Κατάλογος Επαγγελματικών Περιγραμμάτων 151-204
Τεχνίτης Επιμεταλλώσεων
Τι αφορά:
Ο τεχνίτης επιμεταλλώσεων εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της κύριας παραγωγικής διαδικασίας της επιμετάλλωσης, όπως ο χειρισμός του εξοπλισμού, αλλά και των συναφών δραστηριοτήτων, όπως ο έλεγχος ποιότητας των προϊόντων.
Συνοπτικά οι δραστηριότητες του επαγγέλματος είναι οι ακόλουθες:
• Προετοιμασία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην προεργασία των αντικειμένων και στην επιμετάλλωση αυτών.
• Καθαρισμός, χημικός και μηχανικός, των προς επιμετάλλωση επιφανειών.
• Επιμετάλλωση, ηλεκτρολυτική, χημική, εμβάπτισης τήγματος μετάλλου, θερμικού ψεκασμού.
• Έλεγχοι ποιότητας των αντικειμένων.
• Πρωτοβάθμια συντήρηση του εξοπλισμού.
• Τήρηση κανόνων Υ&Α και προστασίας περιβάλλοντος.
• Βελτίωση προσωπικής απόδοσης, συμμετοχή στην εκπαίδευση των άλλων και στην διαδικασία της βελτιωτικής αλλαγής.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Η πλειονότητα των μονάδων επιμετάλλωσης είναι έντασης εργασίας και χαμηλής τεχνολογίας (συγκρινόμενη με συγγενείς μονάδες στο χώρο του μετάλλου). Ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι λίγες οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες συνεχούς και αυτοματοποιημένης παραγωγής. Παράλληλα, ο οικονομικός ανταγωνισμός δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και καλύτερης διαχείρισης της χρήσης των υλικών. Για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν αυτά χρειάζεται καλύτερα καταρτισμένο προσωπικό που να καταλαβαίνει σε βάθος την παραγωγική διαδικασία και να μπορεί να χειρίζεται τις τεχνολογίες αποτελεσματικότερα. Επίσης, να είναι σε θέση να μπορεί να εκτελεί συμπληρωματικές εργασίες όπως αυτές της πρωτοβάθμιας συντήρησης και ελέγχου ποιότητας.
Εξάλλου, ο τεχνίτης επιμετάλλωσης αναμένεται μετά από την πάροδο κάποιων ετών άσκησης του επαγγέλματος να συμμετέχει στην εκπαίδευση νέων εργαζομένων και σταδιακά να αποκτήσει διοικητικές ικανότητες ανάθεσης και επίβλεψης εργασιών.
Η παραγωγική διαδικασία της επιμετάλλωσης δημιουργεί απόβλητα σε διάφορες μορφές, όπως μολυσμένο νερό ξεπλύματος, λάσπη από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων, αέριες εκπομπές και στερεά απορρίμματα. Τα απόβλητα αυτά μπορεί να περιέχουν βαριά μέταλλα, κυανιούχες ενώσεις, όξινα και αλκαλικά διαλύματα (μεταξύ άλλων). Η ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση πρακτικών από μονάδες επιμετάλλωσης που να συνάγουν στην αποτελεσματική και οικονομική διαχείριση των αποβλήτων. Ο τεχνίτης επιμετάλλωσης θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις πρακτικές αυτές ή να έχει το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο ώστε εύκολα να μπορεί να τις εφαρμόσει.
Τεχνίτης Επισκευής και Συντήρησης Μηχανών Γραφείου
Τι αφορά:
Ο Τεχνίτης επισκευής και συντήρησης μηχανών γραφείου επισκευάζει και συντηρεί μηχανήματα λειτουργικής υποστήριξης ενός γραφείου.
Στις μηχανές γραφείου, περιλαμβάνονται μηχανήματα σημαντικότερα των οποίων είναι τα ακόλουθα:
• Υπολογιστές, οθόνες, και περιφερειακά – μονάδες υπολογιστών ,
• Εκτυπωτές, ψηφιοποιητές (scanners), πολυμηχανήματα, φαξ,
• Ταμειακές μηχανές και ταμειακά συστήματα,
• Φωτοτυπικά και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και
• Τηλεφωνικά κέντρα.
Το επάγγελμα του τεχνίτη επισκευής και συντήρησης μηχανών γραφείου έχει ιδιαίτερα σημαντική παρουσία και σημασία στην σύγχρονη λειτουργία του συνόλου των επιχειρήσεων - εμπορικών, βιοτεχνικών, τουριστικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Το επάγγελμα - όπως περιγράφεται στο περίγραμμα αυτό, είναι υπαρκτό και συναντάται όπως ήδη προαναφέρθηκε σε εξειδικευμένους αυτοαπασχολούμενους, αλλά κυρίως σε επιχειρήσεις όπως πχ είναι :
Επιχειρήσεις λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που διαθέτουν τμήματα τεχνικής υποστήριξης των προϊόντων τους.
Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής διαφόρων τύπων μηχανών γραφείου τρίτων – πελατών τους
Πολλοί χρήστες αυτών των τεχνολογιών αδυνατούν σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες τους και να λύσουν τα προβλήματα τους λόγω της έλλειψης τέτοιων τεχνικών, όσο δε αυξάνεται η χρήση νέων τεχνολογιών τόσο το πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλου για την κάθε περίπτωση εξειδικευμένου προσωπικού γίνεται οξύτερο.
Όσοι τεχνικοί ασχολούνται στον τομέα αυτό προέρχονται από παρεμφερείς δραστηριότητες, έχουν δε αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια που προσφέρονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές κάθε συγκεκριμένου εξοπλισμού. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός της μη σε βάθος ευρείας επαγγελματικής γνώσης και της πολύ συχνής αλλαγής τύπων και τεχνολογιών λειτουργίας των μηχανών γραφείων, αποτελεί εμπόδιο στην διαρκή ενημέρωση και εμπλουτισμό των γνώσεων εκάστου τεχνίτη, με αποτέλεσμα να μην εφικτός ο κατάλληλος επαγγελματικός αυτοπροσδιορισμός κάθε τεχνίτη.
Σήμερα η απασχόληση στο επάγγελμα αυτό είναι πλήρης και η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά της συγκεκριμένης εξειδικευμένης εργασίας.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη Επισκευής και Συντήρησης Μηχανών Γραφείου
Τεχνίτης Επιφανειακών Εξορυκτικών Έργων
Τι αφορά:
Ο τεχνίτης επιφανειακών εξορυκτικών έργων χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του, τη μυϊκή του δύναμη, την εμπειρία του, κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και ειδικά υλικά προκειμένου να πραγματοποιήσει τις διάφορες φάσεις της επιφανειακής εξόρυξης (ξεσκάρωμα, γόμωση, χειροδιαλογή, δειγματοληψία, καθοδήγηση μηχανημάτων και διάφορες άλλες εργασίες επιφανειακής εξόρυξης).
Ο τεχνίτης έχοντας την απαραίτητη εμπειρία και κατέχοντας τις απαραίτητες επαγγελματικές άδειες γνωρίζει τη συμπεριφορά των πετρωμάτων και εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τον εαυτό του και τους συναδέλφους του, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και το έργο.
Ο συνδυασμός όλων των προηγούμενων παρέχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της επιφανειακής εξόρυξης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Το συγκεκριμένο επάγγελμα ασκείται στη μεταλλευτική βιομηχανία, στην επιφανειακή εξόρυξη μαρμάρου, στην επιφανειακή εξόρυξη αδρανών υλικών, στην επιφανειακή εξόρυξη ενεργειακών ορυκτών στις τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες.
Οι τεχνίτες επιφανειακών εξορυκτικών έργων αποτελούν ουσιαστικό τμήμα των εξειδικευμένων εργαζομένων στους παραπάνω τομείς . Μαζί με τους χειριστές κινητών μηχανημάτων αποτελούν τον κορμό αυτών των επιχειρήσεων.
Οι τεχνίτες επιφανειακών εξορυκτικών έργων θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητο και βασικό στοιχείο των επιφανειακών έργων, καθώς η ανθρώπινη εμπειρία και εκτίμηση της συμπεριφοράς των πετρωμάτων στα επιφανειακά έργα όπως και η ανθρώπινη συμμετοχή στη γόμωση, κύρια στον έλεγχο πριν και μετά την έκρηξη, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Επίσης ένα πλήθος βοηθητικών αλλά απαραίτητων εργασιών που προκύπτουν, καθιστούν επιτακτική την παρουσία των τεχνιτών επιφανειακής εξόρυξης.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη Επισκευής και Συντήρησης Μηχανών Γραφείου
Τεχνίτης Εργαλειομηχανών
Τι αφορά:
Ο χειρισμός και η συντήρηση των εργαλειομηχανών είναι το αντικείμενο της εργασίας του Τεχνίτη Εργαλειομηχανών . Εργαλειομηχανές είναι τα ειδικά μηχανήματα που δίνουν μορφή σε κομμάτια μετάλλου.Κυριότερες επαγγελματικές δραστηριότητες:
• Με βάση τις τεχνικές και γενικές οδηγίες, την ορθολογική χρησιμοποίηση των εργαλείων και μηχανών, τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές ασφαλείας
• Χρησιμοποιεί και εφαρμόζει συστηματικά τα μέσα και μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία.
• Εξασφαλίζει την τήρηση των επιμέρους και συνολικών προδιαγραφών και τεχνικών οδηγιών λειτουργίας και ασφαλείας των εργαλειομηχανών
• Εκτελεί σύμφωνα με τα σχέδια και τις γενικές ή/και ειδικές τεχνικές οδηγίες τις εργασίες που περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω με επισήμανση των γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτούνται κατά περίπτωση.
• Επιλέγει και φροντίζει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε συσκευές, όργανα, εργαλεία και υλικά για την επιτυχή απόδοση των εργαλειομηχανών
• Kαταγράφει τα τεχνικά και στατιστικά στοιχεία και δίνει προφορική ή/και γραπτή αναφορά σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα των επεμβάσεών του.
• Υπολογίζει και κοστολογεί τις εργασίες και τα υλικά που αφορούν
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Οι τεχνίτες εργαλειομηχανών μπορούν να δημιουργήσουν και να εργαστούν σε αυτόνομα μηχανουργεία που κατασκευάζουν ή επισκευάζουν μηχανολογικά και άλλα αντικείμενα (ανταλλακτικά αυτοκινήτων, γεωργικών μηχανημάτων, αεροσκαφών κ.ά.). Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εργαλειομηχανές, συμβατικές ή CNC, για τη κατασκευή των προϊόντων τους (επαγγελματικός εξοπλισμός, μεταλλουργικά προϊόντα, μεταλλικές κατασκευές κ.ά.). Τέλος, μπορούν να δημιουργήσουν εμπορικές επιχειρήσεις κοπτικών εργαλείων και μηχανών.
Οι επιχειρήσεις στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν οι τεχνικοί εργαλειομηχανών παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε περιοχές που είναι έντονη η βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς σε πολλές βιομηχανίες είναι απαραίτητοι οι τεχνίτες που χειρίζονται εργαλειομηχανές. Επίσης, αρκετά μηχανουργεία υπάρχουν και σε γεωργικές περιοχές, όπου αναλαμβάνουν την επισκευή των γεωργικών μηχανημάτων.
Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Οχημάτων
Τι αφορά
Ο Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Οχημάτων προσφέρει εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη εργασία σε επαγγελματικούς χώρους όπου εκτελούνται εργασίες επισκευής και συντήρησης όλων των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων του αυτοκινήτου, καθώς και εργασίες διάγνωσης/ανεύρεσης βλαβών και ελέγχου καλής λειτουργίας όλων των ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών συστημάτων για κάθε τύπο οχημάτων.
Ο Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Οχημάτων έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να εκτελεί υπεύθυνα, εμπρόθεσμα και με επαγγελματική δεοντολογία τις σχετικές εργασίες επί του αυτοκινήτου, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή. Εκτελεί τις εργασίες τηρώντας τους κανονισμούς ασφάλειας εργασίας και προστασίας περιβάλλοντος. Επίσης χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τα εργαλεία, τις διαγνωστικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής, συντήρησης και διάγνωσης των οχημάτων.
Οι υφιστάμενες ειδικεύσεις/κατευθύνσεις του επαγγέλματος ή/και της ειδικότητας είναι οι ακόλουθες :
Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων
Ηλεκτρολόγος Βαρέων Οχημάτων
Τεχνίτης ηλεκτρολόγος μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι τάσεις εξέλιξης του επαγγέλματος επάγονται από παράγοντες τεχνολογικής εξέλιξης, νομικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, δημοσιονομικούς κλπ. Η τάση του επαγγέλματος είναι η ολοένα ενσωμάτωσή και συγχώνευσή του με αυτή του μηχανικού αυτοκινήτων καθώς ολοένα και περισσότερα τμήματα και υπομηχανισμοί του αυτοκινήτου ενσωματώνουν ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς που ελέγχονται είτε από αυτόνομο εγκέφαλο (controller) είτε από τη γενική μονάδα ελέγχου που είναι ο «εγκέφαλος του αυτοκινήτου».
Οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική αφορούν κυρίως τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα του αυτοκινήτου.
Οι προοπτικές για τον Τεχνίτη Ηλεκτρολόγο Οχημάτων είναι σχετικά καλές, εφόσον διαθέτει γνώσεις και δεξιότητες για τα σύγχρονα συστήματα του αυτοκινήτου. Παρατηρείται μεγάλη ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές γνώσεις στην χρήση Η/Υ, προγραμμάτων διάγνωσης και αγγλικής τεχνικής ορολογίας αυτοκινήτου. Τέλος, η προοπτική του επαγγέλματος είναι η εξειδίκευση και ενσωμάτωση επιπλέον γνώσεων ώστε τελικά σε βάθος χρόνου να συγχωνευτεί με την ειδικότητα του μηχανικού αυτοκινήτου.
Τεχνίτης Θερμοκηπιακών καλλιεργειών
Τι αφορά
Ο τεχνίτης Θερμοκηπιακών καλλιεργειών:
• ασχολείται με τη φύτευση, την καλλιέργεια, και τη συγκομιδή των καλλιεργειών που γίνονται σε θερμοκήπια,
• ελέγχει τις τεχνικές διαδικασίες του θερμοκηπίου και αναλαμβάνει τον έλεγχο της συντήρησής του, και
• ασχολείται με την παρακολούθηση αγοράς των πρώτων υλών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που είναι απαραίτητα.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι εξελίξεις στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο επηρεάζουν και την ελληνική αγορά δείχνοντας μια τάση εξειδίκευσης του επαγγέλματος με κύριους στόχους την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και την δυνατότητα διαχείρισης -διατροφικών κυρίως- κρίσεων.
Συνολικά για υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και ανθοκομικών φυτών, ο αριθμός ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ) - ο μέσος όρος του 12μήνου των απασχολούμενων, για τα έτη 2003-2005 παρουσίασε μικρή πτώση (4.4%) από 27.698 ΕΜΕ σε 26.479 ΕΜΕ το 2005. Η ίδια τάση ισχύει για τις ετήσιες μονάδες εργασίας οικογενειακού εργατικού δυναμικού (ΕΜΕΟΕΔ), όπου στο διάστημα 2003 – 2005 μειώθηκαν κατά 4,2% από 18.427 σε 17.653 ΕΜΕΟΕΔ.
Οι θερμοκηπιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό μικρές ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακού χαρακτήρα. Στη διάρκεια της δεκαετίας 1995/96 με 2005/06, το σύνολο των θερμοκηπιακών εκτάσεων αυξήθηκαν από 39.000 περίπου στρέμματα σε 52.000 στρέμματα, που ισοδυναμεί σε ποσοστό 30%, με τη πλειοψηφία των εκτάσεων να βρίσκονται σε πεδινές περιοχές. Στο σύνολο της ελληνικής αγορά παρατηρείται η κατανομή των κηπευτικών / ανθοκομικών καλλιεργειών στα θερμοκήπια να είναι περίπου 90/10. Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Δυτική & Κεντρική Μακεδονία και η Αττική κατέχουν τις μεγαλύτερες θερμοκηπιακές εκτάσεις. Η πλειοψηφία των θερμοκηπίων αφορούσε παλαιότερα θερμοκήπια χωρικού τύπου, αλλά τα τελευταία χρόνια με τις επιδοτήσεις μέσω των σχεδίων βελτίωσης κυρίως, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων (Περιοδικό: Γεωργία – Κτηνοτροφία 9, 1999 και ΕΣΥΕ Στοιχεία 2005-2006).
Τεχνίτης Καθαρισμού Μετάλλων (αμμοβολιστής-υδροβολιστής)
Τι αφορά
Ο Τεχνίτης Καθαρισμού Μετάλλων (αμμοβολιστής-υδροβολιστής):
προετοιμάζει κατάλληλα μεταλλικές επιφάνειες με μηχανικό καθαρισμό χρησιμοποιώντας αποξεστικά μέσα (αμμοβολή, σφαιριδιοβολή, υδροβολή) για την αφαίρεση οξείδωσης, απολεπίσεων, υπολειμμάτων παλαιών χρωμάτων, αφαίρεση ειδικών τύπων χρωμάτων και επικαλύψεων για την εφαρμογή άλλης θερμομηχανικής /χημικής κατεργασίας (μεταλλοψεκασμός, επιφανειακές κατεργασίες μετάλλων, ή την διενέργεια μη καταστροφικού έλεγχου (NDI), σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και προδιαγραφές.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στο συγκεκριμένο επάγγελμα συμπεριλαμβάνονται οι εκτελούντες Αμμοβολή-Υδροβολή, εξαιρούνται και δεν περιγράφονται οι εργασίες των ασκούντων βαφές επί μεταλλικών επιφανειών, παρότι σε αρκετές επιχειρήσεις και οι δύο κατηγορίες εργασιών (καθαρισμός-βαφή) εκτελούνται από τα ίδια άτομα. Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, οι εργασίες της βαφής εκτελούνται από διαφορετικά άτομα τα οποία κατέχουν ανάλογες γνώσεις και εμπειρία, με διαφορετικές λειτουργίες και εργασίες και χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα.Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Σαν επάγγελμα θεωρείται διαρκώς ανερχόμενο, με πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης, αν λάβουμε υπόψη τις αυξητικές τάσεις των στόλων πλοίων και αεροσκαφών καθώς και την αυξητική προτίμηση κατασκευών μεταλλικών κτιρίων.
