειτουργιών της επιχείρησης που άπτονται της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις οποίες περιλαμβάνονται η παρακολούθηση των εισροών αγαθών – υπηρεσιών, η παρακολούθηση των εκροών αγαθών – υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος των αποθεμάτων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των παραγγελιών των πελατών αλλά και προμηθευτών, καθώς επίσης και η παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς.
Εκτός των ανωτέρω βασικών λειτουργιών, το περιεχόμενο της εργασίας του ποικίλλει και εξειδικεύεται σε πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, αναλόγως της δομής της επιχείρησης,αλλά και του μεγέθους της. Η εκτέλεση αυτών των εργασιών πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη και εποπτεία ιεραρχικά ανώτερων, στους οποίους αναφέρεται και από τους οποίους ελέγχεται.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας είναι σταθερά δυναμική και οι ανάγκες εξειδίκευσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν επηρεάζουν το επάγγελμα αρνητικά, καθώς οι διαθέτοντες περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ, Κάτοχοι Μεταπτυχιακών τίτλων) μετακινούνται προς τις εξειδικευμένες αυτές κατευθύνσεις, «αφήνοντας χώρο» στα στελέχη Logistics που δε διαθέτουν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα.
Καθώς οι εξειδικευμένες υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτούνται όλο και συχνότερα, η ζήτηση του επαγγέλματος εμφανίζεται με την μορφή διαφόρων τίτλων - θέσεων εργασίας (πχ αποθηκάριος, υπεύθυνος διανομών, customer service, κλπ).
Επαγγελματικό Περίγραμμα Στελέχους Υποστήριξης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Στέλεχος Χονδρικού Εμπορίου
Τι αφορά
Το βασικό αντικείμενο εργασίας του στέλεχος του χονδρικού εμπορίου είναι οι πωλήσεις χονδρικής, δηλαδή η πραγματοποίηση πώλησης εμπορευμάτων ή προσφοράς υπηρεσιών προς άλλον έμπορο. Το χονδρικό εμπόριο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διακίνησης των αγαθών προς τα σημεία πώλησης και τον τελικό καταναλωτή.
Στις αρμοδιότητες ενός Στελέχους Χονδρικού Εμπορίου περιλαμβάνονται:
οι τακτικές επαφές με τους υφιστάμενους πελάτες και η αναζήτηση νέων πελατών για την προώθηση των εμπορευμάτων,
η ανάπτυξη και συντήρηση υπάρχοντος και δυνητικού πελατολογίου μέσω της συνεχούς διερεύνησης των υπαρχόντων και μελλοντικών αναγκών των πελατών του και η οργάνωση του δικτύου πωλήσεων,
η επίδειξη των εμπορευμάτων και η λήψη των παραγγελιών,
η ενημέρωση των πελατών για τα οφέλη από τη χρήση των εμπορευμάτων ή των υπηρεσιών καθώς και για τις τιμές, τους όρους πιστώσεων και τις ημερομηνίες παράδοσης, καθώς και
η προετοιμασία των συμβάσεων πώλησης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο κλάδος του εμπορίου , στο σύνολό του, αποτελεί τον βασικό κλάδο απασχόλησης στη σύγχρονη ελληνική οικονομία. Βάσει στοιχείων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου 1993–2007, το εμπόριο αναδεικνύεται ως ο κυριότερος κλάδος απασχόλησης με αυξητικές τάσεις (το 1993 συγκέντρωνε το 15,8% και το 2007 το 17,7% της συνολικής απασχόλησης). Ως προς τη διάρθρωση της απασχόλησης στο εσωτερικό τμήμα του εμπορίου, το χονδρικό εμπόριο απορρόφησε το 19,1% για το έτος 2007 (η πλειοψηφία απασχολείται στο λιανικό εμπόριο: 65,3%). Σε ό,τι αφορά το χονδρικό εμπόριο τα τελευταία έτη παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία, με εξαίρεση το 2007 οπότε η απασχόληση μειώθηκε.
Στιλβωτής επίπλου (Λουστραδόρος)
Τι αφορά
Με το επάγγελμα ή Ειδικότητα «Στιλβωτής Επίπλου (Λουστραδόρος)» νοείται η επαγγελματική απασχόληση του ατόμου με εργασίες τελικών επιφανειακών επεξεργασιών ετοίμων τελικών προϊόντων , π.χ. έπιπλα και άλλα προϊόντα όπως επενδύσεις, πόρτες, παράθυρα, κουφώματα, πατώματα, ξυλόγλυπτα, διάφορα άλλα ξυλουργικά προϊόντα και ξύλινα αντικείμενα και κατασκευές εσωτερικών, ημι-εξωτερικών και εξωτερικών χρήσεων (π.χ., εξωτερικές επενδύσεις, εξωτερικές ή ημι-εξωτερικές πόρτες και παράθυρα, ξύλινα σκάφη).
Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν: Παραλαβή του επίπλου ή άλλου ξύλινου αντικειμένου από τον επιπλοποιό, ξυλουργό, ξυλογλύπτη ή από τον πελάτη, λείανση όλων των επιφανειών του επίπλου με τα κατάλληλα μέσα και υλικά (γυαλόχαρτο, τριβεία, υφάσματα, σκόνες κατάλληλων υλικών, κ.ά.) , επιλογή και εφαρμογή του κατάλληλου τύπου βαφής, βερνικιού ή άλλων συνθέσεων επιφανειακής επεξεργασίας με χρησιμοποίηση των κατάλληλων υλικών μέσων (π.χ. πιστολιού αέρα, συστημάτων ψεκασμού, πινέλων, διαλυτών, πρόσθετων υλών και ουσιών, κ.ά.) . Σκοπός των επιφανειακών αυτών επεξεργασιών και λουστραρίσματος είναι α) η βελτίωση και ο αισθητικός τονισμός των σχεδιάσεων του ξύλου ιδιαίτερα με τις διαφανείς μπογιές και βερνίκια ή η ομοιομορφία και η απόκρυψη ατελειών με αδιαφανείς επικαλύψεις σε συνδυασμό με αισθητικό αποτέλεσμα, (β) η βελτίωση της εμφάνισης της επιφάνειας του ξύλου, η επίτευξη ομοιομορφίας επιφανειών ξύλου και η χρωματική απομίμηση άλλων ελκυστικών στην εμφάνιση ξύλων, και (γ) η αποτελεσματική επιφανειακή προστασία των επίπλων και των άλλων ξύλινων κατασκευών από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.
Η στίλβωση (λουστράρισμα) με μορφή λάκας (2 χέρια εφαρμογής βερνικιού) εντάσσεται στις δραστηριότητες του στιλβωτή επίπλου αλλά υπάρχουν και διαφοροποιημένες δραστηριότητες του επαγγέλματος του στιλβωτή που περιλαμβάνονται ως ειδικεύσεις, όπως:
1. του «Πατιναδόρου», όπου εφαρμόζονται δύο χέρια βαφής ελαίου (ανοικτότερο και σκοτεινότερο) και τέλος ένα χέρι ελαφρό βερνίκι. Υπάρχουν περί τις 11 τεχνοτροπίες πατίνας (αγγλική, γαλλική, κλ.π)
2. του «Επιμεταλλωτή-Επιχρυσωτή», όπου γίνεται επικόλληση φύλλων διαφόρων μετάλλων στην επιφάνεια του επίπλου (επιμετάλλωση) ή επιφανειακό χρύσωμα, κυρίως με σκόνη χρυσού ή με λυωμένο μέταλλο και ψεκασμό του στην επιφάνεια ξύλου (επιχρύσωση)
3. του «Αναπαλαιωτή και Συντηρητή παλαιών επίπλων», όπου γίνεται αναπαλαίωση και συντήρηση παλαιών επίπλων ποιότητας, που περιλαμβάνουν απομάκρυνση των αρχικών (παλαιών) επιφανειακών επικαλύψεων, συμπλήρωση (αν χρειάζεται) μερών του επίπλου, αποστείρωση από ξυλοφάγα έντομα και άλλους παράγοντες αλλοίωσης (εφόσον χρειάζεται) και εφαρμογή νέων βαφών και βερνικιών.
Η εργασία του στιλβωτή επίπλων χρειάζεται προσοχή, ακρίβεια και υπομονή, να έχει τη δυνατότητα ο στιλβωτής να ξεχωρίζει τις λεπτές διαφορές χρωμάτων, να είναι το αναπνευστικό του σύστημα σε καλή κατάσταση και να μην είναι αλλεργικός στις προστατευτικές και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για λουστράρισμα των επίπλων.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Για την υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης των στιλβωτών επίπλου (λουστραδόρων) χρειάζεται να αναφερθούμε πρωτίστως σε εκείνη του επιπλοποιού γιατί οι εργασίες είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες καθώς μετά την κατασκευή του επίπλου ακολουθεί πάντα η στίλβωση (λουστράρισμα).