Αναμένεται αύξηση της ζήτησης καθαριστών μετάλλων με την αύξηση του εμπορικού στόλου πλοίων και σκαφών. Επίσης λόγω της μεταστροφής της οικοδομικής δραστηριότητας στις κατασκευές μεταλλικών κτιρίων λόγω της ευκολίας, ελαχίστου χρόνου κατασκευής και ανθεκτικότητας τους, αναμένεται αλματώδης αύξηση της ζήτησης καθαριστών μετάλλων.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη Καθαρισμού Μετάλλων (αμμοβολιστής-υδροβολιστής)
Τεχνίτης κήπων και έργων πρασίνου
Τι αφορά
Το επάγγελμα του «Τεχνίτη κήπων και έργων πρασίνου» ορίζεται ως η δραστηριότητα που περικλείει τη διαμόρφωση και κατασκευή χώρων και την περιποίηση ανθοκομικών φυτών και δέντρων. Το βασικό αντικείμενο της εργασίας του είναι η φροντίδα για την αναπαραγωγή, τη μεταφύτευση, το κλάδεμα και η συντήρηση δένδρων και φυτών. Ο Τεχνίτης κήπων γνωρίζει τις πηγές και τους τρόπους προμήθειας των κατάλληλων φυτών από την ελληνική ή διεθνή αγορά. Παράλληλα διαμορφώνει και κατασκευάζει χώρους πρασίνου (αίθριους χώρους, ταράτσες, κήπους και λοιπούς χώρους πρασίνου) έπειτα από συνεργασία και συνεννόηση με γεωπόνους ή με αρχιτέκτονες τοπίου. Στο επάγγελμα δεν εντοπίζονται ειδικότητες ή εξειδικεύσεις.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η Ελλάδα από χώρα εκροής μεταναστών, στο τέλος του 20ου αιώνα μετατράπηκε σε χώρα εισροής. Σύμφωνα με την απογραφή, το 1991 στην Ελλάδα υπήρχαν 167.276 μετανάστες, ενώ το 2001 υπήρχαν επισήμως σχεδόν 797.093 μετανάστες, αριθμός που τους τοποθέτησε στο 7% του πληθυσμού. Οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ο κατασκευαστικός τομέας και ο τουρισμός, επωφελήθηκαν αρκετά από τα φθηνά εργατικά χέρια.Το γεγονότος ότι το μεταναστευτικό κύμα οδήγησε σε φτηνά εργατικά χέρια δεν άφησε ανεπηρέαστες και τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό στον κλάδο της «Κηποτεχνίας». Συχνά διαπιστώνεται το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο αλλά και οι εργαζόμενοι να μην διαθέτουν τις απαραίτητες σπουδές και γνώσεις για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Συνέπεια του γεγονότος αυτού και δεδομένο ότι ο πάγιος εξοπλισμός είναι σχετικά χαμηλού κόστους, επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό απασχολουμένων να ασκήσουν το επάγγελμα χωρίς να παρουσιάζονται επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία που θα αποτύπωναν την πραγματική εικόνα απασχόλησης στον κλάδο.Συχνά στον κλάδο παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικής απασχόλησης του προσωπικού. Ειδικά ο μεγαλύτερος όγκος των εργασιών στο επάγγελμα πραγματοποιείται την άνοιξη και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η απασχόληση στο διάστημα αυτό να αυξάνεται αισθητά.
Τεχνίτης Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων
Τι αφορά:
Ως Τεχνίτης μεγάλων αποχετευτικών συστημάτων (Τ.Μ.Α.Σ.) νοείται ο επαγγελματίας που ασχολείται στην συντήρηση, επισκευή και διατήρηση της ομαλής λειτουργίας επιμέρους τμημάτων/ στοιχείων αλλά και του συνόλου ενός αποχετευτικού συστήματος μεγάλης κλίμακας. Τα αποχετευτικά συστήματα μεγάλης κλίμακας είναι συνήθως τμήμα των δικτύων κοινής ωφέλειας ενός οικισμού και αποτελούνται βασικά από αγωγούς, φρεάτια, υδροσσυλογές και σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικούς καθαρισμούς). Τα πιο σύγχρονα από αυτά τα συστήματα υποδιαιρούνται σε αποχετευτικά συστήματα λυμάτων και ομβρίων.
Η συντήρηση, καθαρισμός και επισκευή όλων των αποχετευτικών συστημάτων γίνεται κατά περίπτωση είτε χειρωνακτικά είτε με την χρήση ειδικού οχήματος το οποίο φέρει πιεστικό σύστημα με ακροφύσιο (σφύρα) και σύστημα αναρρόφησης. Ο Τ.Μ.Α.Σ. θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να κρίνει σε κάθε περίπτωση ποιες είναι οι απαιτούμενες εργασίες που θα επαναφέρουν ή θα εξασφαλίσουν στο αποχετευτικό σύστημα την βέλτιστη λειτουργία και υπό την καθοδήγηση των ανωτέρων του μηχανικών (τεχνικού ασφαλείας) να τις φέρει επιτυχώς και ασφαλώς εις πέρας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Οι περισσότεροι Τ.Μ.Α.Σ. απασχολούνται ως μισθωτοί στις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Πρόκειται για τεχνίτες οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν ολοκληρώσει την βασική εκπαίδευση, ενώ κάποιοι έχουν παρακολουθήσει και κάποια μη τριτοβάθμια σχολή εργοδηγών. Επιπλέον καθώς αυτές οι επιχειρήσεις είναι ταυτοχρόνως υπεύθυνες και για την ύδρευση, και μόνο στις μεγαλύτερες από αυτές υφίσταται διαχωρισμός του προσωπικού που φροντίζει αποκλειστικά για την αποχέτευση. Έτσι πολλοί από τους Τ.Μ.Α.Σ. φροντίζουν και για την ομαλή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης.
Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ειδικές σχολές για την εκπαίδευση των Τ.Μ.Α.Σ. Οι ειδικευμένες γνώσεις τους προκύπτουν εμπειρικά, από την καθοδήγηση μεγαλύτερων συναδέλφων και των ανώτερων τους μηχανικών και τεχνικών ασφαλείας που απασχολούνται στην επιχείρηση. Όσον αφορά τον χειρισμό του ειδικού οχήματος απόφραξης η εκπαίδευση γίνεται συνήθως από την εταιρεία κατασκευής του μηχανήματος, διαρκεί 1-2 εβδομάδες και μπορεί να συνοδεύεται από κάποια βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι Τ.Μ.Α.Σ. δουλεύουν σε ομάδες 2-3 ατόμων υπό την επίβλεψη του μηχανικού που είναι και υπεύθυνος ασφαλείας. Στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει κατανομή της εργασίας σε βάρδιες.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη Μεγάλων Αποχετευτικών Συστημάτων
Τεχνίτης Μεταποίησης – Εμπορίας Επεξεργασίας και Τοποθέτησης Υαλοπινάκων
Τι αφορά
Κατεργάζεται επίπεδους υαλοπίνακες (float) για την κατασκευή και τοποθέτηση παραθύρων, υάλινων προσόψεων, υαλόθυρων και άλλων κατασκευών από γυαλί που αφορούν στην εξωτερική προστασία και εμφάνιση, καθώς και την εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση ενός κτιρίου ή μιας οικοδομής. Μεταποιεί, κατασκευάζει και εφαρμόζει γυάλινα στοιχεία κτιρίου ή μίας οικοδομής, όπως πόρτες, παράθυρα, προσόψεις, μπαλκόνια, σκάλες, στέγαστρα καθώς και εσωτερικά χωρίσματα χώρων ή άλλα γυάλινα αντικείμενα όπως τραπέζια, νεροχύτες κλπ.. Συντηρεί, αντικαθιστά και αναμορφώνει τις κατασκευές σύμφωνα με τις ανάγκες ασφάλειας, προστασίας, εμφάνισης και λειτουργικότητας των χώρων ενός κτιρίου ή μίας οικοδομής.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο κλάδος σημειώνει δυναμική ανάπτυξη γιατί οι εξελίξεις στον υαλοπίνακα καθιστούν το υλικό απαραίτητο και ικανό να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις. Επομένως οι προοπτικές εξελίξεις της απασχόλησης στον κλάδο είναι πολύ θετικές.Οι σύγχρονες εξελίξεις στο επάγγελμα του μεταποιητή-εμπόρου-τοποθετητή υαλοπινάκων αφορούν τόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας με τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο επάγγελμα, τόσο στην ραγδαία ανάπτυξη των υλικών με την εξέλιξη των ειδικών υαλοπινάκων, όσο και στην τυποποίηση των διαδικασιών κατασκευής και τοποθέτησης σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αγοράς και της νομοθεσίας. Τα παραδοσιακά εργαλεία της επεξεργασίας έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από σταθερά μηχανήματα κοπής (αυτόματά ή ημιαυτόματα) ,πάγκος κοπής, ροντέ, μπιζωτέ, αμμοβολή, τρυπάνι, CNC κλπ. Τα νέα υλικά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην κατεργασία και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας, ώστε να επιτευχθεί ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Οι αρχιτεκτονικές εξελίξεις και οι νέες δυνατότητες που παρέχει το γυαλί έχουν δημιουργήσει αγορά και για άλλους τύπους εφαρμογών, όπως είναι τα αίθρια, τα υαλοπετάσματα, τα Φ/Β συστήματα.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη Μεταποίησης – Εμπορίας Επεξεργασίας και Τοποθέτησης Υαλοπινάκων
Τεχνίτης Μηχανημάτων Έργων
Τι αφορά:
Ο Τεχνίτης Μηχανημάτων Έργων (εξαιρουμένης της αυτοκίνησης) σαν επάγγελμα δυνατόν να προσφέρει εξαρτημένη ή μη εξηρτημένη εργασία. Δυνατόν να ανήκει στο προσωπικό της κατασκευάστριας του έργου εταιρείας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μόνιμη και συστηματική βάση στα υπ’ αυτής απασχολούμενα μηχανήματα, αλλά είναι εξίσου δυνατόν να καλείται κατά περίπτωση να επέμβει στα μηχανήματα οσάκις αυτό απαιτείται μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας του έργου, ή τέλος να διατηρεί συνεργείο όπου δέχεται και επισκευάζει διάφορα μηχανήματα έργων.
Σε κάθε περίπτωση ο Τεχνίτης Μηχανημάτων Έργων ( εξαιρουμένης της αυτοκίνησης) εκτελεί εργασίες συντήρησης και επισκευής όλων των μηχανημάτων και των μερών τους, που συμμετέχουν στην εκτέλεση ενός έργου, ως και όλες τις εργασίες διάγνωσης και εντοπισμού βλαβών και της καλής λειτουργίας των μηχανημάτων.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Η ολοένα και εντεινόμενη επιβολή περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και περιορισμών, σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη εισαγωγή διαρκώς νεότερων τεχνολογιών στα διάφορα μηχανήματα έργων, καθιστά λίαν επιτακτική την διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση των τεχνιτών μηχανημάτων έργων, για να μπορούν αυτοί να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών.
Παράλληλα οι Τεχνίτες Μηχανημάτων Έργων που εργάζονται ανεξάρτητα από τις κατασκευάστριες εταιρείες, διαθέτουν δηλαδή δικό τους συνεργείο, ή απασχολούνται σε παρόμοια συνεργεία, πρέπει συνεχώς να είναι ενήμεροι των νέων εξελίξεων και τα συνεργεία τους να είναι εξοπλισμένα με τα εργαλεία, μηχανήματα και διαγνωστικές συσκευές που τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις του επαγγέλματος τους.
Επίσης, η εφαρμογή και διαρκώς αυξανόμενη τάση εισαγωγής στα μηχανήματα έργων διαφόρων αυτοματισμών και ηλεκτρονικών συστημάτων, με μέρη των μηχανημάτων ελεγχομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δημιουργούν, μια συνεχώς εξελισσόμενη και απαιτητική κατάσταση σε ότι αφορά την συντήρηση και επισκευή των μηχανημάτων έργων. Ιδίως στον τομέα της διάγνωσης και του έγκαιρου εντοπισμού των βλαβών ή ανωμαλιών σε αυτά.
Η τάση αυτή θα δημιουργήσει νέες ειδικότητες ή και εξειδικεύσεις του ευρύτερου τομέα του Τεχνίτη μηχανημάτων έργων. Η τάση αυτή με τη σειρά της θα εντείνει την ανάγκη για εξεύρεσης του κατάλληλου και τεχνικά ενημερωμένου προσωπικού.
Τεχνίτης μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων
Τι αφορά
Η επισκευή και συντήρηση των μοτοσικλετών / μοτοποδηλάτων είναι ένα βασικό επάγγελμα σχετικά με την επισκευή και συντήρηση γενικά των οχημάτων.Η μοτοσικλέτα / μοτοποδήλατο ως δημοφιλές μέσο μεταφοράς – κυρίως των νέων – απαιτεί υψηλή κατάρτιση γνώσεων και δεξιοτήτων και λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης γενικά στα οχήματα αλλά και λόγω της ύπαρξης όλων των συστημάτων / μηχανισμών / εξαρτημάτων που έχει σαν εξοπλισμό ένα όχημα σε πάρα πολύ μικρό χώρο.Ο τεχνίτης μοτοσικλετών / μοτοποδηλάτων συντηρεί και επισκευάζει όλα τα συστήματα που φέρει μια μοτοσικλέτα όπως ο κινητήρας, το σύστημα μετάδοσης κίνησης, τα υπόλοιπα συστήματα, ανάρτησης, πέδησης, διεύθυνσης, κ.ά, ώστε να εξασφαλίζει την άψογη και ασφαλή λειτουργία κάθε τύπου μοτοσικλέτας / μοτοποδηλάτου.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο Τεχνίτης Μοτοσικλετών / Μοτοποδηλάτων μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε συνεργείο επισκευής και συντήρησης μοτοσικλετών ή αυτοκινήτων, στο Δημόσιο (νομαρχίες, δήμοι, κ.λ.π.), σε ΚΤΕΟ (ιδιωτικά ή δημόσια) ή να ανοίξει δικό του συνεργείο, αφού διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και έχει αποκτήσει τη σχετική άδεια άσκησης «Τεχνίτης Μοτοσικλετών / Μοτοποδηλάτων» από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη Δ/νση Μεταφορών. Επιπρόσθετα μπορεί να εργαστεί ως πολιτικό προσωπικό σε στρατιωτικές υπηρεσίες, ή ως τεχνικό προσωπικό στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη μοτοσικλετών - μοτοποδηλάτων
Τεχνίτης Ορθοπεδικής
Τι αφορά
Ο Τεχνίτης Ορθοπεδικής:
• Κατασκευάζει τη θήκη κολοβώματος (stump socket) για προσθετική ή ορθωτική εργασία.
• Προσαρμόζει ή επισκευάζει ημι-έτοιμα εξαρτήματα προσθετικών ή ορθωτικών μέσων με βάση τα ατομικά ανθρωπομετρικά δεδομένα.
• Κατασκευάζει ή επισκευάζει κοσμητικά μέρη της πρόσθεσης ή της όρθωσης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, του δίνει τη δυνατότητα να εργασθεί σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα κοινωνικής μέριμνας, κέντρα γηριατρικής, εργαστήρια ορθοπεδικών κατασκευών, βιοϊατρικής και εμβιομηχανικής, καθώς και σε εταιρείες εμπορίας ορθοπεδικών ειδών και μέσων αποκατάστασης, στην κατασκευή και διάθεση τεχνητών μελών, ιδιοσυσκευών ορθοπεδικής και αποκατάστασης, και εν γένει στην κατασκευή και διάθεση τεχνικών βοηθημάτων, όπως επί παραγγελία τεχνητά μέλη άνω και κάτω άκρων, υποστηρικτικά βοηθήματα (κηδεμόνες) άνω – κάτω άκρων, αυχένος και κορμού, υποδήματα – πέλματα διαφόρων παθήσεων, καθώς και ζώνες οσφύος κλπ.Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η πλειοψηφία των ατόμων που απασχολούνται στην κατασκευή τεχνικών βοηθημάτων στη χώρα μας, είναι εμπειροτεχνίτες χωρίς εξειδικευμένες σπουδές σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο επίπεδο. Απασχολούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα του δημόσιου τομέα καθώς και σε εταιρείες κατασκευής και εμπορίας ορθοπεδικών ειδών του ιδιωτικού τομέα.
Ο κλάδος της εμπορίας τεχνικών βοηθημάτων, είναι από τους πλέον κερδοφόρους της Ελληνικής αγοράς. Εκτιμάται ότι το κατά το έτος 2000, το κόστος αγοράς τεχνικών βοηθημάτων στη χώρα μας, ανήλθε στα 80 εκ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες κατηγορίες αφορούσαν τις ορθώσεις (23 εκ.), τις προσθέσεις (11 εκ.), τα αναπηρικά αμαξίδια (35 εκ.), καθώς και τα βοηθήματα αυτόνομης διαβίωσης (8 εκ.). Στην παρούσα συγκυρία όμως, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης και κυρίως λόγω της έλλειψης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και της μη συμμόρφωσης της χώρας μας με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται σε στασιμότητα.
Τεχνίτης Πέτρας
Τι αφορά
Στις μέρες μας το παραδοσιακό επάγγελμα του τεχνίτη πέτρας έχει ως βασικό αντικείμενο την επεξεργασία, το πελέκημα, το λάξευμα και το κτίσιμο της πέτρας για την κατασκευή, τη συντήρηση ή την αναπαλαίωση παραδοσιακών κτιρίων και μνημείων. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάζει γεφύρια, σχολεία, εκκλησίες, τζάκια, κρήνες, καλντερίμια, ξερολιθιές κ.ά., με γνώμονα πάντοτε τη διατήρηση της παράδοσης και το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Ο τεχνίτης Πέτρας:
• αναγνωρίζει τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης ή παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικοδομήματος,
• εκτελεί τις τυπικές δομικές εφαρμογές σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής δόμησης,
• εκτελεί τις εργασίες τοιχοποιίας από πέτρα και κατασκευής ή επισκευής στέγης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τεχνικό-αρχιτεκτονικό σχέδιο,
• εκτελεί εργασίες κατασκευής ή επισκευής σύμφωνα με τους κανόνες της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι προοπτικές απασχόλησης για τον επαγγελματία τεχνίτη πέτρας προσδιορίζονται τόσο από την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου στα τεχνικά έργα υποδομής, όσο και από την ανάπτυξη ιδιωτικών έργων με έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην δημιουργία οικολογικών κτιρίων, με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, καθώς και κτιρίων που εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό τοπίο της κάθε περιοχής. Για το λόγο αυτό, το επάγγελμα υπάγεται στα τεχνικά επαγγέλματα συντήρησης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της αστικής ανάπλασης. Η πορεία του κατασκευαστικού κλάδου επηρεάζεται άμεσα από τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες.
Τεχνίτης πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου
Τι αφορά:
Ο Τεχνίτης πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου εργάζεται σε μεταποιητικές μονάδες, που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη στρογγυλή ξυλεία (ξυλεία σε κορμούς).
Το συγκεκριμένο επάγγελμα έρχεται ως συνέχεια των επαγγελμάτων του υλοτόμου, μετατοπιστή ξυλείας και μεταφορέα στρογγυλής ξυλείας. Αντικείμενο του επαγγέλματος είναι η μετατροπή (αξιοποίηση) της στρογγυλής ξυλείας σε πριστή ξυλεία. Η κατεργασία της πριστής ξυλείας (ή και στύλων) μπορεί να περιλαμβάνει την ξήρανση ή και τον εμποτισμό τους. Ως συνέχεια ή/και συμπληρωματικά είτε παράλληλα της πρωτογενούς επεξεργασίας έρχεται η αξιοποίηση των υπολειμμάτων της κατεργασίας αυτής - αλλά και της ξυλείας μικρών διαστάσεων που βγαίνει από το δάσος – για την παραγωγή τεχνητών ξυλοπλακών (μοριοσανίδων, ινοσανίδων). Πρωτογενής επεξεργασία θεωρείται ακόμη και η μετατροπή στρογγυλής ξυλείας σε διακοσμητικά ξυλόφυλλα (καπλαμάδες) και αντικολλητά («κόντρα πλακέ»). Οι συγκεκριμένες επεξεργασίες ωστόσο καταλαμβάνουν πολύ μικρό μέρος της απασχόλησης στην πρωτογενή επεξεργασία του ξύλου, ειδικά δε στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σήμερα σε 2-3 επιχειρήσεις.
Ως συνέχεια της πρωτογενούς επεξεργασίας θεωρείται η δευτερογενής επεξεργασία του ξύλου, η οποία υλοποιείται μέσω των επαγγελμάτων του ξυλουργού, του επιπλοποιού, του ξυλογλύπτη κλπ.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι οι λεγόμενες «δασικές βιομηχανίες» ή «ξυλοβιομηχανίες», δηλαδή μονάδες κατεργασίας στρογγυλής ξυλείας (κορμών) για την παραγωγή πριστής ξυλείας. Υπάρχουν επίσης και μικρότερες καθετοποιημένες μονάδες που ασχολούνται με την κατασκευή κιβωτίων – παλετών, οι οποίες μπορεί να διαθέτουν πριστήριο και οι οποίες προμηθεύονται και κατεργάζονται στρογγυλή ξυλεία κατώτερης ποιότητας για την παραγωγή πριστής ξυλείας και εν συνεχεία την κατασκευή ξύλινων μέσων συσκευασίας είτε πατωμάτων. Στις μονάδες αυτές απασχολούνται επίσης τεχνίτες πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου.
Στον κλάδο σήμερα απασχολούνται περίπου 5.000 εργαζόμενοι.
Οι διαφαινόμενες τάσεις μείωσης της εγχώριας παραγωγής και συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας αναμένεται να σταθεροποιηθούν αλλά και να υπάρξει ανάκαμψη στο μέλλον.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη πρωτογενούς επεξεργασίας ξύλου
Τεχνίτης Πτηνοτροφίας
Τι αφορά
Ο Τεχνίτης πτηνοτροφίας είναι ο ειδικευμένος εργάτης πτηνοτροφίας που ασχολείται με την εκτροφή των πτηνών, είτε για την παραγωγή αυγών, είτε για την παραγωγή κρέατος πουλερικών.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Ο Τεχνίτης Πτηνοτροφίας:
• επιλέγει τα κατάλληλα συστήματα εκτροφής,
• ρυθμίζει τις συνθήκες στο επιλεγμένο σύστημα εκτροφής,
• διαχειρίζεται τους νεοσσούς,
• ασχολείται με τη διατροφή των πτηνών και την αποθήκευση των ζωοτροφών,
• εμπλέκεται στη σφαγή, τον διαχωρισμό και τη συσκευασία των πτηνών με στόχο την εμπορία τους.
• διαχειρίζεται τα επωασμένα αυγά και ασχολείται με την ταυτοποίηση του φύλου,
• ελέγχει τις γεννήσεις,
• διαχωρίζει τους πλεονάζοντες νεοσσούς,
• εμπλέκεται στη συλλογή, ταχτοποίηση και συσκευασία των αυγών με στόχο την εμπορία τους.Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας και αντιπροσωπεύει σήμερα το 5 % της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής. Οι οργανωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παράγουν ετησίως 120.000.000 κοτόπουλα και 1.500.000.000 αυγά. Η παραγωγή καλύπτει σχεδόν πλήρως την εγχώρια ζήτηση.
Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 50 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών. Στην ζωική παραγωγή δραστηριοποιούνται περί τις 2000 αγρότες πτηνοτρόφοι, οι οποίοι συνεργάζονται με τις οργανωμένες / καθετοποιημένες επιχειρήσεις.
Τεχνίτης συστήματος πέδησης
Τι αφορά
Το κύριο αντικείμενο της εργασίας του Τεχνίτη συστήματος Πέδησης είναι η συντήρηση, επισκευή, αντικατάσταση, αφαίρεση, τοποθέτηση και διάγνωση βλαβών όλων των εξαρτημάτων του συστήματος πέδησης καθώς και των παρελκυόμενων του συστήματος πέδησης, κάθε τύπου οχήματος (επιβατικά, ελαφρά φορτηγά, βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, μοτοσικλέτες, ειδικά οχήματα κ.λπ.), περιλαμβάνοντας όλα τα εξαρτήματα και υποσυστήματα του συστήματος ή που είναι σε άμεση σχέση με το σύστημα πέδησης, π.χ. όλα τα εξαρτήματα που λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα ή με υδραυλικό υγρό.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου σε όλα τα συστήματα αυτοκινήτου έχουν εφαρμογή και στα συστήματα πέδησης όπως π.χ. το Anti-Lock Braking System (A.B.S), έχουν επηρεάσει και διευρύνει το αντικείμενο απασχόλησης του Τεχνίτη συστήματος Πέδησης.Οι εργασίες συντήρησης, επισκευής, διάγνωσης, βελτίωσης και εγκατάστασης των σύγχρονων συστήματος Πέδησης απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλο διαγνωστικό εξοπλισμό και σηματοδοτούν και την τεχνολογική εξέλιξη του επαγγέλματος.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο Τεχνίτης Συστήματος Πέδησης μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε συνεργείο επισκευής και συντήρησης συστήματος πέδησης ή αυτοκινήτων, στο Δημόσιο (νομαρχίες, δήμοι κ.λπ.), την ΕΘΕΛ/ΟΑΣΑ, σε ΚΤΕΟ (ιδιωτικά ή δημόσια) ή να ανοίξει δικό του συνεργείο, αφού διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και έχει αποκτήσει τη σχετική άδεια άσκησης «Τεχνίτη συστήματος Πέδησης» από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη Δ/νση Μεταφορών.
Τεχνίτης συστημάτων ξηράς δόμησης - Γυψοτεχνίας
Τι αφορά
Ο ‘Τεχνίτης Συστημάτων Ξηράς Δόμησης - Γυψοτεχνίας’ ασχολείται κυρίως με την διαμόρφωση εσωτερικών χώρων (κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, νοσοκομείων, κλινικών, νοσοκομείων, ξενοδοχείων, τραπεζών, σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων). Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στα συστήματα ξηράς δόμησης είναι οι ακόλουθες:
Κατασκευές ψευδοροφών
Κατασκευές και επενδύσεις τοιχοποιίων
Τοποθετήσεις κινητών χωρισμάτων
Τοποθετήσεις έτοιμων κουφωμάτων
Τοποθετήσεις ειδικών δαπέδων (ξύλινα-laminate, πλαστικά, πολυβυνίλια)
Διακοσμήσεις (γύψινα διαφόρων εφαρμογών, ταπετσαρίες τοίχων)
Ο ‘Τεχνίτης Συστημάτων Ξηράς Δόμησης - Γυψοτεχνίας’ επεξεργάζεται γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες με μεταλλικά προφίλ ου αφορούν σε εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση κτηρίων. Επίσης τοποθετεί τυποποιημένα προφίλ ορυκτών ινών κατασκευάζοντας οροφές. Τοποθετεί προκατασκευασμένα θυρόφυλλα, πόρτες, πατώματα, ταπετσαρίες και γύψινα σύμφωνα με τις ανάγκες εμφάνισης και λειτουργίας χώρων εντός και εκτός των κτηρίων.Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εν λόγω επάγγελμα χαρακτηρίζεται ως στεγασμένο, συνεπώς όπου εκτελούνται οι επιμέρους εργασίες δεν απαιτούνται οικοδομικά ένσημα παρότι οι απασχολούμενοι οφείλουν να υπόκεινται στην ασφαλιστική νομοθεσία είτε ως εργολάβοι είτε ως εργαζόμενοι.Παράλληλα, το συγκεκριμένο επάγγελμα περιλαμβάνει εργασίες όπως ο εφαρμογή διακοσμητικών στοιχείων και γύψινων κατασκευών που αφορούν στη σχεδίαση, την κατασκευή, επισκευή και εφαρμογή γύψινων διακοσμήσεων (κορδόνι, ροζέτα, μικρό θόλο κ.λπ.) σε σπίτια ή καταστήματα και εκτελούν καθώς και εργασίες συντήρησης επιφανειών με διάφορους τύπους γύψου.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Παρότι ο κλάδος αναπτύσσεται διαρκώς όπως και ζήτηση για συστήματα ξηράς δόμησης, η μη ύπαρξη δομημένου συστήματος κατάρτισης και επιμόρφωσης γενικότερα στερεί τη δυνατότητα διαμόρφωσης εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και κεφαλαιοποίησης της διαθέσιμης τεχνογνωσίας.Ο περιορισμένος βαθμός και η απουσία μηχανισμών εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, πιστοποίησης, αξιολόγησης και διαμόρφωσης τεχνικών προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ‘στρεβλώσεων’ στην αγορά του κλάδου σε επίπεδο παραμετροποίησης των ασφαλιστικών δυνατοτήτων, της φορολογίας, της παρακολούθησης της αγοράς, των μισθών, του κόστους και εν γένει της ποιότητας και του χαρακτήρα του ανταγωνισμού.
Η σχέση πιστοποίησης και στρεβλώσεων επίσης επεκτείνεται και σε επίπεδο διασφάλισης της ποιότητας προς τον πελάτη, διασφάλισης των επιπέδων κόστους σύμφωνα με τον πραγματικό ανταγωνισμό και ελέγχου της σχέσης κόστους, προστιθέμενης αξίας και φορολογίας.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη συστημάτων ξηράς δόμησης - Γυψοτεχνίας
Τεχνίτης συστημάτων τροφοδοσίας πετρελαιοκινητήρων
Τι αφορά
Η συντήρηση, ο έλεγχος, η επισκευή, η διάγνωση βλαβών, η αφαίρεση και επανατοποθέτηση των Συστημάτων Τροφοδοσίας των Πετρελαιοκινητήρων, επιβατικών οχημάτων, ελαφρών ή βαρέων φορτηγών ή και γενικά πετρελαιοκινητήρων που χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές, αποτελεί το βασικό αντικείμενο της εργασίας του Τεχνίτη Συστημάτων Τροφοδοσίας Πετρελαιοκινητήρων.
Ο Τεχνίτης Συστημάτων Τροφοδοσίας Πετρελαιοκινητήρων μπορεί να εργαστεί σε μεγάλες μονάδες επισκευής αυτοκινήτων, στον Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό Τομέα ή να ανοίξει δικό του συνεργείο παίρνοντας τη σχετική άδεια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη Δ/νση Μεταφορών
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η λειτουργία συνεργείων με μοναδικό – αποκλειστικό αντικείμενο την συντήρηση, επισκευή και ρύθμιση κάθε είδους Αντλίας Πετρελαιοκινητήρα καθώς και των μπεκ σε επιβατικά / Φορτηγά / Μοτοσικλέτες, είναι μια ειδική επαγγελματική δραστηριότητα στον ευρύτερο Κλάδο επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων.
Η συντήρηση, η επισκευή και η ρύθμιση Αντλιών Πετρελαιοκινητήρων και των μπεκ, αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο της εργασίας του. Διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες ώστε να ελέγχει, να εντοπίζει, επισκευάζει και ρυθμίζει τα συστήματα έγχυσης καυσίμου των Πετρελαιοκινητήρων.
Αποσυναρμολογεί και συναρμολογεί τα εξαρτήματα κάθε είδους συστήματος έγχυσης καυσίμου Πετρελαιοκινητήρων, ελέγχει, επιδιορθώνει ή αντικαθιστά τα κατεστραμμένα εξαρτήματα και κάνει τις απαραίτητες δοκιμές για να επιβεβαιώσει την καλή λειτουργία των αντλιών και των εγχυτήρων (μπεκ). Στα πλαίσια της περιοδικής συντήρησης του αυτοκινήτου, ελέγχει την αντλία και τα μπεκ, αντικαθιστά τα φθαρμένα εξαρτήματα και γενικότερα ελέγχει την καλή λειτουργία του συστήματος.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Σαφή αναλυτικά στοιχεία για το είδος των επιχειρήσεων όπου εμφανίζεται κατά κύριο το επάγγελμα δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που αναφέρονται σαν συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων ασχολούνται και με την επισκευή των πετρελαιοκινητήρων.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την επισκευή αντλιών πετρελαιοκινητήρων είναι ατομικές και σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αντλιών Πετρελαιοκινητήρων κατανέμονται σε όλη την Ελλάδα.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη συστημάτων τροφοδοσίας πετρελαιοκινητήρων
Τεχνίτης σχεδιασμού και παραγωγής έτοιμου ενδύματος
Τι αφορά
Ο «Τεχνίτης σχεδιασμού και παραγωγής έτοιμου ενδύματος» ασχολείται με την βιομηχανική – βιοτεχνική κατασκευή ενδυμάτων (ανδρικών, γυναικείων και παιδικών), εξωτερικής και εσωτερικής ένδυσης, από ύφασμα που απαιτεί η ανάγκη της αγοράς και η εξέλιξη της μόδας.
Περιεχόμενο:
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες του /της “Τεχνίτη σχεδιασμού και παραγωγής ετοίμου ενδύματος” περιλαμβάνουν:
α) Την επιλογή, προμήθεια και έλεγχο των υφασμάτων, των βοηθητικών υλικών και αξεσουάρ, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τις επιθυμητές ιδιότητες του τελικού προϊόντος.
β) Την επιλογή σχεδίων ενδυμάτων βάσει των τάσεων της μόδας και των απαιτήσεων της αγοράς.
γ) Τη δημιουργία προτύπου κοπής (πατρόν), βάσει του σχεδίου του ενδύματος.
δ) Το χειρισμό υπολογιστικών προγραμμάτων (CAD) για τη δημιουργία σχεδίων πατρόν και μοντέλων.
ε) Τη δημιουργία, οργάνωση και παρουσίαση συλλογής ενδυμάτων (κολεξιόν) ανά σεζόν.
ζ) Τον υπολογισμό της απαραίτητης ποσότητας υφάσματος, των βοηθητικών υλικών και των χρόνων κοπής, ραφής και συσκευασίας, για τη παραγωγή του ενδύματος.
η) Το προγραμματισμό και την επίβλεψη της παραγωγικής διαδικασίας (κοπή, ραφή συσκευασία τελικού προϊόντος) ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και απρόσκοπτη παραγωγή.
ι) Την εφαρμογή μεθόδων διασφάλισης της ποιότητας, ανάλυσης των αποτελεσμάτων και προώθησης διορθωτικών κινήσεων.Σκοπός:
- Η μαζική παραγωγή προϊόντων ένδυσης σε διεθνώς καθορισμένα μεγενθολόγια.
- Η συνεχή προσαρμογή στις εξελίξεις της μόδας και τις απαιτήσεις της αγοράς.
- Η ικανοποίηση των πελατών με μια ευρεία γκάμα προϊόντων (κολεξιόν), η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές κατασκευής και ποιότητας των τελικού προϊόντος.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η συνολική απασχόληση στο κλάδο της κατασκευής ετοίμων ενδυμάτων μειώνεται, ακολουθώντας την ύφεση που παρουσιάζει συνολικότερα ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση της απασχόλησης των τεχνιτών σχεδιασμού και παραγωγής έτοιμου ενδύματος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της επιχείρησης στην οποία αναφερόμαστε.
Στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία όπου κατά κύριο λόγο απασχολούνται και οι περισσότεροι τεχνίτες σχεδιασμού και παραγωγής έτοιμου ενδύματος, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, η μεταφορά μέρους ή και του συνόλου της παραγωγικής δραστηριότητας σε χώρες χαμηλού κόστους, έχουν επιφέρει μείωση της απασχόλησης.