Σχετικά με τον αριθμό των απασχολουμένων στους κλάδους ξύλου και επίπλου, σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα για την περίοδο 1993-2006, παρατηρείται μια ελαφρά μείωση των απασχολουμένων με περιόδους όμως που υπάρχουν και αυξομειώσεις. Η μείωση της απασχόλησης οφείλεται σε ένα βαθμό και στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ 2009), τα οποία αφορούν στη διαχρονική εξέλιξη των απασχολούμενων επιπλοποιών ως ατομικό επάγγελμα για την περίοδο 1993-2009 (των τελευταίων 17 ετών), παρατηρείται να εμφανίζεται μια κυκλική διακύμανση του αριθμού αυτών. Συγκεκριμένα η διακύμανση αυτή εμφανίζει τα μέγιστα της απασχόλησης κάθε 5-6 χρόνια και αντίστοιχα κάθε 6-7 έτη παρατηρείται το minimum αυτής. Ήδη σήμερα (2009) το επάγγελμα του επιπλοποιού βρίσκεται στο 2ο κατώτατο όριο της τελευταίας 17ετίας (16.620 επαγγελματίες), οπότε προβλέπεται ύστερα από 1 ή 2 έτη το πολύ να γνωρίζει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ακόμα καλύτερες προοπτικές (βλ. και φόρμα επαγγελματικού περιγράμματος Ξυλουργού).
Το ίδιο που συμβαίνει με τους επιπλοποιούς φαίνεται να ισχύει και για τους ξυλουργούς. Ήδη σήμερα (2009) το επάγγελμα του ξυλουργού βρίσκεται στο 2ο κατώτατο όριο της τελευταίας 17ετίας (24.670 επαγγελματίες), οπότε προβλέπεται ύστερα από 1 ή 2 έτη το πολύ να γνωρίζει μεγαλύτερη ανάπτυξη και καλύτερες προοπτικές.
Η υπάρχουσα κατάσταση των στιλβωτών επίπλου (λουστραδόρων) εκτιμάται ότι θα ακολουθεί τις ίδιες πορείες.
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού / Σταδιοδρομίας
Τι αφορά:
Ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού αναφέρεται στη δραστηριότητα που περικλείει διάφορες λειτουργίες με σκοπό την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας –επαγγελματικού προσανατολισμού. Συγκεκριμένα σχεδιάζει, οργανώνει, προετοιμάζει και υλοποιεί δράσεις συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού με βάση τις θεωρίες της συμβουλευτικής και της επαγγελματικής ανάπτυξης του ατόμου, τις εκπαιδευτικές πολιτικές, το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του πληθυσμού στόχου. Ακόμη αποτυπώνει, αξιολογεί και ανατροφοδοτεί την επαγγελματική του πρακτική και παράλληλα αναπτύσσει σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Από την άποψη της εμβέλειας ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού καλύπτει το φάσμα των υποστηρικτικών δράσεων στην επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου δια βίου, και κυρίως σε δύο βασικούς τομείς της ζωής του, στην εκπαίδευση/κατάρτιση και στην απασχόληση. Η ειδικότητα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι οριζόντια.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Η έντονη ζήτηση εξειδικευμένων υπηρεσιών από άτομα κάθε ηλικίας που προσπαθούν να χαράξουν την επαγγελματική τους πορεία, ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση κατά την οποία σημειώνονται υπερβολικά υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων και των φορέων που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα εξαιτίας της ίδιας ζήτησης δημιουργούνται ανάγκες για ειδικούς στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα στην εκπαίδευση, και στην απασχόληση, καθώς η παροχή σχετικών υπηρεσιών χρηματοδοτείται ευρέως στο πλαίσιο πολλών προγραμμάτων με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Στο δημόσιο τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε και τα ποσοστά ανεργίας, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελούν κομβικό παράγοντα για την υποστήριξη των ανέργων στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και για το λόγο αυτό το έργο τους έχει αυξηθεί. Παρόλα αυτά παρατηρείται ότι ο αριθμός των στελεχών συρρικνώνεται καθώς κάποιες δομές λόγω της οικονομικής κρίσης σταματούν να λειτουργούν ή περιορίζεται το προσωπικό που τις στελεχώνει. Στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια ιδιωτικά κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, που έχουν σημαντική και μακρόχρονη παρουσία στο χώρο και απασχολούν κατά κύριο λόγο εξειδικευμένο προσωπικό στη Συ.Ε.Π. Λόγω των αυξημένων αναγκών για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα σχεδιασμού σταδιοδρομίας οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι Συ.Ε.Π. θα αναζητούν όλο και περισσότερο καταρτισμένα στελέχη που θα υποστηρίζουν κατάλληλα τους μαθητές, τους νέους, τους ανέργους και τους εργαζόμενους παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι προοπτικές απασχόλησης, όμως, αναμένεται να παρουσιάζουν αυξομειώσεις που θα επηρεάζονται από τις εκάστοτε πολιτικές και την κρατική ή/και κοινοτική χρηματοδότηση.
Επαγγελματικό Περίγραμμα «Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού / Σταδιοδρομίας»