Αντίθετα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η απασχόληση τεχνιτών σχεδιασμού και παραγωγής έτοιμου ενδύματος σε εμπορικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπείες ετοίμου ενδύματος, οίκους μόδας και βιοτεχνίες παραγωγής επώνυμου ρούχου ποιότητας.
Στα υπόλοιπα είδη επιχειρήσεων όπου απασχολούνται τεχνίτες σχεδιασμού και παραγωγής ετοίμου ενδύματος παρουσιάζονται αυξομειώσεις στην απασχόληση χωρίς όμως μεγάλη επίδραση στη συνολική απασχόληση του κλάδου καθώς είναι μικροί οι αριθμοί των απασχολούμενων.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη σχεδιασμού και παραγωγής έτοιμου ενδύματος
Τεχνίτης τροχών
Τι αφορά
Το κύριο αντικείμενο της εργασίας του τεχνίτη τροχών είναι η συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση των τροχών κάθε τύπου οχήματος (επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, ειδικά οχήματα κ.λ.π.), περιλαμβάνοντας τις ζάντες (σώτρα) αλλά και τα ελαστικά (επίσωτρα).Εργάζεται σε δική του επιχείρηση, σε συνεταιριστική, ή ως υπάλληλος σε ιδιωτική ή δημόσια επιχείρηση. Από ειδικευμένο τεχνίτη μπορεί να εξελιχθεί σε τεχνικό υπεύθυνο ή εργοδηγό ή αντίστοιχο προϊστάμενο σε αντίστοιχο τμήμα.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο τεχνίτης τροχών μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε βουλκανιζατέρ ή συνεργείο αυτοκινήτων, στο Δημόσιο (νομαρχίες, δήμοι, κ.λ.π.), στην ΕΘΕΛ/ΟΑΣΑ, σε ΚΤΕΟ (ιδιωτικά ή δημόσια) ή να ανοίξει δικό του βουλκανιζατέρ ή συνεργείο παίρνοντας τη σχετική άδεια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη Δ/νση Μεταφορών.
Τεχνίτης Υδατοκαλλιέργειας
Τι αφορά
Ο Τεχνίτης Υδατοκαλλιέργειας:
• απασχολείται σε εκμεταλλεύσεις καλλιέργειας υδάτινων οικοσυστημάτων, είτε είναι σύγχρονες, όπως αυτές των εντατικών μορφών καλλιέργειας, είτε παραδοσιακές, όπως οι εκτατικές καλλιέργειες των λιμνοθαλασσών,
• επικεντρώνεται στην υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, και
• παρακολουθεί τις μεθόδους παραγωγής και τις παραμέτρους που την επηρεάζουν.
Οι τεχνίτες αυτής της κατηγορίας έχουν δυνατότητες χειρισμού ζωντανών οργανισμών κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, είναι σε θέση να τηρούν τους απαραίτητους αυστηρούς κανόνες υγιεινής, καθώς και να χειρίζονται το τελικό προϊόν. Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται σήμερα με χειρωνακτική εργασία, στηριζόμενη όμως από ηλεκτρονικά όργανα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί με αξιοπιστία η ποιότητα σε κάθε στάδιο της παραγωγής.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν για τη χώρα μας, σημαντικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Η χώρα μας καλύπτει το ήμισυ της παραγωγής τσιπούρας, λαυρακιού και νέων ειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, 2005, στον ελληνικό κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, απασχολούνται περίπου 4.400 άτομα, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι (αλιείς ) σε λιμνοθάλασσες ανέρχονται σε 1.500 περίπου άτομα. Το εποχιακό προσωπικό ανέρχεται σε 1.400 άτομα. Στον τομέα των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών σημαντικό ποσοστό απασχόλησης κατέχουν οι γυναίκες που απασχολούνται κυρίως σε συσκευαστήρια ( 45-50%) και δευτερευόντως στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς. Το μερίδιο συμμετοχής των αλλοδαπών στις υδατοκαλλιέργειες εκτιμάται σε ένα σεβαστό ποσοστό που απασχολούνται κυρίως στις μονάδες πάχυνσης, στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς και δευτερευόντως στα συσκευαστήρια.
Οι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία του κλάδου είναι ευνοϊκές, αν ληφθούν υπόψη οι τάσεις που κυριαρχούν στην Ε.Ε. για προστασία των ιχθυο-αποθεμάτων και η εξοικείωση των καταναλωτών με τα προϊόντα των υδατοκαλλιεργειών, σε συνδυασμό με την επαγγελματική εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, καθώς και με τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις που παρουσιάζει ο κλάδος. Η μεταποίηση προϊόντων υδατοκαλλιέργειας συμβάλλει στη διάθεση τους στην αγορά, ακολουθώντας τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.
Τεχνίτης υδραυλικών εγκαταστάσεων
Τι αφορά
Ο Τεχνίτης Υδραυλικών Εγκαταστάσεων εργάζεται σε έτοιμα ή υπό κατασκευή κτίρια, οικόπεδα, κήπους και λοιπούς κοινόχρηστους (Δημόσιους ή Δημοτικούς) ή μη χώρους. Είναι αυτοαπασχολούμενος εργολάβος ή εργαζόμενος με υπαλληλική σχέση σε εργολήπτη ή ως συντηρητής σε βιομηχανικές μονάδες, μεγάλα κτίρια (Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα). Ως αυτοαπασχολούμενος δύναται να αναλαμβάνει Δημόσια ή δημοτικά έργα.Εκτελεί τις παρακάτω εργασίες:
Συντηρεί, επισκευάζει ή τοποθετεί αγωγούς μεταφοράς ρευστών συνήθως δε νερού ύδρευσης ψυχρού ή θερμού, νερού κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού, αποχετεύσεων, κολυμβητικών δεξαμενών, υδατόπυργων, αρδευτικών-αποστραγγιστικών έργων, δικτύων πυρόσβεσης και γεωθερμικών εγκαταστάσεων. Επίσης, συντηρεί, επισκευάζει ή τοποθετεί αγωγούς μεταφοράς υγρών ή αερίων καυσίμων, ιατρικών αερίων, πεπιεσμένου αέρα και αερισμού χώρων. Τέλος, εγκαθιστά και συνδέει τις αντίστοιχες συσκευές που εξυπηρετούν τα παραπάνω δίκτυα.Έχει γνώσεις Ελληνικής γλώσσας, πρακτικής αριθμητικής και αυτοματισμών και εμπεριστατωμένες γνώσεις τεχνολογίας υλικών και μηχανουργικής τεχνολογίας.Το 1991 θεσμοθετήθηκε το επάγγελμα. Εκδόθηκε το Π.Δ. 38/1991, μέσα από το οποίο θεσπίστηκαν νομοθετικές διατάξεις που πιστοποιούν τις εργασίες των υδραυλικών. Το παραπάνω Π.Δ. συμπληρώθηκε -τροποποιήθηκε με τα Π.Δ. 48/95 – 55/2000.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Από όλες τις πηγές (έρευνες πεδίου διαφόρων Πανεπιστημίων, συνεντεύξεις με επαγγελματίες του κλάδου στα πλαίσια εκπόνησης του παρόντος περιγράμματος κ.α.) προκύπτει, ότι στο επάγγελμα του τεχνίτη υδραυλικών εγκαταστάσεων υπάρχει σχεδόν πλήρης απασχόληση.Οι τάσεις απασχόλησης στο επάγγελμα είναι σχετικά σταθερές, δηλαδή αναμένεται να διατηρηθεί η κατάσταση της σχεδόν πλήρους απασχόλησης των επαγγελματιών. Ως προς το μέσο / μακροπρόθεσμο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της οικονομίας και του κλάδου των οικοδομών γενικότερα, αλλά και από τις τάσεις επιλογής της ειδικότητας των υδραυλικών στα πλαίσια της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, κ.λ.π., οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν στη παρούσα φάση.
Τεχνίτης υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας
Τι αφορά:
Οι Τεχνίτες υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας είναι τα μέλη των
ομάδων Λειτουργίας (Προσωπικό Φυλακής (βάρδιας) στους Υδροηλεκτρικούς
Σταθμούς Παραγωγής Ενέργειας ή συμπληρωματικό Ημερήσιο Προσωπικό σε
τέτοιους Σταθμούς, που καλύπτουν τις θέσεις εργασίας Λειτουργίας &/ή Συντήρησης
Εργάζονται κάτω από την επίβλεψη / καθοδήγηση των Μηχανικών
Υπηρεσίας των Σταθμών, («ημερήσιων», και της λοιπής στελέχωσης της
Λειτουργίας μεγαλύτερων Κεντρικών Υπηρεσιών της αντίστοιχης επιχείρησης ) και
εξασφαλίζουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας: εποπτεία,
φύλαξη, χειρισμούς, ροή των αναγκαίων πληροφοριών από/προς το λοιπό σύστημα,
μικρών ή και (στις περιπτώσεις των ειδικεύσεων) τακτικών συντηρήσεων/επισκευών.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Το επάγγελμα των Τεχνιτών υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα τηλεμετρήσεων, αυτοματισμών και τηλεπιτήρησης των «μεγάλων», ισχύος άνω των 15MW, ΥδροηλεκτρικώνΣταθμών, κλπ αφορά έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων στην ΔΕΗ, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης των μικρότερης ισχύος μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών μόλις διανοίγονται, με την «καθημερινή» αύξηση ως συνέπεια της αποκεντρωμένης παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τόσο σε συνδυασμό με σταθμούς ΑΠΕ, όσο και με «αυτόνομους» μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς παραγωγής ενέργειας που δημιουργούνται στα πλαίσια της σύγχρονης πολιτικής βελτιστοποίησης των υδάτινων πόρων σε τοπικό επίπεδο της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης οι Σταθμοί αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των ΑΠΕ και η τιμή της παραγόμενης kWh είναι παρόμοια με αυτή για την Αιολική Ενέργεια.
Για το λόγο αυτό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από πολλούς ιδιώτες επενδυτές και Επιχειρήσεις να κατασκευασθούν τέτοια μικρά υδροηλεκτρικά, σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδος και θα υπάρξει πολύ μεγάλη ανάγκη θέσεων εργασίας για τεχνικούς με το επάγγελμα αυτό και τις σχετικές εξειδικεύσεις. Σημειώνεται ότι υπάρχουν δεκάδες αιτήσεις στη ΡΑΕ για έκδοση αδειών παραγωγής για μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς.
Σήμερα στο επάγγελμα αυτό (βασικό επάγγελμα και εξειδικεύσεις) σε όλες τις
ιεραρχικές βαθμίδες εργάζονται περίπου 150 εργαζόμενοι συνολικά. Επισημαίνεται όμως ότι οι πρόσφατες τεχνολογικές μεταβολές και ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ θα δώσουν μια ώθηση στον τομέα και των μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας
Τεχνίτης Υπόγειων Εξορυκτικών Εργασιών
Τι αφορά:
Ο τεχνίτης υπογείων εξορυκτικών έργων χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του, τη μυϊκή του δύναμη, την εμπειρία του, κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και ειδικά υλικά προκειμένου να πραγματοποιήσει τις διάφορες φάσεις της υπόγειας εξόρυξης (ξεσκάρωμα, γόμωση, τοποθέτηση πλέγματος ασφαλείας, τοποθέτηση δικτύων και διάφορες άλλες εργασίες υπόγειας εξόρυξης).
Ο τεχνίτης έχοντας την απαραίτητη εμπειρία και κατέχοντας τις απαραίτητες επαγγελματικές άδειες γνωρίζει τη συμπεριφορά των πετρωμάτων και εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τον εαυτό του και τους συναδέλφους του, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και το έργο.
Ο συνδυασμός όλων των προηγούμενων παρέχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της υπόγειας εξόρυξης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Η εξορυκτική βιομηχανία (μεταλλεύματα και μάρμαρα), που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό τεχνιτών πιστεύεται ότι θα έχει μια στασιμότητα δραστηριοτήτων.
Η υπόλοιπη εξορυκτική δραστηριότητα που αφορά κυρίως τα υπόγεια τεχνικά έργα πιστεύεται ότι θα έχει σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. Η αυξημένη μηχανοποίηση – αυτοματοποίηση και η εφαρμοζόμενες νέες τεχνολογίες στην εξόρυξη περιορίζουν και θα περιορίσουν περισσότερο στο μέλλον τους τεχνίτες υπογείων εξορυκτικών εργασιών.
Εκτιμάται ότι το 70% των τεχνιτών υπογείων εξορυκτικών εργασιών δραστηριοποιείται στα υπόγεια μεταλλεία της περιοχής Παρνασσού, Οίτης και Χαλκιδικής και στις υπόγειες εκμεταλλεύσεις μαρμάρου της Αττικής και Δράμας.
Το συγκεκριμένο επάγγελμα ασκείται στη μεταλλευτική βιομηχανία, στην υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου, στις τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες.
Σήμερα οι τεχνίτες υπογείων απασχολούνται σε τέσσερες μεταλλευτικές εταιρείες, σε μία εταιρεία μαρμάρου και σε διάφορες κατασκευαστικές που αναλαμβάνουν υπόγεια έργα (πχ. σήραγγες).
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τεχνίτη Υπόγειων Εξορυκτικών Εργασιών
Τεχνίτης χοιροτροφίας
Τι αφορά
• Το βασικό αντικείμενο του επαγγέλματος τεχνίτης χοιροτροφίας, είναι να εφαρμόζει τα επιστημονικά (ζωοτεχνικά) δεδομένα που είναι ευρέως αποδεκτά στην πράξη και τα οποία αφορούν σε όλες τις εργασίες που απαιτούνται για την ορθή - από ζωοτεχνικής άποψης - λειτουργία της χοιροτροφικής μονάδας.
• Το φάσμα των εργασιών του διαφέρει ως προς τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (αναπαραγωγή, απογαλακτισμός, πάχυνση) και ως προς το είδος του ζωικού κεφαλαίου (κάπροι, χοιρομητέρες σε ξηρά περίοδο, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, χοιρίδια θηλάζοντα, παχυνόμενα).
• Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και να συντηρεί τον εξοπλισμό του χοιροστασίου αλλά και να διαχειρίζεται κατάλληλα τα κτηνοτροφικά απόβλητα της μονάδας (στερεά – υγρά απόβλητα, νεκρά ζώα, υποπροϊόντα σφαγείου κλπ).
• Όλα τα παραπάνω είναι οι γενικές κατευθύνσεις εργασιών σε ένα χοιροστάσιο. Αποτελούνται από μικρότερες επιμέρους εργασίες όπου ο κάθε τεχνίτης ενδεχομένως να εκπαιδευτεί και να ειδικευτεί ως προς αυτές.
• Η ικανότητά του τεχνίτη να διαχειρίζεται την τεχνογνωσία προερχόμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες πάνω στον τομέα της ζωοτεχνίας αποτελεί το πιο σημαντικό κριτήριο σχετικά με το είδος και το πλήθος των εργασιών που θα του ανατεθούν.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η Ελληνική χοιροτροφία είναι δημιούργημα των τελευταίων 30–35 χρόνων και αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της κτηνοτροφίας της χώρας μας, δεδομένου ότι παράγει το 27-28% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος.
Η κατ’ άτομο ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στα επίπεδα των 28,4 kg (2006), ενώ στην Ε.Ε. ανέρχεται στα 44 kg. Ο βαθμός αυτάρκειας είναι της τάξεως του 40%, με τάση μείωσης, ενώ η ΕΕ είναι αυτάρκης μέχρι πλεονασματική (100-103%).
Η Ελληνική χοιροτροφία μεταπήδησε από την παραδοσιακή (οικόσιτη και αγελαία) στη βιομηχανική – συστηματική μορφή. Ο εγχώριος πληθυσμός αντικαταστάθηκε σταδιακά από ζώα υψηλής παραγωγής – ευρωπαϊκής κυρίως -προέλευσης.
Η αύξηση της παραγωγής υπήρξε εντυπωσιακή. Από 18.000 τόνους το 1960, έφθασε τους 152.000 τόνους τη 10ετία του 1980 ενώ σήμερα η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 128.000 τόνους. Η κατ’ άτομο ετήσια κατανάλωση χοιρινού κρέατος το 1960 ήταν 3,5 kg και σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, οκταπλασιάστηκε. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση στην παραγωγή χοιρινού κρέατος οφείλεται τόσο στην ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και στη συμβολή της πολιτείας. Η βελτίωση της παραγωγικότητας της Ελληνικής χοιροτροφίας υπήρξε επίσης εντυπωσιακή. Από 984 kg χοιρινού κρέατος ανά χοιρομητέρα και έτος το 1994 έφτασε σήμερα στα επίπεδα των 1.400 kg, ωστόσο μπορεί να φαίνεται ότι υπολείπεται των ζωοτεχνικά αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ (π.χ. Δανία, Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, 1.755 kg, 1.739 kg, 1.724 kg και 1.513kg ) όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα σφάζονται και μικρά χοιρίδια γάλακτος τα οποία μειώνουν το συνολικό βάρος ανά χοιρομητέρα.
Το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία μιας μικρομεσαίου μεγέθους χοιροτροφικής μονάδας εκτελούνται (οι οποίες αποτελούν στη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων της χώρας) και από τον χοιροτρόφο ιδιοκτήτη της εκμετάλλευσης όπως και από την οικογένειά του (με εξαίρεση τις βιομηχανικού τύπου μονάδες). Βοηθητικά – και ανάλογα με τη δυναμικότητα της μονάδας- προσλαμβάνεται τεχνικό προσωπικό (τεχνίτες χοιροτροφίας) το οποίο και ασχολείται με όλων των ειδών τις εργασίες στην πρωτογενή παραγωγή.
Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με την χοιροτροφία αποτελείται από κυρίως από άνδρες σε ποσοστό 90% περίπου επί του συνόλου των απασχολούμενων. Το προφίλ του έλληνα χοιροτρόφου είναι ηλικίας 45 – 64 χρόνων έγγαμου με δύο παιδιά και σχετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Η φύση της συγκεκριμένης εργασίας αποτρέπει τις γυναίκες να ασχοληθούν με αυτή. Ωστόσο, και κυρίως σε οικογενειακού τύπου εκμεταλλεύσεις, η σύζυγος πραγματοποιεί βοηθητικές εργασίες στη μονάδα. Οι νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους δείχνουν απροθυμία να ασχοληθούν με τον κλάδο ενώ οι περισσότεροι νέοι που εργάζονται σε χοιροστάσια, ασκούν το επάγγελμα είτε λόγω οικογενειακής παράδοσης είτε λόγω περιορισμένης δυνατότητας εύρεσης άλλης εργασίας στην περιοχή που ζουν. Ως εκ τούτου ο αριθμός των επαγγελματικών Τεχνιτών Χοιροτροφίας σημειώνει αρνητική τάση με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις εργασίας να καλύπτονται από ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών μεταναστών καθώς κυρίως λαθρομεταναστών το οποίο απασχολείται χωρίς προηγούμενη εμπειρία με συνέπειες η επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού να είναι πλημμελής και να μην εφαρμόζονται σωστά οι ορθοί κανόνες εκτροφής των χοίρων.
Προϋπόθεση για την αύξηση των αναγκών της αγοράς σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό στους τεχνίτες χοιροτροφίας αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου χοιρινού κρέατος.
Γενικά η αγορά είναι έντονα ανταγωνιστική, το πλαίσιο είναι σύνθετο, όμως µε τη σωστή οργάνωση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας το μέλλον της ελληνικής χοιροτροφίας είναι θετικό.
Τεχνίτης Χυτηρίου
Τι αφορά:
Ο τεχνίτης χυτηρίου πραγματοποιεί την τήξη και απόχυση του μετάλλου σε χυτήρια. Διευκρινίζεται ότι οι εργασίες παρασκευής του μοδέλου και κατασκευής του καλουπιού με το χέρι ή με βοηθητικά μηχανήματα, όπως ένα καλούπι από άμμο που γίνεται με το χέρι, δεν συμπεριλαμβάνονται στο επάγγελμα. Ενώ, ο χειρισμός κύριων μηχανημάτων για την κατασκευή του καλουπιού, όπως η επικάλυψη του μοδέλου από κερί με πυρίμαχα υλικά στην μέθοδο του χαμένου κεριού, είναι εντός της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Συνοπτικά οι δραστηριότητες του επαγγέλματος είναι οι ακόλουθες:• Λειτουργία κλιβάνων τήξης μετάλλων.
• Κατασκευή καλουπιών με κύρια μηχανήματα.
• Μεταφορά τήγματος και απόχυση αυτού σε καλούπια.
• Αφαίρεση του χυτού από το καλούπι.
• Μηχανικός καθαρισμός του χυτού.
• Οπτικός και διαστασιολογικός έλεγχος του χυτού, καθώς και δειγματοληψία.
• Πρωτοβάθμια συντήρηση εξοπλισμού του χυτηρίου.
• Συμμετοχή στην βελτιωτική αλλαγή.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Με βάση επίσημα μελέτη για τον κλάδο των χυτηρίων στην Ελλάδα: ο κλάδος της χύτευσης σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων κατευθύνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής του (κυμαίνεται από 60-65% των παραγόμενων προϊόντων του) στον οικοδομικό και γενικότερα στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα. Άρα είναι απλό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η εξελικτική πορεία και τάσεις που διαμορφώνονται στον κατασκευαστικό τομέα αποτελούν ένα από τους βασικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης της τελικής ζήτησης των προϊόντων που προέρχονται από τη χύτευση μετάλλων. Ο κλάδος όμως κατευθύνει τα προϊόντα του και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές όπως είναι η ναυπηγοεπισκευαστική, ο οικιακός εξοπλισμός, οι κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού και συσκευών κλπ με αποτέλεσμα ο τελικός προσδιορισμός των τάσεων να της τελικής ζήτησης του κλάδου να εξαρτάται και από τις εξελίξεις σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων.
Τραπεζοκόμος Μαζικής Εστίασης
Τι αφορά
Ο Τραπεζοκόμος μαζικής εστίασης είναι ο/η εργαζόμενος σε ιδρύματα, λέσχες, οργανισμούς, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολές, κλπ, που η προσφορά της εστίασης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό, και ο οποίος διανέμει και σερβίρει εδέσματα και ροφήματα, σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, οδηγίες και τεχνικές.
Ως προς τη δραστηριότητα ο Τραπεζοκόμος Μαζικής Εστίασης:
• προετοιμάζει τη διαδικασία σερβιρίσματος των γευμάτων,
• σερβίρει τα εδέσματα και εξυπηρετεί τους τροφίμους κατά τη διάρκεια λήψης των γευμάτων,
• αποκαθιστά τους χώρους εστίασης και τακτοποιεί τον εξοπλισμό και τα σκεύη.
Αποτελεί μέρος του διοικητικού-βοηθητικού προσωπικού του οργανισμού και βασικός του σκοπός είναι η σίτιση των ατόμων, εφαρμόζοντας τους κανόνες σερβιρίσματος και τις οδηγίες των διατροφολόγων και των διαιτολόγων. Οι τραπεζοκόμοι στο πλαίσιο της δουλειάς τους, έρχονται σε άμεση επαφή με άτομα διαφορετικών αναγκών και ειδικών ομάδων (π.χ. ασθενείς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, παιδιά κ.α) γι’ αυτό και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτεί ποιότητα και ειδικές δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα των επισιτιστικών υπηρεσιών.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η διαρκώς αυξανόμενη ανάπτυξη στις παρεχόμενες υπηρεσίες επισιτισμού σε ιδρύματα και οργανισμούς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η ένταξη πολλών ιδρυμάτων κυρίως νοσοκομείων σε συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (όπως HASP) δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση στο επάγγελμα του τραπεζοκόμου θα σημειώσει αυξητική τάση. Επίσης και με την λειτουργία των ολοήμερων σχολείων αναμένεται η τόνωση της ζήτησης (εκκρεμεί προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τα καθήκοντα του προσωπικού των τραπεζοκόμων και του λοιπού βοηθητικού προσωπικού που θα υπηρετεί στα ολοήμερα σχολεία).
Υπάλληλος Αγορών και Προμηθειών Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου
Τι αφορά
Στην ελληνική αγορά εργασίας, ο όρος «Υπάλληλος αγορών και προμηθειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου» αναφέρεται σε μια ευρεία κατηγορία εργαζομένων που δραστηριοποιείται στον κλάδο του εμπορίου. Οι αγοραστές αναζητούν σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας παραγωγής τα προϊόντα εκείνα που θα ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των καταναλωτών – πελατών της επιχείρησης στην οποία εργάζονται με τις καλύτερες τιμές. Σύμφωνα με τα παραπάνω η εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Απαιτεί ένα συνδυασμό τεχνικών γνώσεων αναφορικά με τα προϊόντα, την πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς, τεχνικές διαπραγματεύσεων και εκτίμηση της ποσότητας η οποία θα πουληθεί ώστε η επιχείρηση να αποφύγει τα υψηλά αποθέματα (stock). Παράλληλα, ο αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει τον ανταγωνισμό και να είναι μπροστά από αυτόν.
Οι λειτουργίες του αγοραστή είναι οι εξής:
Ερευνά, αξιολογεί και καταγράφει προϊόντα
Διερευνά και διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές και διεκπεραιώνει τις εισαγωγές .
Υποστηρίζει διοικητικά το τμήμα του, παρακολουθεί και ενημερώνει για τα προϊόντα.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στη χώρα μας, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, το επάγγελμα του υπαλλήλου αγορών και προμηθειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου ασκείται στον κλάδο του εμπορίου. Σύμφωνα με τις στατιστικές απασχόλησης της ΕΣΥΕ, ο αριθμός των χαρακτηρισμένων ως «Υπάλληλοι αγορών και προμηθειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου»” ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι για τη δεκαετία 1998-2009 κυμαίνεται περίπου στις 500.000 εργαζομένους.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπαλλήλου Αγορών και Προμηθειών Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου
Υπάλληλος Βιβλιοχαρτοπωλείου
Τι αφορά
Η δραστηριότητα του Υπαλλήλου Βιβλιοχαρτοπωλείου αφορά στην πώληση βιβλίων και προϊόντων – ειδών χάρτου, στην εξυπηρέτηση των πελατών και την γενικότερη επιμέλεια και λειτουργία του καταστήματος και της αποθήκης.
Ο Υπάλληλος βιβλιοχαρτοπωλείου έχει ως κύρια καθήκοντα:
• τη διενέργεια πωλήσεων,
• την διερεύνηση και εξυπηρέτηση των αναγκών του πελάτη, την παροχή συμβουλών ως προς τα βιβλία και τα προϊόντα που αναζητά, την ενημέρωση του πελάτη ως προς τους τίτλους, τους συγγραφείς και το είδος βιβλίου που τον ενδιαφέρει,
• την καταγραφή, κράτηση και αποστολή-προώθηση των παραγγελιών,
• την ταξινόμηση, τακτοποίηση και κατηγοριοποίηση των βιβλίων και των άλλων προϊόντων, την παρουσίαση των προϊόντων (βιβλίων, χαρτικών κλπ) στα ράφια και τις βιτρίνες καθώς και τη διενέργεια μέρους ή όλου των οικονομικών συναλλαγών με τους πελάτες και τους προμηθευτές.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν βάσει του αριθμού των βιβλιοχαρτοπωλείων (2.000), τη μέση απασχόληση (4,1 μισθωτοί ανά επιχείρηση σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΣΕΕ) και των παραγόντων της αγοράς, οι εργαζόμενοι σήμερα στα βιβλιοχαρτοπωλεία, στους εκδοτικούς οίκους και στις αποθήκες χονδρικής πώλησης βιβλίων, πρέπει να πλησιάζουν τις 10.000 άτομα. Για την Αττική, οι εκτιμήσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Ν. Αττικής αναφέρονται σε απασχόληση 4.000 – 5.000 εργαζομένων.
Σε γενικές γραμμές, τόσο ο κλάδος συνολικά, όσο και ο υπο-κλάδος των βιβλιοχαρτοπωλείων παρουσιάζει θετικές τάσεις ως προς τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Υπάλληλος Γραφείου
Τι αφορά
Στην ελληνική αγορά εργασίας, ο όρος Υπάλληλος Γραφείου αναφέρεται σε μια πολύ ευρεία κατηγορία εργαζομένων με διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα, γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες, καθήκοντα και εργασιακές ευθύνες λόγω των σημαντικών κενών που παρουσιάζει η ρύθμιση των επαγγελμάτων στη χώρα μας (είτε αυτή αφορά το νομοθετικό πλαίσιο είτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας).
Κοινό σημείο αναφοράς όλων των εργαζομένων που χαρακτηρίζονται ως «υπάλληλοι γραφείου» από την αγορά εργασίας, είναι ουσιαστικά ότι η άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων πραγματοποιείται στους χώρους της διοίκησης (γραφεία) επιχειρήσεων ή οργανισμών.
Στο επαγγελματικό περίγραμμα έχουν επιλεγεί τα ακόλουθα δύο επίπεδα επαγγελματικής ιεραρχίας :
«Υπάλληλος Γραμματειακής - Διοικητικής Υποστήριξης (Υπάλληλος Γραφείου)», και
«Γραμματέας Διεύθυνσης»
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Σύμφωνα με τις στατιστικές απασχόλησης της ΕΣΥΕ, ο αριθμός των χαρακτηρισμένων ως “Υπάλληλοι Γραφείου” για τη δεκαετία 1998-2007 κυμαίνεται μεταξύ των 300.000 – 400.000 εργαζομένων, γεγονός που υποδηλώνει κυρίως μια σταθερότητα ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων στο επάγγελμα με μια σχετική αυξητική τάση.
Οι τάσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τις γενικότερες εξελίξεις της δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συνολικά και των επιμέρους τομέων και κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο μια γενική παρατήρηση, που μπορεί να γίνει είναι ότι όσο στην ελληνική οικονομία, ο τομέας υπηρεσιών μεγεθύνεται, οι θέσεις εργασίας που αφορούν γενικά στη Διοίκηση και το Προσωπικό Γραφείων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς θα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Υπάλληλος Γραφείου Νομικών Υπηρεσιών
Τι αφορά
Βασικό αντικείμενο του Υπαλλήλου Γραφείου Νομικών Υπηρεσιών που αποτελεί ειδικότητα του βασικού επαγγέλματος του Υπαλλήλου Γραφείου, είναι η γραμματειακή υποστήριξη ενός δικηγορικού γραφείου, μιας δικηγορικής εταιρείας, ενός συμβολαιογραφικού γραφείου, ή ενός γραφείου δικαστικού επιμελητή.
Ο Υπάλληλος Γραφείου Νομικών Υπηρεσιών:
• δακτυλογραφεί κείμενα,
• διεκπεραιώνει την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία,
• συντάσσει εκθέσεις, αναφορές, κείμενα νομικού περιεχομένου κ.λπ.
• ταξινομεί και αρχειοθετεί δικογραφίες, συμβόλαια, αποδεικτικά επιδόσεων,
• ασχολείται με τις βοηθητικές εργασίες στα δικαστήρια, στα υποθηκοφυλακεία, αλλά και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες, και
• ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις και φροντίζει για τις συναντήσεις που περιλαμβάνει η καθημερινή δραστηριότητα του εργοδότη του.Ο Υπάλληλος Γραφείου Νομικών Υπηρεσιών πρέπει να διακρίνεται από μεγάλη υπευθυνότητα, επειδή από αυτόν εξαρτάται ο χειρισμός σοβαρών υποθέσεων μιας εταιρείας ή ενός γραφείου.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι τάσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τις γενικότερες εξελίξεις της δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συνολικά και των επιμέρους τομέων και κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η νομική αγορά στην Ελλάδα σήμερα αποτελείται κυρίως από ανεξάρτητα γραφεία, όπου οι δικηγόροι της Αθήνας ανέρχονται σε 20.000, οι συμβολαιογράφοι πανελλαδικά σε 2.000, ενώ περίπου αντίστοιχος είναι ο αριθμός των δικαστικών επιμελητών. Ωστόσο είναι γεγονός ότι όσο στην ελληνική οικονομία, ο τομέας Υπηρεσιών μεγεθύνεται, οι θέσεις εργασίας που αφορούν γενικότερα στη Διοίκηση και το Προσωπικό Γραφείων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, θα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπαλλήλου Γραφείου Νομικών Υπηρεσιών
Υπάλληλος διαφήμισης – Κειμενογράφος διαφημιστικής
Τι αφορά
Ο Υπάλληλος Διαφήμισης - Κειμενογράφος Διαφημιστικής, απασχολείται σε μια διαφημιστική εταιρεία με σκοπό την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών ιδεών στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας. Είναι αυτός που προτείνει σενάρια για την παραγωγή ενός διαφημιστικού spot στην τηλεόραση και ραδιόφωνο. Επιπλέον, αναλαμβάνει να βρει ένα ευρηματικό μήνυμα - slogan που θα κάνει μια καμπάνια ελκυστική στο καταναλωτικό κοινό. Οι κειμενογράφοι που απασχολούνται σε χαμηλότερα επίπεδα (όπως ένας junior copywriter) συμμετέχουν στο brainstorming μιας πρότασης, αλλά αναλαμβάνει παράλληλα και την επιμέλεια των κειμένων σε έντυπα, καταχωρήσεις κ.τ.λ. με σκοπό την αποφυγή ορθογραφικών ή γραμματικών λαθών. Η συνεισφορά τους σε μια διαφημιστική εταιρεία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού ουσιαστικά από τους ίδιους ξεκινά μια ιδέα. Για το λόγο αυτό πολλές φορές λέμε ότι οι κειμενογράφοι «γεννούν» την ιδέα μιας καμπάνιας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Το συγκεκριμένο επάγγελμα, όπως και όλα τα επαγγέλματα, υπόκειται στους κανόνες της αγοράς και της προσφοράς και της ζήτησης. Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας επηρεάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν υπήρξε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών (υπήρξε μάλιστα αύξηση),θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε στοιχεία επιβράδυνσης τα οποία ενδεχομένως μελλοντικά να δώσουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Προς το παρόν βλέπουμε μια αύξηση των θέσεων εργασίας στο χώρο της διαφήμισης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΔΕ – Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (το 2006 είχαμε 1977 εργαζόμενους στο χώρο της διαφήμισης, ενώ το 2008 είχαμε 2.143).
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπαλλήλου διαφήμισης – Κειμενογράφος διαφημιστικής
Υπάλληλος Διαχείρισης Συστήματος Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Τι αφορά
Ο «Υπάλληλος διαχείρισης συστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου» αποτελεί ένα σχετικά νέο επάγγελμα το οποίο σχετίζεται με την είσοδο στο επιχειρηματικό περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι επιφορτισμένος με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την οργάνωση, την εκτέλεση και την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας είναι σταθερά δυναμική. Αυτό οφείλεται πρώτον στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου, στην ανάπτυξη ERP συστημάτων, στην προσαρμογή των τραπεζών (e-banking κλπ), στην δημιουργία εξειδικευμένων πιστωτικών καρτών που δεν επηρεάζουν τραπεζιτικά και προσωπικά απόρρητα, την χρήση των υπολογιστών, έλλειψη χρόνου και μείωση των αποστάσεων από μεριάς των καταναλωτών και ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών από τις κεντρικές δομές διοίκησης και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο αριθμός των Ελληνικών Ηλεκτρονικών Καταστημάτων ξεπερνά παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά είδη, τα βιβλία, το λογισμικό, τα ταξίδια (προϊόντα δηλαδή των οποίων η πώληση ενδείκνυται μέσω διαδικτύου), παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη στις ψηφιακές πωλήσεις.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπαλλήλου Διαχείρισης Συστήματος Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Υπάλληλος Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροδρομίων
Τι αφορά:
Ως Υπάλληλος Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροδρομίων ορίζεται ο επαγγελματίας που κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να εργαστεί στους τομείς εξυπηρέτησης επιβατών, εξυπηρέτησης αεροσκαφών και μεταφοράς φορτίων, ενός φορέα επίγειας εξυπηρέτησης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Στη χώρα μας τα έσοδα από την αγορά της επίγειας εξυπηρέτησης αγγίζουν τα 150 - 200 εκατ. ευρώ και σ' αυτήν δραστηριοποιούνται εκτός από την ΟΑ, η Goldair Handling και η Swissport Ηellas, με παρουσία στα πέντε μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια αλλά και με έκδηλο το ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους αερολιμένες.
Η αναμενόμενη απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης θα αλλάξει ριζικά το χάρτη του κλάδου, αφού θα εισέλθουν νέοι παίκτες σε ένα χώρο (33 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας) όπου η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε την αποκλειστικότητα τα τελευταία 50 χρόνια.
Το handling στα ελληνικά αλλά και στα αεροδρόμια όλου του κόσμου αποτελεί μία άκρως ενδιαφέρουσα επιχειρηματική δραστηριότητα είτε αυτή αφορά αεροπλάνα, επιβάτες ή φορτία.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπαλλήλου Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροδρομίων
Υπάλληλος Ναυτιλιακής Επιχείρησης
Τι αφορά
Το βασικό αντικείμενο του υπαλλήλου ναυτιλιακής εταιρείας είναι η ανάληψη της διεκπεραίωσης στο πλαίσιο μιας οργανωτικής – ιεραρχικής δομής και μέσω προκαθορισμένων οδηγιών και διαδικασιών, μέρος ή συνόλου διοικητικών – υποστηρικτικών εργασιών γραφείου για την διαχείριση πλοίων, υπό την καθοδήγηση Προϊσταμένου και με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης.
Ως προς τη δραστηριότητα του επαγγέλματος ο Υπάλληλος Ναυτιλιακής Επιχείρησης:
• συμμετέχει στην οργάνωση ταξιδιού του πλοίου,
• υποστηρίζει την εξασφάλιση της ομαλής, οικονομικής και ασφαλούς διαχείρισης του πλοίου,
• συμμετέχει στις εργασίες καθημερινής διαχείρισης του πλοίου και του ταξιδιού.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η μεγέθυνση του κλάδου της ναυτιλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, εμφανίζει ιδιαίτερο δυναμισμό στο πεδίο της απασχόλησης, όπου ο ρυθμός μεταβολής της ανέρχεται σε 35,3%, οδηγώντας στη δημιουργία δέκα περίπου χιλιάδων (9.594) νέων θέσεων εργασίας στο διάστημα 2000-2007, ενώ συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ το 2007 ανέρχεται στο 6,3%.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (έρευνα εργατικού δυναμικού α’ τρίμηνο 2006-2007) σε σύνολο 23.304 απασχολούμενων στις «Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές» και 16.247 στις «Δραστηριότητες άλλων γραφείων» το 2007, η τάση της απασχόλησης κατά επάγγελμα σημειώνει αυξητική τάση για την ειδικότητα υπαλλήλων υπηρεσιών μεταφορών, καθώς επίσης υπάρχει αυξητική τάση στη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη.
Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών
Τι αφορά
Το βασικό αντικείμενο εργασίας του Υπαλλήλου Οικονομικών Υπηρεσιών είναι η επικουρική συμμετοχή του σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, που σχετίζονται με την οικονομική λειτουργία, με ιδιαίτερο όμως βάρος στον τομέα της χρηματοοικονομικής οργάνωσης και διοίκησης.
Διεκπεραιώνει εργασίες, σχετικές με την οικονομική λειτουργία της επιχείρησης (ή φορέα ή οργανισμού) στην οποία εργάζεται.
Επεξεργάζεται και παρακολουθεί τα οικονομικά γεγονότα της επιχείρησης.
Διενεργεί και εργασίες οικονομικής φύσεως εντός της επιχείρησης (εργασίες μισθοδοσίας, προμηθειών, κ.λπ.) καθώς και συναλλαγών με τρίτους (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.).
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας είναι σταθερά δυναμική και οι ανάγκες εξειδίκευσης των παρεχόμενων οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών δεν επηρεάζουν το επάγγελμα αρνητικά, καθώς οι διαθέτοντες περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ, Κάτοχοι Μεταπτυχιακών τίτλων) μετακινούνται προς τις εξειδικευμένες αυτές κατευθύνσεις, «αφήνοντας χώρο» στους υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών που δε διαθέτουν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα.
Η ζήτηση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας σήμερα εμφανίζεται με την μορφή διαφόρων τίτλων - θέσεων εργασίας (πχ υπάλληλος γραφείου, υπάλληλος αγορών, εξωτερικός υπάλληλος, υπάλληλος μισθοδοσίας, υπάλληλος λογιστικών εργασιών, κλπ).
Υπάλληλος Πρακτορειακού Γραφείου
Τι αφορά
Το βασικό αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου ναυτικού πρακτορείου είναι η ανάληψη της διεκπεραίωσης, στο πλαίσιο μιας οργανωτικής – ιεραρχικής δομής και μέσω προκαθορισμένων οδηγιών και διαδικασιών, μέρους ή του συνόλου των διοικητικών – υποστηρικτικών εργασιών του πρακτορείου, υπό την καθοδήγηση Προϊσταμένου και με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία του πρακτορείου.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη δραστηριότητα του επαγγέλματος, ο Υπάλληλος ναυτικού πρακτορείου:
• υποστηρίζει τις εργασίες λιμενικής πρακτόρευσης,
• υποστηρίζει τις εργασίες πρακτόρευσης,
• επικοινωνεί και εξυπηρετεί πελάτες και τρίτους (προμηθευτές κ.λπ).Ο «Ναυτικός Πράκτορας», στον οποίο απασχολούνται οι υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων, είναι ο Αντιπρόσωπος του πλοίου ή της ναυτιλιακής γραμμής ο οποίος αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει εκ μέρους του πλοιοκτήτη όλες τις εργασίες αναφορικά με την άφιξη, φορτοεκφόρτωση και αναχώρηση ενός πλοίου στο και από το λιμάνι.Η ειδικότητα του Υπαλλήλου θαλάσσιας μεταφοράς με χρήση εμπορευματοκιβωτίων:
• υποστηρίζει και διεκπεραιώνει τις διαδικασίες θαλάσσιας μεταφοράς φορτίων εντός εμπορευματοκιβωτίων.Η ειδικότητα του Υπαλλήλου Θαλάσσιας μεταφοράς συμβατικών φορτίων:
• συντονίζει και διεκπεραιώνει τις διαδικασίες θαλάσσιας μεταφοράς συμβατικών φορτίων με ελεύθερα φορτηγά.Η ειδικότητα του Υπαλλήλου Θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών και οχημάτων:
• Υποστηρίζει τη διακίνηση επιβατών-φορτίου
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι απασχολούμενοι σε επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη ναυτιλία υπολογίζεται ότι ανέρχονται το 2007 σε περισσότερα από 180.000 άτομα (ποντοπόρα πλοία, ναυτιλιακά γραφεία και ναυτιλιακές δραστηριότητες της ξηράς) και αντιστοιχούν στο 4,5% περίπου του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας.
Οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί η Ναυτιλία αυξάνονται, όχι μόνον στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά. Ναυτιλία, άλλωστε, δεν είναι μόνο ο εμπορικός στόλος. Είναι και οι υπηρεσίες που συνδέονται με αυτήν, οι επιχειρήσεις που την υποστηρίζουν, οι Σχολές που προσφέρουν γνώση και εξειδίκευση στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο κλάδος των μεταφορών μέσω υδάτινων οδών (η ναυτιλία δηλαδή) εμφανίζει ένα ιδιαίτερο δυναμισμό, τόσο στο πεδίο της απασχόλησης, όπου ο ρυθμός μεταβολής της ανέρχεται σε 35,3%, οδηγώντας στη δημιουργία δέκα περίπου χιλιάδων (9.594) νέων θέσεων εργασίας, όσο όμως στο πεδίο του προϊόντος όπου η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του αυξάνει κατά δυόμιση περίπου φορές (ρυθμός μεταβολής ανέρχεται σε 244,8%) μέσα στο διάστημα 2000 έως 2007. Καθώς μάλιστα η συμβολή του κλάδου ήταν ήδη υψηλή κατά το 2000 αυξάνει περαιτέρω έτσι ώστε το 2007 να διαμορφώνεται στο 6,3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Υπάλληλος σε Call Center
Τι αφορά
Ο Υπάλληλος Call Center είναι ο εργαζόμενος που μέσω προκαθορισμένων διαδικασιών και οδηγιών, αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει πελάτες ή ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο προϊόντων-υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρία ή ο οργανισμός.
Σκοπός του είναι η αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών ή γενικότερα πολιτών από οποιοδήποτε κανάλι και εάν έχουν προέλθει (τηλέφωνο, internet, fax κ.λπ) στο πλαίσιο διαφορετικών έργων που εξυπηρετούνται από το Call Center.
Ο Υπάλληλος σε Call Center:
• δέχεται και διαχειρίζεται εισερχόμενες κλήσεις και αιτήματα πελατών,
• πραγματοποιεί και διαχειρίζεται εξερχόμενες κλήσεις για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών,
• εξυπηρετεί τους πελάτες τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και
• υποστηρίζει σε διοικητικά θέματα το τμήμα του Call Center.Ο υπάλληλος σε Call Center μπορεί να παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:
• υπηρεσίες ενημέρωσης (Infoline),
• εξυπηρέτησης πελατών (customer service),
• υπηρεσίες υποστήριξης (helpdesk),
• υπηρεσίες χρηματο-οικονομικών συναλλαγών,
• έρευνες αγοράς,
• τηλεφωνική εκκαθάριση αρχείων πελατών (Data cleaning / Follow up),
• Telemarketing – telesales.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ταχεία άνθηση έχουν γνωρίσει τα λεγόμενα στη διεθνή ορολογία «outsourced call centers, των οποίων οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης διαγράφονται θετικές. Τα «υπεργολαβικά» αυτά τηλεφωνικά κέντρα παρέχουν μια ευρεία γκάμα από υπηρεσίες σε τρίτους.
Σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 15 αυτού του τύπου call centers, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής. Ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτά, οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρονται σε 3.000 – 4.000 άτομα.
Υπάλληλος Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης
Τι αφορά
Ο Υπάλληλος Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης :
είναι ο/η επαγγελματίας που υποστηρίζει τις λειτουργίες και τις διαδικασίες ενός φορέα/δομής παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής προς το κοινό,
υποστηρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κάθε φορέας αναλαμβάνοντας καθήκοντα υποδοχής και αρχικής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων ατόμων, καθώς και καθήκοντα διοικητικής υποστήριξης στη λειτουργία της υπηρεσίας,
υποστηρίζει τις διαδικασίες πληροφόρησης και τις διαδικασίες συγκρότησης και ανάπτυξης δικτύων και συνεργασιών για την κάλυψη των αναγκών διαφόρων κοινωνικών ομάδων,
εργάζεται κάτω από την επίβλεψη των ειδικών (συμβούλων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ.) που αναλαμβάνουν το κύριο βάρος της παροχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της πληροφόρησης προς τα ενδιαφερόμενα άτομα και υποστηρίζει συμπληρωματικά το έργο του συμβούλου από την αρχή έως το τέλος της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα αναπτύσσεται µε προοδευτικούς ρυθμούς εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και της ανάγκης ενδυνάμωσης των θεσμών του κοινωνικού κράτους.
Χωρίς να υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορείς παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι του δημοσίου ή του ενδιάμεσου τομέα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε Κέντρα που υπάγονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κέντρα που υπάγονται σε Αναπτυξιακές Εταιρείες, σε Γραφεία που λειτουργούν με ευθύνη συνδικαλιστικών φορέων, εργοδοτικών οργανώσεων, επιμελητηρίων και σε Κέντρα που λειτουργούν ως Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, εγγεγραμμένες στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Λόγω του αυξημένου όγκου του έργου των δομών/φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών οι φορείς αναζητούν όλο και περισσότερο καταρτισμένα στελέχη που θα υποστηρίζουν το έργο των ειδικών (συμβούλων) και τις διαδικασίες παροχής συμβουλευτικής.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπαλλήλου Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης
Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου
Τι αφορά
Το επάγγελμα του Υπαλλήλου Υποδοχής Ξενοδοχείου στοχεύει στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς, την πολιτική και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις διαμονής και φιλοξενίας, καθώς και το σύστημα ποιότητας που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των προσδοκιών του πελάτη.
Στο πλαίσιο οργάνωσης της υποδοχής, φιλοξενίας και επικοινωνίας με τον πελάτη, ο Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου προβαίνει στους αναγκαίους διακανονισμούς, τόσο όσον αφορά το δικό του πόστο, όσο και τις λοιπές υπηρεσίες των εγκαταστάσεων διαμονής και φιλοξενίας, προκειμένου η διαμονή του πελάτη να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες του. Συντονίζει τις ενέργειες διαχείρισης που αφορούν την έκδοση τιμολογίων, επιβλέπει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, βασίζεται στις εν γένει υπηρεσίες υποδοχής για την προβολή της εικόνας της επιχείρησης και παρακολουθεί ο ίδιος τον φάκελο του πελάτη προκειμένου να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιοποίησης της επιχείρησης, εμπλέκεται στην εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής, συμμετέχει στην δρομολόγηση προωθητικών δράσεων και συμβάλλει στην εφαρμογή ενός συστήματος διασφάλισης ολικής ποιότητας.
Δεν υπάρχουν εξειδικεύσεις στο επάγγελμα του Υπαλλήλου Υποδοχής.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Ο τουρισμός, ως κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Συνεπώς η δυναμική του επαγγέλματος, συνδέεται με την τουριστική-ξενοδοχειακή ανάπτυξη της χώρας.
Το ενεργό ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας με βάση στοιχεία του 2002 ήταν 625.155 κλίνες σε 8.504 ξενοδοχειακές μονάδες. Υπήρχαν ακόμη 30.643 θέσεις κατασκήνωσης και 949 οικισμοί σε 351 κάμπινγκ, που μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα 94.776 άτομα.
Οι απασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα στο χώρο του τουρισμού ανέρχονται στο 20% του εργατικού δυναμικού και σε απόλυτους αριθμούς 800.000 εργαζόμενους περίπου, εκ των οποίων 450.000 έως 500.000 εργάζονται στο χώρο των ξενοδοχείων, καταστημάτων αναψυχής και επισιτισμού.
Υπεύθυνος εστιατορικών και συναφών μονάδων
Τι αφορά
Ο «Υπεύθυνος εστιατορικών και συναφών μονάδων» είναι ένα ανώτερο διοικητικό-διευθυντικό στέλεχος μιας επιχείρησης εστίασης με κύριο ρόλο να διασφαλίζει την συνολική εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Η ακριβής θέση του στην ιεραρχία της επιχείρησης συνδέεται στενά με το μέγεθός της. Σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά άτομα προσωπικό ο υπεύθυνος εστιατορικών και συναφών μονάδων συνήθως είναι ένας εργαζόμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του ταυτίζεται εν πολλοίς με αυτόν του γενικού διευθυντή της μονάδας εστίασης. Αυτή είναι η περίπτωση π.χ. των εστιατορίων μεγάλων ξενοδοχείων.Αντίστοιχα σε μια μικρή μονάδα-επιχείρηση εστίασης (που αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα των σχετικών επιχειρήσεων) ο υπεύθυνος εστιατορικών και συναφών μονάδων συχνά είναι και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του ταυτίζεται εν πολλοίς με αυτόν του εστιάτορα.Και στις δύο όμως περιπτώσεις ο υπεύθυνος εστιατορικών και συναφών μονάδων συχνά ταυτίζεται με τον «υπεύθυνο κατά τον νόμο» της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων τον τοποθετεί σε μια σχέση ιεραρχίας με τους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης (ανώτερο διοικητικό-διευθυντικό στέλεχος) η ακριβής μορφή της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της επιχείρησης και την εσωτερική της δομή.Σε κάθε περίπτωση, και ασχέτως με το μέγεθος της επιχείρησης ή την θέση του απασχολούμενου σε αυτή (μισθωτός ή εργοδότης), η φύση του επαγγέλματος του απαιτεί την στενή συνεργασία με τον αρχιμάγειρα (σεφ) και τον εστίαρχο (μετρ) της επιχείρησης. Ο υπεύθυνος εστιατορικών και συναφών μονάδων δεν αντικαθιστά τις λειτουργίες αυτών των δύο επαγγελμάτων. Η κύρια ευθύνη του είναι να εξασφαλίσει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων – λειτουργιών της επιχείρησης. Ο σκοπός του είναι αφενός να υποστηρίξει διοικητικά την εργασία τόσο της κουζίνας, όσο και της σάλας, αφετέρου να εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία αυτών των τμημάτων. Ταυτόχρονα ο χώρος ευθύνης του περιλαμβάνει και άλλες λειτουργίες της επιχείρησης που δεν αφορούν ούτε τον υπεύθυνο κουζίνας, ούτε τον υπεύθυνο της σάλας. Τέτοιες λειτουργίες μπορεί να σχετίζονται με τους εξωτερικούς χώρους (χώροι στάθμευσης, χώροι απορριμμάτων κλπ), με την συνολικότερη οικονομική λειτουργία της επιχείρησης, με την συντήρηση του εξοπλισμού και των χώρων.Βάσει των παραπάνω οι ευθύνες του υπεύθυνου εστιατορικών και συναφών μονάδων είναι εξ ορισμού συνολικές, υπό την έννοια ότι δεν περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά εκτείνονται στο σύνολο των λειτουργιών της συγκεκριμένης μονάδας.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Από την πλευρά της απασχόλησης, ο κλάδος των εστιατορίων – ξενοδοχείων αποτελεί έναν από τους πολυπληθέστερους της ελληνικής οικονομίας. Το 2006 στον κλάδο απασχολούταν περίπου το 6,8% του συνόλου των απασχολούμενων με τάσεις ανόδου. Ωστόσο σήμερα, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα παρουσιάζοντας από τις μεγαλύτερες μειώσεις του όγκου της απασχόλησης. Οι εξελίξεις στον κλάδο συνδέονται στενά με την διαμόρφωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την τουριστική κίνηση, συνεπώς η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στο μέτρο που αντιμετωπιστεί η ύφεση και η οικονομία επανέλθει σε ανοδική τροχιά.
Στον κλάδο απασχολείται μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων και μεγάλος αριθμός εργοδοτών. Για την ακρίβεια το μέγεθος των εργοδοτών στον κλάδο το 2006 ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο του συνόλου της οικονομίας (16% έναντι 8%). Πέραν των αυτοαπασχολούμενων και των εργοδοτών στον κλάδο των εστιατορίων-ξενοδοχείων παρατηρείται μια διαχρονική τάση ενίσχυσης της μισθωτής εργασίας.
Ειδικά στον κλάδο των εστιατορίων η αναλογία διευθυντικών στελεχών και προϊσταμένων με τους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών είναι ιδιαίτερα μεγάλη (36/71) στοιχείο που επίσης πιστοποιεί την κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στο χώρο.Όσον αφορά την απασχόληση στον συνολικό κλάδο της εστίασης παρατηρούνται οι ίδιες βασικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή η ενίσχυση των μισθωτών και ο περιορισμός της αυτοαπασχόλησης. Ωστόσο, οι τάσεις αυτές εμφανίζονται περισσότερο ασθενείς εξαιτίας της δυνατότητας έντονης διαφοροποίησης του προϊόντος, η οποία δίνει την δυνατότητα συνεχούς δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Σημαντικό επιπλέον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ειδικά στον κλάδο του εστιατορίου ο αριθμός των εργοδοτών-ιδιοκτητών παρουσιάζει διαχρονικά μια ασθενή τάση ενίσχυσης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο σύνολο της οικονομίας.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Υπεύθυνου εστιατορικών και συναφών μονάδων
Υπεύθυνος Κυλικείου
Τι αφορά
Υπεύθυνος κυλικείου είναι ο εξειδικευμένος εργαζόμενος (μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία κυλικείου, δηλαδή καταστήματος ή γενικότερα χώρου εντός του οποίου παρασκευάζονται και διατίθενται προς κατανάλωση τρόφιμα (έτοιμα ή παρασκευαζόμενα εντός του κυλικείου), ποτά (αφεψήματα, ροφήματα, αλκοολούχα), καθώς επίσης και ορισμένα άλλα είδη αναλόγως του τόπου λειτουργίας του καταστήματος.
Οι εξελίξεις στο χώρο του επαγγέλματος διαρκώς και περισσότερο αναβαθμίζουν τις απαιτήσεις, αλλά και τη θέση του Υπεύθυνου Κυλικείου που σταδιακά μετατρέπεται από απλό πωλητή σε χειριστή τροφίμων με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που περιλαμβάνουν τον πλήρη κύκλο προμήθειας, συντήρησης, παρασκευής και διάθεσης των προϊόντων που διατίθενται από τα κυλικεία.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Στην Ελλάδα το επάγγελμα του Υπεύθυνου Κυλικείου θεωρείται διαρκώς ανερχόμενο και με δυναμική προοπτική, καθώς κυλικεία ιδρύονται και λειτουργούν σε όλο και περισσότερους χώρους, ενώ ο κύκλος των προϊόντων που διατίθεται σε αυτά διαρκώς και διευρύνεται. Από την εποχή των λίγων παραδοσιακών κυλικείων στους χώρους εργασίας, σήμερα είμαστε στην εποχή της ίδρυσης κυλικείων σε διαφοροποιημένους χώρους, στους οποίους εξυπηρετούνται πολλές και διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού (όπως για παράδειγμα: εργαζόμενοι, επισκέπτες, μαθητές και γενικότερα εκπαιδευόμενοι, ασθενείς και συνοδοί).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις επιχειρήσεις, παρουσιάζεται μια διαρκής αυξητική τάση κατά την τελευταία δεκαετία (με εξαίρεση το έτος 2004 όπου σημειώθηκε μικρή πτώση). Οι απασχολούμενοι κατά το έτος 2007 ήταν 281.124 έναντι 221.992 του έτους 1998 (αύξηση 26,6%).
Υποδηματοποιός
Τι αφορά
Η υποδηματοποιία αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, παρότι δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλου μεγέθους παραγωγικές μονάδες. Αποτελεί επίσης τον κύριο κρίκο της αλυσίδας του κλάδου του δέρματος, καλύπτοντας το 80% της παραγωγής της εγχώριας βυρσοδεψίας.Η επάρκεια στην εξάσκηση του επαγγέλματος του υποδηματοποιού όπως επίσης και η ποιότητα του τελικού προϊόντος, εξαρτώνται σημαντικά από την εμπειρία αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον και την ευχαρίστηση που αντλεί ο εργαζόμενος κατά την εργασία του. Εξίσου σημαντικές είναι και οι γνώσεις των υλικών που χρησιμοποιούνται τόσο για τα εσωτερικά, όσο και για τα εξωτερικά μέρη του υποδήματος ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή και η εργονομία.
Συγκεκριμένα, ο υποδηματοποιός:
• Επιλέγει το σχέδιο του υποδήματος που θα κατασκευάσει ανάλογα με τις τάσεις της μόδας κάθε περιόδου.
• Είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του στάμπου και στη συνέχεια του προμοντέλου και του μοντέλου του υποδήματος καθώς και για την ανάπτυξή τους σε νούμερα.
• Προετοιμάζει και πραγματοποιεί τη διαδικασία κοπής των τμημάτων που απαρτίζουν το φόντι του υποδήματος.
• Προετοιμάζει και πραγματοποιεί τη διαδικασία ραφής και συναρμολόγησης του υποδήματος.
• Εξασφαλίζει την απόδοση της ποσότητας και ποιότητας των υποδημάτων ανάλογα με τις προδιαγραφές και την εντολή παραγωγής.
• Μεριμνά για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών (ξύσιμο, καθάρισμα, γυάλισμα κλπ.) ώστε το τελικό προϊόν να καταλήξει στην αρτιότερη δυνατή του μορφή, να συσκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι παντός τύπου φθορές και να παραδοθεί έγκαιρα.Το επάγγελμα του υποδηματοποιού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση και αυτό γιατί ο κακός χειρισμός των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα. Επιπλέον, χωρίς την κατάλληλη συντήρηση και τήρηση ων κανόνων υγιεινής, το περιβάλλον εργασίας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία του εργαζόμενου λόγω της σκόνης, του θορύβου και της επαφής με επιβλαβείς ουσίες.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι κλάδοι ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης εξακολουθούν να αποτελούν πολύ σημαντικούς μεταποιητικούς κλάδους της χώρας μας με περισσότερους από 70.000 εργαζόμενους και εξαγωγές 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ (Μητρώο Επιχειρήσεων), το 2002 ήταν καταχωρημένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων 1.409 επιχειρήσεις κατασκευής υποδημάτων, με συνολικό κύκλο εργασιών 318 εκατ. €. Βάσει των στοιχείων αυτών την τριετία 2000-2002 ο κλάδος της κατασκευής υποδημάτων σημείωσε μικρή άνοδο. Η άνοδος αυτή διαπιστώνεται από τη διαχρονική αύξηση του πλήθους των επιχειρήσεων και από την αύξηση του κύκλου εργασιών.
Η είσοδος νέων τεχνολογιών στους τομείς της παραγωγής και του σχεδιασμού των υποδημάτων μεταβάλλουν αφενός τη δομή της απασχόλησης στις επιχειρήσεις του κλάδου και αφετέρου τις ανάγκες για απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις τόσο του εργατικού όσο και του στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων.
Φωτογράφος – Eιδικός ψηφιακών λήψεων
Τι αφορά
Το βασικό αντικείμενο εργασίας του φωτογράφου είναι η λήψη φωτογραφιών με τις οποίες καταγράφει εικόνες, πρόσωπα, τοπία όπως ο ίδιος τα συλλαμβάνει με την φαντασία του και τις τεχνικές δυνατότητες που του παρέχει η φωτογραφική μηχανή. Ο φωτογράφος είναι ο παραγωγός-δημιουργός εικόνας βάσει της τεχνικής αποτύπωσής της, σε φωτοευπαθή επιφάνεια ή σε ηλεκτρικό φορτίο-ψηφιακό (φωτογραφία).
Η πλειοψηφία των φωτογράφων αυτοαπασχολείται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε διάφορους επιμέρους τομείς (διαφημιστική φωτογραφία, φωτογραφία μόδας, πορτραίτου, επιστημονική φωτογραφία κλπ.), είτε διατηρώντας το δικό τους στούντιο ή φωτογραφικό κατάστημα είτε σε συνδυασμό των παραπάνω.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Όσον αφορά στην οικονομική διάρθρωση του τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ σήμερα λειτουργούν
1.787 επιχειρήσεις που δηλώνουν ως δραστηριότητα την «αντιγραφή, εμφάνιση, αποκατάσταση, ρετουσάρισμα, φωτογραφική δραστηριότητα για εμπορικούς ή εκδοτικούς σκοπούς»,
157 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο «φωτογραφικό εξοπλισμό καταστημάτων χονδρικής», και
704 επιχειρήσεις που δηλώνουν ως δραστηριότητα την «φωτογραφία τύπου, φωτορεπορτάζ».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων τα επαγγελματικά φωτογραφεία υπερβαίνουν τα τρεις χιλιάδες.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Φωτογράφου – Eιδικού ψηφιακών λήψεων
Φορτοεκφορτωτής Ξηράς - Λιμένος - Επικαιροποιημένο
Τι αφορά:
Το επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή συγκεντρώνεται κυρίως σε δύο επαγγελματικούς χώρους με διαφορετικές δραστηριότητες, οι οποίες συγκροτούν τις κύριες επαγγελματικές κατευθύνσεις του επαγγελματικού περιγράμματος. Η πρώτη κατεύθυνση είναι αυτή του φορτοεκφορτωτή λιμένος και η δεύτερη επαγγελματική κατεύθυνση είναι αυτή του φορτοεκφορτωτή ξηράς.
Ως φορτοεκφορτωτικές εργασίες διακίνησης φορτίου στον λιμένα νοούνται (Ν. 4455/ 2017) η οργάνωση και η διακίνηση των φορτίων μεταξύ των πλοίων που μεταφέρουν το φορτίο και της ξηράς, είτε πρόκειται για εισαγωγή και εξαγωγή είτε για διαμετακόμιση του φορτίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η επεξεργασία, η διακίνηση και η προσωρινή αποθήκευση του φορτίου στον αντίστοιχο τερματικό σταθμό μεταφοράς φορτίου και η οποία σχετίζεται άμεσα με τη μεταφορά του φορτίου, με την εξαίρεση της αποθήκευσης, της αποσυσκευασίας, της ανασυσκευασίας ή κάθε άλλης υπηρεσίας προστιθέμενης αξίας που σχετίζεται με το διακινούμενο φορτίο (αποθηκευτικοί χώροι των εταιρειών).
Ως φορτοεκφορτωτικές εργασίες διακίνησης των φορτίων στην ξηρά νοούνται (Ν. 4455/ 2017) η οργάνωση και διακίνηση των εξειδικευμένων και ειδικών ή επικίνδυνων φορτίων από το σημείο εναπόθεσης ή αποθήκευσης προς τα μεταφορικά μέσα και από τα μεταφορικά μέσα στους χώρους εναπόθεσης και αποθήκευσης (κεντρικές αγορές, εμπορευματικοί σταθμοί), με την εξαίρεση της αποθήκευσης, της αποσυσκευασίας, της ανασυσκευασίας ή κάθε άλλης υπηρεσίας προστιθέμενης αξίας που σχετίζεται με το διακινούμενο φορτίο (αποθηκευτικοί χώροι των εταιρειών).
Το επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών εντάσσεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς και κρίσιμους κλάδους της οικονομίας· αυτόν της μεταφοράς, διακίνησης και αποθήκευσης προϊόντων.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Στην Ελλάδα το επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών Λιμένος- Ξηράς δέχτηκε πολλαπλές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της χρήσης διάφορων μηχανικών μέσων φορτοεκφόρτωσης. Ωστόσο πρόκειται για αναγκαίο στην αγορά εργασίας επάγγελμα, το οποίο εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τη δημιουργία σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων και την εισαγωγή προηγμένων συστημάτων στην αλυσίδα μεταφοράς, διακίνησης και διανομής προϊόντων και αγαθών.
Η περιγραφή του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή ήταν καταγεγραμμένη σε νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες ίσχυαν για σχεδόν οκτώ δεκαετίες. Η δυναμική και η σημαντικότητα του επαγγέλματος καθώς και η ανάγκη της περαιτέρω αναβάθμισης και ρύθμισης του επαγγέλματος εξαλείφοντας τις όποιες στρεβλώσεις, επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι το 2017 εκδόθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με το Ν. 4455/2017 ΦΕΚ 22/τ. Α’, «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», .
Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, το επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών απελευθερώνεται και τίθενται σημαντικές βάσεις για την αναβάθμισή του, αφού πλέον η άσκηση του επαγγέλματος προϋποθέτει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εκπαίδευση και πιστοποίηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων, αλλά και συγκεκριμένη επαγγελματική εμπειρία των ατόμων που ασχολούνται νόμιμα με φορτοεκφορτωτικές εργασίες (ΚΥΑ 228536/ΦΕΚ 12/τ. Β΄/ 10.01.2018).
Η επικαιροποίηση του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος έρχεται να ευθυγραμμίσει το υπάρχον πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα με το τελευταίο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του επαγγέλματος, καθώς η μετέπειτα θεσμοθέτηση των πιθανών εκπαιδευτικών διαδρομών αναμένεται να προσδιορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το περιεχόμενο και το πλαίσιο λειτουργίας και να συντελέσει στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή.
Επίσης, με την επικαιροποίηση εισάγεται για πρώτη φορά και το επίπεδο επαγγελματικής ιεραρχίας, ακολουθώντας τα Μητρώα Α και Β, του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών.
Φωτορεπόρτερ (Φωτοειδησεογράφος)
Τι αφορά
Ο Φωτορεπόρτερ (Φωτοειδησεογράφος):
• Είναι ο δημιουργός φωτογράφος ειδικευμένος στο φωτορεπορτάζ ο οποίος χρησιμοποιεί ως τεχνικό μέσο φωτογραφική μηχανή και δεν έχει σταθερό χώρο εργασίας, δηλαδή μετακινείται διαρκώς αναλόγως των αναγκών, για την φωτογράφηση των γεγονότων και αναλόγως των περιστάσεων.
• Το αντικείμενο της δουλειάς του είναι να δημιουργεί φωτογραφίες (εικόνες) από καταστάσεις και αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημοσιεύματα, εφημερίδες, περιοδικά και άλλα μέσα, και που είναι συνήθως (όχι όμως πάντα) συνδεδεμένα με συγκεκριμένες γραπτές αναφορές, ιστορίες ειδήσεων και άλλες πληροφορίες, ή με το περιεχόμενο ή τη σχεδίαση των δημοσιευμάτων.
• Εκχωρεί κατ` επάγγελμα και έναντι αμοιβής, εξουσίες του περιουσιακού δικαιώματος των υπό οποιανδήποτε μορφή διατιθεμένων φωτογραφιών που δημιουργεί, κυρίως επικαίρου αντικειμένου, προς χρήση από μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Οι φωτορεπόρτερ εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μέλη προσωπικών εταιρειών, ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή έργου σε εφημερίδες ή περιοδικά, στην Κρατική ή Ιδιωτική τηλεόραση, σε Υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, στα Ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, Δημόσιες και Ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας κ.λ.π.
Χειριστής Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών
Τι αφορά
Ο Χειριστής Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών:
• έχει την ευθύνη της ομαλής, παραγωγικής και ασφαλούς λειτουργίας των επιμέρους εγκαταστάσεων διακίνησης πετρελαιοειδών σε διυλιστήρια και σε εγκαταστάσεις διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, ενεργώντας για το σκοπό αυτό είτε απευθείας στο πεδίο, είτε μέσω συστημάτων τηλεχειρισμού και παρακολούθησης(συστήματα κατανεμημένου ελέγχου DCS, συστήματα PLC ή SCADA)
• ελέγχει, καταγράφει και παρακολουθεί την χρονική εξέλιξη διαφόρων μεταβλητών λειτουργίας με σκοπό την διαπίστωση τυχόν αποκλίσεων από τις επιθυμητές τιμές,
• είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση(μέσω αναμίξεων, προσθήκης χημικών, διήθησης και άλλων διεργασιών) των τελικών προϊόντων, την παραλαβή και παράδοση της προβλεπόμενης ποιότητας και ποσότητας αργού πετρελαίου, ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων μέσω αγωγών, δεξαμενόπλοιων, βυτιοφόρων κ.λπ.,
• εκδίδει τις σχετικές άδειες εργασίας για τις εργασίες συντήρησης ή μετατροπών ή επεκτάσεων που γίνονται στην εγκατάσταση ευθύνης του,
• προετοιμάζει τον υφιστάμενο εξοπλισμό για αυτές,
• παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών και ελέγχει την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος,
• ενημερώνει αρμοδίως σχετικά τους Προϊσταμένους και τους συναδέλφους του(αναλυτικά κατά την αλλαγή βάρδιας) ενώ επικοινωνεί με τα συνεργαζόμενα τμήματα υπηρεσίες στα πλαίσια των παραπάνω καθηκόντων του.
Ο Χειριστής Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών εκτελεί τα παραπάνω καθήκοντα είτε αυτοπροσώπως είτε, ανάλογα με την ιεραρχική του θέση, δίδοντας σχετικές οδηγίες στους υφιστάμενους του χειριστές. Τους τελευταίους εκπαιδεύει, νουθετεί, παρακινεί και αξιολογεί με στόχο την ταχύτερη και πληρέστερη επιμόρφωση τους και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Για το σύνολο του κλάδου οι χειριστές συνολικά υπερβαίνουν τα 2.500 άτομα εκ των οποίων το 50% περίπου αντιπροσωπεύουν τους Χειριστές Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Το επάγγελμα θεωρείται σταθερό με προοπτική ποιοτικής αναβάθμισης. Ο χώρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Ακόμα και με την εισαγωγή εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περαιτέρω πρόοδο στον τομέα των αυτοματισμών, το επάγγελμα του χειριστή διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών αναμένεται να εξελιχθεί για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Χειριστή Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών
Χειριστής Κινητών Μηχανημάτων - Μηχανημάτων Έργου
Τι αφορά
Ο Χειριστής Κινητών Μηχανημάτων-Μηχανημάτων Έργου ενεργοποιεί τα διάφορα συστήματα του μηχανήματος για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου, συνδέοντας τις πληροφορίες του περιβάλλοντος με τις ενδείξεις των οργάνων.
Ο χειριστής οδηγεί, χειρίζεται, συντηρεί, και μέσω του μηχανήματος παράγει έργο.
Ο χειριστής έχοντας την απαραίτητη εμπειρία και κατέχοντας τις απαραίτητες επαγγελματικές άδειες, γνωρίζει το χειρισμό και τη λειτουργία του μηχανήματος, το οποίο χειρίζεται προκειμένου να πραγματοποιήσει το ζητούμενο έργο.
Επίσης τροφοδοτεί το μηχάνημα με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του και κάνει τη στοιχειώδη καθημερινή προληπτική συντήρηση.
Κύριο μέλημά του αποτελεί ο ασφαλής χειρισμός του μηχανήματος για τον ίδιον, τους άλλους, το ίδιο το μηχάνημα, τα άλλα μηχανήματα και το έργο το οποίο πρέπει καλά να γνωρίζει και να προσαρμόζει το χειρισμό του μηχανήματος στις επικρατούσες συνθήκες.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Το επάγγελμα αυτό ασκείται στην εξορυκτική βιομηχανία και τον τομέα παραγωγής πρώτων υλών, στη βιομηχανία μεταποίησης, στο κατασκευαστικό τομέα, στις μεταφορές, στην διαχείριση, αποθήκευση, διακίνηση υλικών και προϊόντων και στη παραγωγή ενέργειας.
Πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερη τη χρησιμοποίηση εξειδικευμένων χειριστών μηχανημάτων στο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ σε μεγάλους οργανισμούς κοινής ωφελείας (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ ) και σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Η εξορυκτική βιομηχανία και ο τομέας παραγωγής πρώτων υλών όπως και ο μεταποιητικός τομέας της βιομηχανίας οι οποίοι απασχολούν σημαντικό αριθμό χειριστών μηχανημάτων εκτιμάται ότι θα έχουν μία στασιμότητα δραστηριοτήτων. Αντίθετα ο κατασκευαστικός τομέας, οι μεταφορές, η διαχείριση – διακίνηση υλικών και προϊόντων (logistics) όπως και η παραγωγή ενέργειας, τομείς που απασχολούν μεγάλο αριθμό χειριστών, θα έχουν σημαντική εξέλιξη, αυξάνοντας τη ζήτησή τους στην επαγγελματική αυτή εξέλιξη.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Χειριστή Κινητών Μηχανημάτων - Μηχανημάτων Έργου
Χειριστής Μονάδων Παραγωγής Πετρελαιοειδών
Τι αφορά
O Χειριστής Μονάδων Παραγωγής Πετρελαιοειδών:
Έχει την ευθύνη της ομαλής, παραγωγικής και ασφαλούς λειτουργίας των επιμέρους μονάδων παραγωγής πετρελαιοειδών ενεργώντας για τον σκοπό αυτό είτε απευθείας στο πεδίο, είτε μέσω συστημάτων τηλεχειρισμού και παρακολούθησης.
Ελέγχει, καταγράφει και παρακολουθεί τη χρονική εξέλιξη διαφόρων μεταβλητών λειτουργίας με σκοπό τη διαπίστωση τυχόν αποκλίσεων από τις επιθυμητές τιμές.
Μεριμνά για την παραγωγή προϊόντων εντός προδιαγραφών.
Εκδίδει τις σχετικές άδειες εργασίας για τις εργασίες συντήρησης ή μετατροπών ή επεκτάσεων που γίνονται στην εγκατάσταση ευθύνης του, προετοιμάζει τον υφιστάμενο εξοπλισμό για αυτές, παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών και ελέγχει την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, βάσει των Διαδικασιών Ασφαλείας της εγκατάστασης και της κείμενης Νομοθεσίας.
Ενημερώνει αρμοδίως σχετικά τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους του, ενώ επικοινωνεί με τα συνεργαζόμενα τμήματα υπηρεσίες στα πλαίσια των παραπάνω καθηκόντων του. Τα παραπάνω εκτελεί είτε αυτοπροσώπως είτε, ανάλογα με την ιεραρχική του θέση, δίδοντας σχετικές οδηγίες στους υφιστάμενους του χειριστές.
Eκπαιδεύει, νουθετεί, παρακινεί και αξιολογεί στους υφιστάμενους του χειριστές με στόχο την ταχύτερη και πληρέστερη επιμόρφωση τους και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Δεδομένου ότι ο χώρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας αναμένεται να αποτελεί τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Έτσι, ακόμα και με την εισαγωγή εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περαιτέρω πρόοδο στον τομέα των αυτοματισμών, το επάγγελμα του χειριστή μονάδων παραγωγής πετρελαιοειδών αναμένεται να εξελιχθεί για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Ως εκ τούτου το επάγγελμα θεωρείται σταθερό με προοπτική ποιοτικής αναβάθμισης, καθώς οι προαναφερθείσες μεταβολές σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες πιέσεις σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος απαιτούν την επαγγελματική και εκπαιδευτική αναβάθμιση του χειριστή μονάδων παραγωγής πετρελαιοειδών.
Πέραν τούτου και με την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και του φυσικού αερίου, αλλά λαμβανομένης υπόψη της σταδιακής «γήρανσης» του προσωπικού των διυλιστηρίων τις προηγούμενες δεκαετίες είναι αναμενόμενη μια αύξηση της απασχολησης.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Χειριστή Μονάδων Παραγωγής Πετρελαιοειδών
Χειριστής Ρομποτικών Ρομποτικών Συστημάτων Παραγωγής
Τι αφορά:
Λόγω του γεγονότος ότι τα ρομποτικά συστήματα είναι πολυσύνθετα προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας και πολύ υψηλού κόστους, τα άτομα που χειρίζονται αυτά τα μηχανήματα στην παραγωγή δηλαδή οι «Χειριστές ρομποτικών συστημάτων παραγωγής», απαιτείται να διαθέτουν κατάλληλη πολυσύνθετη επαγγελματική κατάρτιση, εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες.
Οι κύριες και οι επιμέρους επαγγελματικές λειτουργίες του «χειριστή ρομποτικών συστημάτων» συνοπτικά έχουν ως ακολούθως :
• Ρυθμίζει τον εξοπλισμό ανάλογα με το παραγόμενο προϊόν
• Παρακολουθεί την λειτουργία και εφοδιάζει το ρομποτικό σύστημα
• Κάνει άρση των εμπλοκών του ρομποτικού συστήματος
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Στην Ελλάδα σήμερα τα άτομα που απασχολούνται σαν χειριστές ρομποτικών συστημάτων είναι λίγες εκατοντάδες. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα εγκατεστημένα συστήματα είναι λίγα, τόσο λόγω της φύσης της βιομηχανίας (π.χ. έλλειψη αυτοκινητοβιομηχανίας με εκατοντάδες ρομπότ ανά γραμμή παραγωγής) όσο και λόγω της σχετικά πρόσφατης εισαγωγής της χρήσης ρομποτικών συστημάτων στην υπάρχουσα βιομηχανία (και κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών).
Τα άτομα που απασχολούνται σαν χειριστές ρομποτικών συστημάτων συνήθως προέρχονται από το προϋπάρχον προσωπικό της επιχείρησης και εκπαιδεύτηκαν άτυπα από τον κατασκευαστή και εγκαταστάτη του ρομποτικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απόφοιτοι τεχνικών σχολών (ΙΕΚ, ΤΕΙ) με συναφείς ειδικότητες (π.χ μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, αυτοματισμού) χωρίς όμως
αυτό να είναι κανόνας, συχνά δε έχουν προϋπηρεσία σαν χειριστές άλλου τύπου αυτομάτων μηχανών (π.χ. αυτόματες συσκευαστικές, συγκολλητές κα).
Επαγγελματικό Περίγραμμα Χειριστή Ρομποτικών Ρομποτικών Συστημάτων Παραγωγής
Χειριστής Φορτοεκφορτωτικών Μηχανημάτων Λιμένων - Επικαιροποιημένο
Τι αφορά:
Ο «Χειριστής φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων λιμένων» οδηγεί, χειρίζεται, συντηρεί σε πρώτο βαθμό το μηχάνημα/όχημα και παράγει το αναγκαίο έργο φόρτωσης – εκφόρτωσης και μεταφοράς και στοιβασίας εντός του λιμένος. Οι βασικές κατηγορίες των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι χειριστές είναι κινούμενα μηχανήματα σε σιδηροτροχιές και αυτοκινούμενα. Η βασική διαδικασία της άσκησης του επαγγέλματος και της παραγωγής μεταφορικού έργου παραμένει ίδια, ανεξαρτήτως του τύπου του μηχανήματος. Κατά συνέπεια, η περιγραφή των επαγγελματικών λειτουργιών, οι διαδικασίες απόκτησης άδειας χειρισμού, το επαγγελματικό περιβάλλον και οι εργασιακές συνθήκες και λοιπά στοιχεία του επαγγελματικού περιγράμματος αφορά στους «χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων» συνολικά.
Το επάγγελμα του χειριστή φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων λιμένων εντάσσεται στο γενικότερο τομέα των μεταφορών και ειδικότερα στις πλωτές μεταφορές.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης:
Ο τομέας των μεταφορών εξελίσσεται ραγδαία, δεδομένου ότι η εμπορευματική αγορά συνεχώς αναπτύσσεται και διεθνοποιείται. Στην Ελλάδα το επάγγελμα του Χειριστή Φορτοεκφορτωτικών Μηχανημάτων Λιμένων χαρακτηρίζεται διαχρονικά από σταθερότητα με ενδεχόμενη μικρή αυξητική τάση, καθώς το διαμετακομιστικό εμπόριο αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο, με τα ελληνικά λιμάνια να παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο λόγω της ναυτιλιακής παράδοσης όσο και της γεωγραφικής θέσης.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επαγγελματικού περιγράμματος, η μετέπειτα θεσμοθέτηση των πιθανών εκπαιδευτικών διαδρομών, καθώς και η δεδομένη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος, θεωρείται ότι θα συντελέσουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή λειτουργικότητα και ανάπτυξη του κλάδου.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4455/2017 (ΦΕΚ.Α.22) ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών (Ξηράς, Λιμένος, Χειριστών) στο οποίο εγγράφονται εκτός από φορτοεκφορτωτές και οι χειριστές μηχανημάτων έργου για τη φορτοεκφόρτωση εξειδικευμένων και ειδικών ή επικίνδυνων φορτίων.
Η επικαιροποίηση του ΕΠ του «Χειριστή φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων λιμένων» υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε σύμπραξη με την Ανώνυμη Εταιρεία Αναπτυξιακών Δράσεων Στέγη της Ελληνικής, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη βάση της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Επαγγελματικό Περίγραμμα Χειριστή Φορτοεκφορτωτικών Μηχανημάτων Λιμένων
Χειριστής/στρια μηχανών λήψης εικόνας – Camera operator
Τι αφορά
Ο/η Χειριστής/στρια μηχανών λήψης εικόνας – Camera operator:
• προετοιμάζει και ελέγχει τον εξοπλισμό για τη λήψη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Σκηνοθέτη και του Διευθυντή Φωτογραφίας
• πραγματοποιεί τις λήψεις εικόνων με την κάμερα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής, αλλά και διαφόρων εκδηλώσεων,
• επιμελείται τον καθαρισμό και την συσκευασία του εξοπλισμού και ελέγχει μέρος της εργαστηριακής επεξεργασίας της λήψης.
Βασική του επιδίωξη είναι η καλλιτεχνική προσέγγιση των πλάνων, το οποίο επιτυγχάνει με την επιλογή διαφορετικών κάθε φορά τρόπων έκφρασης, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του σεναρίου και την τεχνική αρτιότητα και ποιότητα της λήψης. Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η απόκτηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το νόμο 358/1976 (ΦΕΚ 155, τεύχος Α) και την Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376//1402 (ΦΕΚ 1483/27-10-2005).
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Εκτιμήσεις των εργαζομένων θεωρούν ότι στον κλάδο απασχολούνται περίπου 1000 άτομα, από τα οποία ελάχιστες γυναίκες, εφόσον πρόκειται κυρίως για ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο. Το επάγγελμα του/της Χειριστή/στριας Μηχανών Λήψης εικόνας ασκείται κυρίως με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και για τα περισσότερα είδη παραγωγής. Πολλοί επαγγελματίες εργάζονται επίσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως επίσης και στην δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία (ΕΡΤ) σαν μόνιμοι ή συμβασιούχοι.
Οι τάσεις ανάπτυξης του επαγγέλματος, συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τις γενικότερες εξελίξεις του χώρου των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και γενικότερα του οπτικοακουστικού τομέα. Η ραγδαία ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στο χώρο των επικοινωνιών, της τεχνολογίας αλλά και του μάρκετινγκ, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο των ΜΜΕ, επομένως και στο επάγγελμα.
Ο/η Χειριστής/στρια Μηχανών Λήψης Εικόνας, εκτός από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μπορεί να απασχοληθεί στην κάλυψη αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, στην δημιουργία εταιρικών παρουσιάσεων, στην κάλυψη συνεδρίων, κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ. Επίσης μπορεί να απασχοληθεί σε εταιρίες που αναλαμβάνουν ιντερνετικές παραγωγές αλλά και σε εταιρίες που δημιουργούν διαδραστικές μορφές τέχνης. Ουσιαστικά οι δυνατότητες απασχόλησης του εκτείνονται σε κάθε εταιρεία που το αντικείμενό της είναι η καταγραφή εικόνων με οποιοδήποτε είδους μηχανή λήψης.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Χειριστή/στριας μηχανών λήψης εικόνας – Camera operator
Χορευτής/τρια Χοροδιδάσκαλος
Τι αφορά
Ο Χορευτής/τρια Πολυπολιτισμικών Χορών [πλην του Έντεχνου Χορού (κλασσικό μπαλέτο, νεοκλασικό, μοντέρνος χορός, μεταμοντέρνος χορός, σύγχρονος χορός, χοροθέατρο)], είναι ο επιδέξιος/ια εκτελεστής/στρια Πολυπολιτισμικών Χορών με κύριο σκοπό την ψυχαγωγία ή τη διασκέδαση του κοινού. Σκοπός του Χορευτή/τριας Πολυπολιτισμικών Χορών είναι η απόδοση του ρεπερτορίου των χορών αυτών, με τέτοια αισθητική που να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει τους αποδέκτες του θεάματος.
Ο Χορευτής/τρια Χοροδιδάσκαλος Πολυπολιτισμικών Χορών:
• εκτελεί χορούς για τη διασκέδαση του κοινού είτε σόλο ή σε συνεργασία με άλλους χορευτές,
• δημιουργεί, συνθέτει και προσαρμόζει κινητικά (χορευτικά) μοτίβα και αναλαμβάνει το κλείσιμο των συμφωνιών και την οργάνωση της δουλειάς του,
• συνήθως εξειδικεύεται σε κάποια είδη πολυπολιτισμικών χορών και συνακόλουθα προκύπτουν και αντίστοιχες κατευθύνσεις.Ο Χοροδιδάσκαλος Πολυπολιτισμικών Χορών:
• Δύναται να διδάσκει Πολυπολιτισμικούς χορούς σε αρχάριους, μέτριου επιπέδου και προχωρημένους, και σε επαγγελματίες. Στην παρούσα φάση στην ελληνική αγορά εργασίας ο/η χοροδιδάσκαλος άτυπα (χωρίς επίσημη αναγνώριση) και μέσω των διαφόρων σχολών χορού απονέμει των τίτλο του χορευτή ή του χοροδιδασκάλου σε διάφορους υποψηφίους. Ωστόσο, η απονομή των τίτλων αυτών θα πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να αποδίδεται μόνο από φορείς που θα είναι πιστοποιημένοι από το κράτος σχετικά με το δικαίωμα απονομής των επαγγελματικών τίτλων του Χορευτή και του Χοροδιδασκάλου Πολυπολιτισμικών Χορών (Hadrich G, 1995; Pullen MC & Walters L, 1999; Weikart P, 1999).
• Αναλαμβάνει την μύηση των μαθητών του στην τέχνη των Πολυπολιτισμικών Χορών, διδάσκοντας το βηματολόγιο, τις χορευτικές δεξιότητες, το στυλ και το ύφος καθενός Πολυπολιτισμικού Χορού.
Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση απασχόληση των χορευτών Πολυπολιτισμικών χορών. Αυτό που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι στον κλάδο (92, ΣΤΑΚΟΔ 2003): Ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπου δραστηριοποιούνται οι Χορευτές/τριες Πολυπολιτισμικών χορών με βάση στοιχεία της ΕΣΥΕ η απασχόληση αυξήθηκε από το 2000 έως το 2008 κατά 22%.
Το επάγγελμα του χορευτή ή της χορεύτριας πολυπολιτισμικών Χορών αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες και έχει τις ανάλογες προοπτικές όλων των άλλων καλλιτεχνών στην διασκέδαση και το θέαμα και χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Ωστόσο, η επαγγελματική εξέλιξη είναι θετική, όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας.